DAO ŽIVOT ZA BLIŽNJEGA: Umro svećenik koji je zaražen virusom ebole dok je liječio bolesne u Liberiji

O. Miguel Pajares (desno), snimljen u bolnici Sv. Josipa u Monrovijiu kojoj je radio

On je već četvrtom žrtvom epidemije među medicinskim osobljem bolnice Sv. Josipa u kojoj je pružana pomoć bolesnima

 

Španjolski svećenik-liječnik Miguel Pajares, zaražen virusom ebole dok je bio na misiji u afričkoj zemlji Liberiji i liječio bolesne, umro je jutros u madridskoj bolnici, objavile su španjolske vlasti.

Pajares je imao 75 godina, a u Španjolsku je prebačen iz Liberije 7. kolovoza nakon što su kod njega otkriveni simptomi bolesti koja trenutačno hara zemljama zapadne Afrike. On je prvom europskom žrtvom te epidemije. Pajares je zaražen u bolnici koju vodi Katolička Crkva i gdje se bolesnima pružala medicinska pomoć. S njim je u Španjolsku prebačena i jedna časna sestra kod koje nisu još definitivno utvrđeni simptomi, ali je u karanteni.

Svećenik nije prvom žrtvom među medicinskim osobljem bolnice Svetog Josipa u glavnom gradu Liberije Monroviji koja pruža pomoć zaraženima. Prije njega, u toj bolnici su od ebole umrli svećenik iz Gane George Combey, časna sestra iz Konga Chantal Pascaline i direktor bolnice, Kamerunac Patrick Nshamdze. Bolnicu u Monroviji utemeljio je katolički red Milosrdne braće svetog Ivana od Boga, posvećen osnivanju medicinskih ustanova. Više o svecu koji je utemeljio red možete saznati OVDJE.

Ove žalosne vijesti na tragičan način potvrđuju ono o čemu smo već pisali OVDJE – Katolička Crkva je organizacija koja je na prvoj crti bojišnice u borbi protiv najveće epidemije ebole u povijesti. Čak oko 60 posto zaraženih je umrlo.

Kako su izvijestile agencije, SAD je u Liberiju poslao eksperimentalni lijek protiv ebole ZMapp koji dosad nije testiran na ljudima. Isti taj lijek dobio je i Pajares, ali mu nažalost nije pomogao.

Autor: G. An. | Bitno.net

 

Odgovori

Skip to content