(VIDEO) DRAGAN MARKOVINA: Živjeli smo idiličan život, a onda devedesetih…

Dragan Markovina, mladić na kojega mogu biti ponosni Mesić, Josipović i sve jugoudbaške strukture u Hrvatskoj i šire. U Srbu je pohvalio časne ciljeve i pošteno djelovanje Stjepana Mesića i Milorada Pupovca

Splitski povjesničar i prošlogodišnji kandidat nezavisne liste za gradonačelnika tog grada, Dragan Markovina, bio je jedan od govornika u Srbu i oduševio sveprisutne antifašiste, kako stare, tako i mlade. Markovina je iz relativne anonimnosti široj javnosti postao poznat kao osoba koja je uspjela prikupiti oko 3.000 potpisa protiv postavljanja spomenika prvom hrvatskom predsjedniku, dr. Franji Tuđmanu. Markovina kao redovni profesor na splitskom fakultetu sve je poznatiji i po širenju ideje “modernog antifašizma” kojim bi, kako je kazao u Srbu “pomogao ljudima da shvate kako je jedina racionalna i ozbiljna perspektiva bratstvo hrvatskog i srpskog naroda i moderna antifašistička, demokratska, lijeva Europa”.

Dr. Markovina nije bez vraga bio poseban gost u Srbu. Ova antifašistička uzdanica lani je prilikom prikupljnja potpisa protiv Tuđmanovog spomenika reagirala na Karamarkovu opasku kako je to “napad na oca Domovine” i to sljedećom izjavom:

“Pogrešno je Tuđmana zvati ocem Domovine. Republika Hrvatska je stvorena za vrijeme ZAVNOH-a. Njezin prvi predsjednik je bio Vladimir Nazor. Pod legalnim zakonom SFRJ i Socijalističke Republike Hrvatske svatko je imao pravo raspisati referendum o izlasku iz jugoslavenske federacije i po tom zakonu sasvim legalno se to i dogodilo. Dakle, laž je da je Tuđman stvorio Hrvatsku i to nema nikakve veze s ničim. Možemo navoditi da je to predsjednik koji je raspisao referendum i izveo Hrvatsku iz jugoslavenske federacije. Ustvari, to ničim ne može zasjeniti činjenicu užasa buđenja fašizma, ustaštva, gospodarskog kriminala, agresije na BiH… ne znam gdje bih mogao početi, a gdje stati s nabrajanjem svih zala Tuđmanovog režima”, kazao je splitski dr. povijesti, Markovina.

Dragan Markovina je u Srbu pohvalio djelovanja i ciljeve Stjepana Mesića i Milorada Pupovca, te kazao kako Hrvatska nije samo “ono što se 90-tih valjalo ulicama, promjene imena tih istih ulica, nije samo ovaj prosvjed koji se događa s druge strane” (misleći na branitelje), nego da je Hrvatska nešto više. Što je još kazao Markovina prilikom govora u Srbu i čime je impresionirao antifašiste, pogledajte na videu.
Autor: S.Vučković/dnevno.hr

 

Odgovori

Skip to content