“Vesna Pusić je najgora ministrica u povijesti koja vodi izrazito antihrvatsku politiku!”

Antun Babić, prvi glasnogovornik MVP RH, bivši generalni konzul RH u Melbourneu te bivši doajen Konzularnog zbora u Melbourneu sadašnju je ministricu vanjskih poslova – Vesnu Pusić, proglasio “najgorom u povijesti”.

“Od preuzimanja dužnosti ministrice vanjskih poslova Republike Hrvatske 2011. godine, najlošija do sada ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić čini golemu štetu vitalnim interesima Republike Hrvatske u međunarodnim organizacijama i na području multilateralne diplomacije, ali i na polju bilaterlane diplomacije Hrvatske s drugim važnim zemljama izvan Europe”, istaknuo je Antun Babić u otvorenom pismu ministrici Pusić.

Vrhuncem Pusićkine opsjednutosti da “RH prikaže kao prolaznu fazu do novog ujedinjavanja zemalja “Zapadnog Balkana” Babić smatra nedavni Croatia Forum u Dubrovniku koji je održan pod sloganom “EU integracija Zapadnoga Balkana”.

“Svaka zemlja na svijetu, mala ili velika, koja drži do sebe i svoje državne suverenosti, i dalje se bori za vlastitu sigurnost i vlastite interese, a za ostvarenje tog primarnog cilja treba imati dobro ekipirane i djelotvorne diplomate s izraženom lojalnosti prema vlastitoj državi” pojasnio je Babić te dodao da ministrica Pusić vodi duboko štetnu i antihrvatsku politiku.

“Trgovinska razmjena između Hrvatske i Australije je na vrlo niskoj razini u kategoriji bilateralnih odnosa Australija bi trebala biti u samom vrhu priorita hrvatske vanjske politike prema zemljama izvan Europe”, rekao je Babić.

“Hrvati u Australiji su 1992. i 1993. godine, vlastitim novcem izgradili objekte, opremili i donirali RH hrvatska diplomatska predstavništva (veleposlanstvo u Canberri i generalne konzulate u Sydneyu i Melbourneu), plus rezidencije za veleposlanika u Canberri i generalnog konzula u Melbourneu. Vrijednost tih objekata danas iznosi oko dvadeset milijuna dolara. Potrebno je dodati i kako se radi o inicijativi i velikodušnosti iseljenika jedne zemlje prema njihovoj domovini kakva nije zabilježena u novijoj povijesti cijelog čovječanstva”, naveo je Babić u svojem priopćenju medijima.

Hrvatska diplomatska predstavništva u Australiji nalaze se pred zatvaranjem

Hrvatska je od početka, čast iznimkama, u Australiju znala poslati i veleposlanike koji nisu znali engleski jezik. O zloporabi položaja nekih hrvatskih diplomata u Australiji u prvim danima hrvatske diplomacije u toj državi svoj su sud rekli ne samo javnost nego i hrvatsko pravosuđe, napomenuo je Babić.

Od 1992. do danas bilo je razdoblja kad Republika Hrvatska nije imala, i po četiri godine, veleposlanika u Australiji, ili generalnog konzula u Melbourneu i Sydneyu, kazao je Babić naglasivši kako je to bila strašno loša slika i ponižavajući signal koji je Hrvatska slala ne samo Australiji kao prijateljskoj zemlji nego i hrvatskim iseljenicima, koji su jako puno zadužili sadašnju samostalnu hrvatsku državu.

Hrvati u Australiji izražavaju sumnju oko pravih namjera ili planova za možebitno ukidanje hrvatskih diplomatskih predstavništava u Australiji. Oni drže kako se pravi razlog krije u političkom i ideološkom svjetonazoru gospođe Pusić, koji je sasvim oprečan domoljublju i ljubavi koje Hrvati u Australiji gaje prema svojoj domovini i domovini svojih roditelja. Hrvati u Australiji su protiv svake Jugoslavije, a to nije u skladu s dugogodišnjom politikom i naporima Vesne Pusić da Hrvatsku vrati u “bratski zagrljaj” Beograda, rekao je Babić.

“Na kraju pozivam Predsjednika Republike Hrvatske, predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika Sabora Republike Hrvatske da što prije osnuju Povjerenstvo koje će detaljno istražiti i prikupiti informacije o pravom stanju u hrvatskim diplomatskim predstavništvima u Australiji, a i diljem svijeta”, napisao je Babić.

Istaknuo je i kako je već sada potrebno poduzeti sve moguće demokratske inicijative za sprečavanje odlaska ministrice Pusić na bilo koju visoku dužnost u važnim multilateralnim međunarodnim organizacijama, u kojima bi ona nastavila sustavno raditi, kao što to danas čini, protiv interesa Republike Hrvatske, hrvatskog naroda, pa i svih građana ove zemlje. Kako gospođa Pusić često zna reći – “nadamo se da će civilno društvo i pravo građana da javno iznesu svoja stajališta konačno početi djelovati”, zaključio je Babić.

Izvor: dnevno.hr

Odgovori

Skip to content