Hoće li Josipovićevo odobrenje špijuniranja visoke dužnosnice NATO-a imati štetnih posljedica po Republiku Hrvatsku?

Predsjednik RH lvo Josipović uz pomoć svojih podanika, general pukovnika Drage Lovrića, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH i predstojnika Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS), lvice Panenića, želio je potpuno nadzirati pomoćnicu glavnog tajnika NATO-a i kandidatkinju za predsjednicu RH, Kolindu Grabar Kitarović, tvrdi tjednik 7Dnevno.
Međutim, pokušaji generala Drage Lovrića, da priskrbi pravodobneinformacije koje bi je mogle kompromitirati na sadašnjoj funkciji ili u tijeku predstojećih izbora, saznanjima o njezinu životu koja bi mogao iskoristiti Josipović, doživjeli su potpuni fijasko!

Upućeni kažu kako se za generala Lovrića dosad vjerovalo da se uspio izdići iznad mentalnog sklopa jugooficirčine, osobito zbog činjenice da se školovao u SAD-u i proveo jedan mandat u NATO-u. Upravo zato, opći je stav o njemu bio kako je kao bivši JNA oficir, ipak, usvojio sve standarde modernog zapadnog časnika. Kad je postao načelnikom Glavnog stožera Hrvatske vojske, gdje je u suglasu s funkcijom i hrvatskom pripadnošću zapadnom civilizacijskom krugu, te vojnom savezu NATO, od prvog čovjeka Oružanih snaga očekivalo se da bude profesionalni vojnik odan demokratskim vrijednostima. No, sudeći prema nekim njegovim postupcima, izgleda da je sve bilo – potpuno suprotno.

Poznavateljima političkih prilika dobro je poznato kako je upravo Lovrić, posredstvom Vojne misije RH pri NATO-u, nastojao špijunirati Kolindu Grabar Kitarović. No, očito je da zbog neuspjeha tog nauma, ne skriva ni svoju netrpeljivost prema šefu vojne misije RH pri NATO-u, generalu Mirku Šundovu.

General Mirko Šundov dobro je surađivao s pomoćnicom glavnog tajnika NATO-a Kolindom Grabar Kitarović pa mu, kako 7Dnevno doznaje iz pouzdanih izvora, ne pada na pamet da bi krenuo u neku avanturu špijuniranja visoke NATO-ove dužnosnice. Ovi događaji nedvojbeno pokazuju kako je general Drago Lovrić preuzeo taktiku svog prethodnika Josipa Lucića i priklonio se isključivo Pantovčaku, odnosno predsjedniku RH i vrhovnom zapovjedniku lvi Josipoviću.

Jer, Lovrić, navodno, želi nakon isteka mandata u Glavnom stožeru postati šef predsjednikova Ureda ili pak veleposlanik u nekoj od značajnijih zemalja, najvjerojatnije u SAD-u. Lovrić je nezaobilazan u svim kadrovskim križaljakama, posebno onim koje se rješavaju na Pantovčaku. Upravo je Lovrić odobrio da ravnatelj državne škole stranih jezika “Katarina Zrinska”, Đemal Kadrić, osobno podučava predsjednikova prijatelja lvicu Panenića engleskom jeziku. Panenić je, usput rečeno, po Josipovićevom izboru prvi čovjek UVNS-a.

Za protuslugu (ili nagradu?), lvica Panenić je zaposlio Đemala Kadrića, čovjeka u 64. godini života, bez ikakva iskustva u sigurnosno-obavještajnom sustavu. Sve

se svelo na trampu – ti mene nauči engleski (da ne moram platiti), a ja ću tebi dati posao, što je čisti nepotizam u najmanju ruku, ali nije u pitanju samo posao. Sa svime je pravodobno bio upoznat predsjednik RH, ali kako on zastupa “novu pravednost” iz svoje predizborne kampanje, nije se smatrao potrebnim oglasiti.

U međuvremenu, general Lovrić i predstojnik Panenić postali su prijatelji i udarne „pesnice“ lve Josipovića. I dok su se u MORH-u i UVNS-u zgražali nad potezom dvojca Lovrić – Panenić zbog zapošljavanja Đemala Kadrića u UVNS-u na dužnosti načelnika Odjela za sigurnosne certifikate, on se već spremao na posao u misiju RH pri NATO-u.

Mudre glave, Panenić-Lovrić, predložili su lvi Josipoviću da bi Kadrić bio podoban za prikupljanje informacija i saznanja o Kolindi Grabar Kitarović, kad bi ga se poslalo u Bruxelles, što je Josipović, naposljetku, i odobrio. Time je ujedno i prikrio njegovo prethodno zaposlenje u UVNS-u, koje nije bilo u skladu sa Zakonom o sigurnosno-obavještajnom sustavu. Zato se s razlogom postavlja pitanje, otkud sposobnost Đemalu Kadriću za rad u NATO-u? Profesor engleskog jezika, dugogodišnji ravnatelj škole stranih jezika “Katarina Zrinska” Hrvatskog vojnog učilišta (HVU), Kadrić je osobni prijatelj generala Mirka Šundova, kojeg je na isti način naučio engleski jezik, dok mu je general Šundov bio šef.

Naime, Mirko Šundov je dugogodišnji zapovjednik HVU-a. Nakon te dužnosti otišao je za šefa vojne misije RH pri NATO-u. Ekspresno ga je slijedio Đemal Kadrić i to na dužnost koju popunjava UVNS.

Insajderi su mišljenja kako je glavna Kadrićeva zadaća u aktualnom diplomatskom zvanju ministra savjetnika, prikupljanje relevantnih saznanja o pomoćnici glavnog tajnika NATO-a i kandidatkinji za predsjednicu RH Kolindi Grabar Kitarović. Ima zadaću osobno joj se približiti, a ako ne uspije onda diskretno preko generala Šundova, a sve kako bi ju se difamiralo u predstojećoj predsjedničkoj kampanji. Je ti to “nova pravednost” koju svi plaćamo?

Naime, bjelodano je da Kadrić ispunjava važne uvjete za rad u NATO- u – na raspolaganju će mu biti pukovnik Maras, inače brat ministra Marasa i dr. sc. Robert Barić, kojeg s porugom kolege imenuju “ugradbenim elementom Vlatka Cvrtile”, te ostali zaposlenici misije.

Naposljetku ostaje otvorenim pitanje – hoće li protuzakonita aktivnost špijuniranja visoke dužnosnice NATO saveza imati negativne posljedice za Hrvatsku?. Pita se 7Dnevno.
M.M./hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content