DR. TOMAC: Josipović ne smije dobiti još jedan mandat

Dr.Tomac:’Neviđena šteta Hrvatskoj- Josipović, Pusićka i Nikolić sklopili tajni pakt kojim krivotvore istinu o Domovinskom ratu’

“Tim paktom preuzeo je obavezu okretanja regionalnom zajedništvu, a cilj je puštanje prošlosti što znači podjelu krivnje, prihvaćanje velikosrpske politike i krivotvorina o Domovinskom ratu kao građanskom ratu”, tvrdi naš sugovornik te dodaje da mu stoga nipošto ne smijemo dati još jedan mandat.

Premda službena kampanja za predsjedničke izbore još nije počela, ona neslužbena sve je žustrija. Kao glavni akter neslužbene kampanje profilira se predsjednik Ivo Josipović koji je planove već počeo najavljivati po medijima. U razgovoru za Jutarnji list najavio je da će glavna tema njegove kampanje biti razvoj – gospodarski, tehnološki i politički. Ukratko, sve ono čime se nije bavio u ovome mandatu. Da kampanju dodatno začini Josipović je otvorio i pitanje novog Ustava.

Ipak, ugledni profesor Zdravko Tomac upozorava da je u interesu građana da se prije službene kampanje ocijeni Josipovićev mandat, i to temeljem onoga što je napravio, a ne na temelju onoga što obećava. A na temelju onoga što je napravio Josipović je najodgovornija osoba za katastrofu u Hrvatskoj, drži naš sugovornik. “I on je po Ustavu odgovoran za krizu kojoj se prema ustavnim ovlastima morao suprotstaviti. Josipović nije iskoristio ustavne ovlasti i propustio je priliku da djeluje kao predsjednik republike”, smatra Tomac dodajući da je i ono što je učinio, predsjednik učinio pogrešno. Za svoj stav naš sugovonik iznio je niz argumenata. Prije svega, Josipović je propustio davati godišnja izvješća Hrvatskom saboru, kao što je to nekoć činio Tuđman. Umjesto da nešto poduzme za građane on se s njima sastajao na kavicama kako bi osigurao popularnost te isposlovao još jedan mandat. Nadalje, predsjednik nije sazvao sjednicu Vlade na kojoj bi se na dnevnom redu našla bitna pitanja za izlazak iz krize. “On je bio i još uvijek je dužan raspisati prijevremene izbore. Ova Vlada koju podupire 16 posto građana izgubila je svaki legitimitet. Radi stanja u zemlji Josipović je dužan raspisati izbore da nas spasi od propadanja”, vjeruje Tomac.

No, prijevremene izbore nije raspisao jer je egoist koji štiti vlastite interese. Da je kojim slučajem do prijevremenih izbora došlo vlast bi u ruke preuzela oporba što bi ugrozilo njegov pohod na još jedan mandat. “Propustio je intervenciju i u krizi koja je zadesila Vukovar. Osim što nije intervenirao pomagao je petu kolonu koja je branitelje proglasila neprijateljima. Nije iskoristio ovlasti, ali zato već mjesecima provodi kampanju na državni trošak. Boreći se za svaki glas, zlorabi ovlasti”, misli Tomac. Nije korektno niti to što u neslužbenom dijelu kampanje napada Kolindu Grabar Kitarović zato što šuti. Njenu šutnju predsjednik iskorištava da bi je napadao i udarao ispod pojasa. Josipoviću treba postaviti pitanje – s kojim pravom novac iz proračuna troši na svoju kampanju čineći velike pogreške i na području vanjske politike, vjeruje naš sugovornik. “Zajedno s Vesnom Pusić i Tomislavom Nikolićem sklopio je tajni pakt s Velikom Britanijom nanoseći neviđeni štetu Hrvatskoj. Tim paktom preuzeo je obavezu okretanja regionalnom zajedništvu, a cilj je puštanje prošlosti što znači podjelu krivnje, prihvaćanje velikosrpske politike i krivotvorina o Domovinskom ratu kao građanskom ratu”, tvrdi naš sugovornik te dodaje da mu stoga nipošto ne smijemo dati još jedan mandat. Josipović je, kaže Tomac, čovjek koji ne voli Hrvatsku niti Hrvate. “On se nikada građanima nije obratio riječima Hrvati i Hrvatice već građani i građanke”, primjećuje profesor. Uz to podsjeća da je Josipović u Izraelu govorio o ustaškoj zmiji u srcima Hrvata, a u BIH parlamentu Hrvate je optužio za agresiju, legalizirao je Republiku Srpsku te odlikovao Vesnu Teršelič.

“Tuđman je za njega do sada bio ustaša, ali sada je promijenio strategiju i pokušava biti transverzala između njega i Tita. On stvara sinteze tvrdeći da je Hrvatska stvorena u antifašističkoj borbi. Traži konsenzus govoreći protiv ustaša i partizana, a ustanku u Srbu dijeli epitete. Za njega je kapa partizanka simbol dostojanstva”, nabraja profesor ističući da Josipović u svojem mandatu nije učinio ništa za Hrvatsku.

Zato je za sebe formirao tim koji na Pantovčaku glumi novu Vladu pozivajući se na novu pravednost po uzoru na Josipovićeva oca, čovjeka koji je u svoje vrijeme odlučivao o tome tko će u zatvor, tko će biti izbačen iz Partije, a tko će biti smijenjen. “Provodio je represiju i strašno je da je on simbol Josipovićeve pravednosti. Sada opet prezentira program zajedno s Titovom i Tuđmanovom bistom”, analizira Tomac. S druge strane Grabar Kitarović još nije ušla u kampanju, ali se zato već susrela s Josipovićevim prljavim igrama poput one s aferom Barbika koja je nedavno potresla hrvatsku javnost. S aferom Barbika predsjednik je izgubio moralni kredibilitet za novi mandat, kaže profesor te napominje da bi i SDP o tome trebao povesti računa. “Oni trebaju shvatiti da trebaju boljeg kandidata od Josipovića”, navodi Tomac te ističe kao potencijalne kandidate Ivu Banca ili Tonina Piculu.

Izvor: dnevno.hr

Odgovori

Skip to content