BISKUP JEZERINAC: Svete žrtve palih za slobodnu i neovisnu Hrvatsku nikada se ne smiju zaboraviti

Biskup Jezerinac: Svete žrtve onih koji su mučki ubijeni i čiji su životi utkani u slobodnu i neovisnu Hrvatsku nikada se ne smiju zaboraviti 

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomen obilježja pred policijskom postajom, predstavnici državne vlasti, Osječko-baranjske županije, gradova Osijeka i Dalja te brojnih udruga iz Domovinskog rata, danas je u Dalju obilježili 23. obljetnicu tragične pogibije 20 daljskih policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde i četiri pripadnika Civilne zaštite.

Molitvu kod spomen obilježja održao je vojni kapelan mons. Juraj Jezerinac, koji je istaknuo kako se “svete žrtve onih koji su mučki ubijeni i čiji su životi utkani u slobodnu i neovisnu Hrvatsku nikada ne smiju zaboraviti”.

Na današnji dan prije 23 godine hrabri policajci, pripadnici Zbora narodne garde i Civilne zaštite i mještani Dalja suprotstavili su se nadmoćnijem neprijatelju, potpomognutom pripadnicima bivše JNA i nakon punih šest sati hrabre borbe ubijeni su u obrani svoga mjesta. Hrvatski branitelji koji nisu poginuli od topničkih napada neprijateljske bivše JNA, kasnije su brutalno likvidirani.

Prije odavanja počasti žrtvama daljske tragedije ispred policijske postaje održan je mimohod sa zastavama ulicama Dalja, a nakon polaganja cvijeća i paljenja svijeća, održana je misa zadušnica u daljskoj crkvi sv. Josipa koju je predvodio vojni ordinarij Juraj Jezerinac.

U mimohodu i odavanju počasti ubijenim hrvatskim braniteljima uz predstavnike policije i udruga proizašlih iz Domovinskog rata bili su članovi obitelji ubijenih.

Na svečanosti obilježavanja daljske tragedije između ostalih bili su osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, osječki gradonačelnik Ivica Vrkić, a u ime ministra unutarnjih poslova i kao izaslanik predsjednika Republike bio je Evelin Tonković.

Na današnji dan nakon daljske tragedije prije 23 godine dogodio se i egzodus Aljmašana, Erdučana i Daljaca, koji su u strahu napustili svoje domove te u šlepovima i čamcima Dunavom i Dravom došli do Osijeka. U progonstvu su bili dugih sedam godina. Slike te tužne tragedije obišle su svijet. 

Izvor: narod.hr/h

Odgovori

Skip to content