Rusi prijete ratom?!

Rusi prijete ratom zbog ukrajinskog napada na Rusiju?! Hrvatska analitičarka: ‘Amerikanci jedva čekaju intervenirati’

Čovjek koji je, ako je vjerovati ruskim medijima, poginuo u napadu otac je četvero djece. Ozlijeđene su i dvije žene.

Ruski mediji ovog su jutra prenijeli informaciju o jednom čovjeku ubijenom u artiljerijskom napadu s područja Ukrajine na rusku regiju Rostov. U ruskom gradu Donjecku (istog imena kao veliki ukrajinski grad) pogođena je privatna kuća i ubijen jedan čovjek, dok su dvojica ozlijeđena. Rusi prijete ozbiljnim i teškim posljedicama po Ukrajinu.

U Donjecku su eksplodirale tri minobacačke mine, piše Russia Today. Rusi prenose riječi zamjenika Ministra vanjskih poslova, Grigorija Karasina, koji je obećao “rigorozan i konkretan odgovor” na ovaj napad. “Trenutno procjenjujemo situaciju i činjenice koje smo saznali riskiraju opasnu eskalaciju tenzija na granici, što stavlja naše građane u veliku opasnost”, rekao je Karasin za agenciju RIA. Čovjek koji je, ako je vjerovati ruskim medijima, poginuo u napadu otac je četvero djece. Ozlijeđene su i dvije žene. RT je objavio i fotografije s mjesta događaja.

Bsah07nCIAAuPTo Bsah08DCQAAQhas
No, Ukrajinci demantiraju da je kijevska vojska imala veze s napadom. “Ukrajinske postrojbe definitivno nisu napale teritorij Ruske Federacije. Mi nismo pucali”, rekao je Andrej Lysenko, službeni predstavnik informacijskog centra Nacionalnog sigurnosnog vijeća Ukrajine. Neki već sumnjaju i u tzv. “false flag” operaciju. Kakve nisu strane ni Ukrajincima.

Rusi Ukrajincima zamjeraju i druge incidente. Optužili su ih za oružani napad na graničnu policiju u subotu. Potkraj lipnja minobacačke mine pogodile su ruski teritorij, a tjedan dana prije rusku graničnu postaju u Novoshaktinsku. Ukrajinske snage u subotu su bombardirale ruske separatiste na istoku zemlje.

Ruski predsjednik Putin na turneji je Latinskom Amerikom. U nedjelju će se u Brazilu sastati s liderima te zemlje, organizacije BRIKS i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Kako će Putin reagirati na navodni napad? Hoće li krenuti u otvoreni sukob sa Ukrajinom?

– Ukrajinci gađaju ruski teritorij već tjednima, ali ovo je prvi put da se ušlo malo dublje i to u stambeno naselje. Neki dan je raketiran čak i izbjeglički logor, tako da je teško reći da je riječ o slučajnosti. U subotu su Ukrajinci prvi put rekli da su se Rusi sami granatirali, što su gluposti. Sve ide u vrlo lošem smjeru i sve više podsjeća na genocid – kaže Jelena Jurišić, pročelnica Odjela za komunikologiju Hrvatskih studija i povremena vanjskopolitička komentatorica. Jurišić vjeruje da ipak neće doći do eskalacije sukoba.

– Rusi pokušavaju pokazati svijetu i Zapadu da im nije u interesu eskalacija sukoba i da ne žele rat. Ako oni nešto naprave, Amerikanci jedva čekaju intervenirati. Vjerujem da će Rusi pojačati svoju retoriku i još više inzistirati na promatračima OESS-a i jačoj reakciji te organizacije, kao i UN-a. S tim da je od UN-a teško nešto očekivati jer su Amerikanci tamo dominantni – kaže Jurišić.
Izvor: dnevno.hr

Odgovori

Skip to content