‘Ured veleizdajnika Mesića treba zatvoriti, a njega istražiti’

Hrvatski političari imaju kratko pamćenje, a da je tako dokazuje i poziv Stožera za obranu hrvatskog Vukovara koji je nedavno upućen predsjedniku Ivi Josipoviću da uradi što je obećao. Naime, predsjednik je svojedobno najavljivao ukidanje nepotrebnog ureda bivšeg predsjednika Mesića, na kojega se godišnje troše milijuni.

Ured predsjednika ne treba trajno ukidati već odrediti neka pravila, stav je to predsjednika HSP-a Danijela Srba. Prema njegovom mišljenju potrebno je odrediti broj godina, točnije jedan mandat u kojem bi bivši predsjednik djelovao sa svojim iskustvima, ali to ne smije biti beskrajno. “Potrebno je odrediti mandat, ali i definirati poslove kojima će se bivši predsjednik baviti, a ne kao što je to sada. Ured predsjednika služi samo za zabavu, a trebao bi imati ulogu u zalaganju za nacionalne interese sa jasno definiranim ciljevima”, smatra Srb. Naš sugovornik posljednjih godina nije primijetio nikakve koristi do Mesićeva ureda osim ako nije činio nešto što je izvan dosega javnosti. “Nikakvi gospodarski iskoraci time nisu postignuti, nije iskoristio svoja poznanstva u svijetu i čini mi se da od toga nema ništa”, kaže pravaš. Mesić je čovjek koji igra na dva područja, a Srb se ne slaže s njegovim odnosom prema zločinima u Drugom svjetskom ratu. “Ono u čemu je bolji od Josipovića je njegov odnos prema Miloradu Dodiku i Republici Srpskoj. Dok Josipović prema tome gleda blagonaklono trudeći se ostvariti što bolji odnos, Mesić je po tom pitanju bio rezerviran, oprezan, ponekad i grub. Mesić nije podupirao velikosrpske poslove, ali bio je nekritičan prema komunizmu i to mu zamjeram”, objašnjava Srb. Unatoč usporedbi, naš sugovornik nije do kraja zadovoljan niti sa sadašnjim, ali ni sa bivšim predsjednikom. Trn u oku kada je riječ o Mesiću topnički su dnevnici koje Srb smatra veleizdajom. “Ne znam što je s time želio postići. Imam osjećaj da su to kompleksi zbog Tuđmana i pokušaj dokazivanja da je on bolji”, komentira pravaš.

Apsolutnu potporu u svojoj inicijativi Stožer ima od čelnika Zavjeta za Hrvatsku Marka Lukića. Prema njegovom mišljenju dobro ne funkcionira niti ured aktualnog predsjednika. “Ured bivšeg predsjednika treba zatvoriti, a Ured sadašnjeg predsjednika osloboditi od političkih uhljeba. Ured bivšeg predsjednika je jedan paralelan sustav, on tamo prima ambasadore, preuzeo je ulogu koja naprosto nije njegova. Da takvo nešto čini Clinton u Americi zatvorili bi ga istog momenta. Mesić je zaslužan za izdaju hrvatskih nacionalnih interesa, a osim toga dilanjem dokumenata prekršio je Ustav”, priča Lukić pozivajući se na famozne topničke dnevnike. Mesić nosi titulu izdajnika nacionalnih interesa, a osim toga upleo se u prljave radnje osobito kada je riječ o promociji antifašizma pod čijom se maskom u Hrvatskoj krije komunizam. “On stvara komplekse desnoj opciji, a pokušava rehabilitirati rasprave o ustašama i partizanima. Mesića treba istražiti zbog Patrije, transkripata i izdaje nacionalnih interesa. Taj čovjek u vezi je s UDBA-om, s njima je mešetario i ured mu treba zatvoriti”, smatra Lukić. A zatvaranjem ureda bivšeg predsjednika prema njegovom mišljenju smanjili bi se troškovi jer i ovako nije donio ništa korisnoga.

Doista, nakon što mu je istekao predsjednički mandat Mesić se s Pantovčaka preselio u novi ured u Grškovićevoj ulici na zagrebačkoj Šalati. Dogovorio je to svojedobno s Jadrankom Kosor, a po zakonu osiguran mu je ured i službeni automobil kojega može trajno koristiti. Jednako tako, tu su i dva službenika, odnosno vozač i osiguranje. Drugim riječima, ima četiri osobe zaposlene na trošak države koje financiraju ionako osiromašeni građani ove zemlje. Tu povlasticama nije kraj jer država mu je dužna platiti troškove za struju, grijanje, telefon pa čak i Internet. Mesiću plaćamo i nabavu te održavanje računalne opreme. Samo troškovi Mesićeva ureda i zaposlenih u njemu, godišnje iznose oko 600 tisuća kuna. No, Mesić kao bivši predsjednik ostvaruje pravo i na mirovinu koja iznosi oko 20 tisuća kuna. Nakon silnih nabrojanih povlastica koje ima treba se zapitati na što uopće troši mirovinu? Računajući i njegovu mirovinu Mesić državu godišnje stoji oko osamsto tisuća kuna, a čak i u slučaju smrti bivšeg predsjednika troškove pogreba snosi Republika Hrvatska.
Autor: Iva Međugorac/dnevno.hr

 

Odgovori

Skip to content