EVO JOŠ MALO PODATAKA O UDBAŠU MESIĆU

O udbašu Mesiću rode da ti pojem

Da je Stjepan Mesić od rane svoje mladosti suradnik Udbe to je valjda poznato i vrapcima na grani i voluharicima u podzemnim hodnicima. U našem smo listu već napisali kako je pokojni Mika Tripalo na upit nas sveučilištaraca – zašto Mesića puštaju na Savkine rođendane kad on tamo dolazi po zadatku, odgovorio da im je to dobar povod za šegačenje s njim.

Kada je u sporu Mesića i politologa Darka Petričića pokazan “Upitnik za saradnika na liniji emigracije”, dokument Službe državne sigurnosti SFRJ iz 1958., koji je potpisao Milan Lukač, a u kojem stoji da je Mesića 12. rujna 1956. “zavrbovao” Dušan Vučković, šef Ureda za pasošku službu kotara Našice, sudac je zabranio pitanje upućeno Mesiću da se očituje na tu okolnost.

Prema tvrdnjama iznesenim u spomenutom dokumentu, Tovarišev je sin “zavrbovan” na patriotskoj osnovi “bez ikakvog ustezanja i sa puno volje”. Mesićevo putovanje kod sestre i ujaka u Francusku iskorišteno je za “obradu emigracije”. “Prvi puta išao je 1956. kada je dobio od nas zadatak, a drugi puta išao je 1957., po zadatku VII. Odelenja UDB-e NRH, kojem je podnio izvještaj po povratku u zemlju”, stoji u dokumentu. Mesićeve brljotine o Deklaraciji o nazivu i položaju hrvatskog jezika, kad je u Saboru tražio najrigoroznije kažnjavanje njenih potpisnika i njegova “politička” robijanja nastavak su te priče.

No, da ovaj inteligentni i bistri suradnik, kakvim ga kvalificira majčica Udba, više nalikuje na seoskog đilkoša i diletanta vidljivo je kroz bilješku sačinjenu na informativnom razgovoru s predmetnim koju je načinio S. Ožegović, djelatnik SDS-a iz Centra Zagreb na samom koncu 1988., kad je valjda i zadnjem kretenu jasno da se raspada komunizam, a s njim i Jugoslavija. Među biserjem o Savki, braći Veselica i sličnim Udbi korisnim informacijama, u bilješci s informativnog razgovora na temu “Klasni neprijatelj u zemlji – politička i druga aktivnost” stoji: “Srećka Bijelića (OK) Mesić je susreo slučajno početkom studenog 1988. Uočio je kod njega značajne promjene. Ne zalazi na javna mjesta i izuzetno je konspirativan. Tvrdio je Mesiću da piše nešto veliko, o čemu će se čuti”… Taj i takav Mesić postat će brzo potom perjanica HDZ-a, obnašajući funkcije od premijera do predsjednika Sabora i hrvatskog člana Predsjedništva Jugoslavije, s postavljanjem mnogih sebi sličnih na vitalna mjesta u sustavu uprave i središta moći hrvatske države.

Ako u najskorije vrijeme institucije ne dokinu njegovu sinekuru i uhljebljenje “večne vatre ljubljenog bivšeg predsednika” na štetu hrvatske države, red je da narod to konačno, kao i Trg maršala zločinca i slične atavizme prošlosti, riješi jakobinskim sredstvima ili metodama mu prijatelja Fidela Alejandroa.
Autor: 7Dnevno

Odgovori

Skip to content