GROZD vas poziva na sudjelovanje u javnoj raspravi o GOO

Udruga Glas roditelja za djecu GROZD podsjeća da je još uvijek u tijeku javna rasprava MZOS-a o novom prijedlogu programa građanskog odgoja koja traje do 19. kolovoza te poziva sve zainteresirane na sudjelovanje. GROZD je sastavio i prilog javnoj raspravi koji možete iskoristiti u sastavljanju vašeg priloga. GROZD se također sastao s ministrom obrazovanja Mornarom i čini se da je sastanak bio uspješan. Ministar je sklon ispunjenju zahtjeva GROZD-a: uvođenje alternativnog programa postojećem zdravstvenom odgoju ili provođenje zdravstvenog odgoja kao izvannastavne aktivnosti, čime bi ZO bio neobavezan za sve učenike.

Obvezni obrazac za sudjelovanje u javnoj raspravi o GOO i program građanskog odgoja nalaze se na stranicama MZOS-a ovdje. Stručni tim udruge GROZD sastavio je prilog javnoj raspravi koji možete iskoristiti u sastavljanju Vašeg priloga te ga možete skinuti ovdje. Važno je da na početku i na kraju obrasca navedete svoje podatke. Što se tiče načelnih primjedbi, najvažnije je da zatražite suglasnost roditelja za sudjelovanje djeteta u sadržajima koji nisu dio redovnih predmeta.

Naime, iako im je novi ministar Mornar donekle osujetio planove, nevladine feminističke i LGBT organizacije okupljene u inicijativu GOOD same su izjavile da im je odobreno 5.300.000 kn za daljnje provođenje građanskog odgoja u školama. Iza njih, dakle, stoji velika politička i financijska potpora, te se roditelji trebaju zaštititi i kao i do sada u ovoj javnoj raspravi tražiti poštivanje članka 64. Ustava RH. GROZD također moli da sve prijedloge koje šaljete MZOS-u pošaljete također udruzi na uvid na adresu tajnistvo@udruga-grozd.hr

GROZD izvješćuje da je akcija GROZD-a za besplatne udžbenike u koju se uključilo više od 11.000 roditelja i građana imala i imat će veliki utjecaj na daljnje odlučivanje o tom pitanju, ali unatoč tome žale što će mnogi roditelji ove godine ipak osjećati posljedice odluke bivšeg ministra Jovanovića o obveznim novim udžbenicima.

Predstavnici udruge GROZD sastali su se početkom srpnja s ministrom Mornarom. Razgovor je bio razuman i otvoren. Više o tome možete pročitati u sljedećem tekstu koji je nedavno objavljen u Slobodnoj Dalmaciji.

Izvor: zdravstveniodgoj.com

Odgovori

Skip to content