NEŠTO JE TRULO U ISTRI: Jakovčić je jako uznemiren

Izlizana je shema prema kojoj se počne trubiti o autonomiji Istre čim se bilo tko takne u Jakovčića

 

Istra se godinama uzima kao primjer hrvatske regije koja je napredna, multikulturalna, liberalna, multietnička, gospodarski naprednija… Stoga bismo valjda svi mi drugi izvan nje trebali u njoj vidjeti uzor. Zašto ne, ako je to doista tako? No, je li? To bi se, dakako, trebalo odnositi i na IDS koji vlada Istrom već dva desetljeća. Ali praksa u svijetu odavno pokazuje da se svaka dobra vlast s vremenom pokvari, osili, posebice kad nema nikakve kontrole, baš kao što je to u Istri. IDS ondje nema niti jednog ozbiljnog političkog protivnika. A na nacionalnoj razini uvijek gleda da bude negdje nekome ključan igrač kako bi dobili ono što nikad ne bi dobili samostalno. Tako je i istarski gazda Ivan Jakovčić uspio ući u Europski parlament, što mu je bio dugogodišnji fetiš, tek zahvaljujući SDP-u i Zoranu Milanoviću, jer je preuzeo mjesto Nevena Mimice.

Jakovčić formalno više nije predsjednik IDS-a niti istarski župan, ali je javna tajna da se bez njega i dalje ništa ne može. Taj istarski gazda bio je već puno puta predmet optužbi za različite marifetluke, ali ga nikad ništa nije ozbiljno dohvatilo. No da je ”vrag uzeo šalu“, shvatio je i Jakovčić. Sve je počelo kad je nedavno njemački investitor Georg List preko HTV-a optužio IDS-ove čelnike za reket oko njegova polo projekta u Motovunu, rekavši da je njegov projekt vrijedan 75 milijuna eura bio blokiran, da ga 12 godina bezuspješno pokušava pokrenuti te da mu je tadašnji istarski župan Jakovčić rekao da uplati pola milijuna eura tvrtki Branka Curića (tadašnjeg pročelnika za turizam Istarske županije, danas suradnika ministra turizma Darka Lorencina, koji ga je nedavno postavio za jednog od direktora HTZ-a), jer da će time njegov problem biti riješen. Jakovčić je u pravoj maniri IDS-ove otvorenosti i gostoljubivosti javno odgovorio kako “ne komentira idiote”. No ubrzo je ipak sazvao tiskovnu konferenciju i zaboravio je da ne “komentira idiote”. Tiskovnu su istodobno držali Jakovčić u sjedištu te List pred sjedištem IDS-a. Jakovčić se branio, a List ponavljao svoje optužbe. Jakovčić nervozan, zajapuren, bahat, a List opušten. Već prvi dojam govori da tu nešto smrdi, Jakovčić se ne osjeća baš ugodno. Zašto? Dakako, posljednju riječ u svemu moraju dati policija, USKOK i sud.

Ali Jakovčić je odmah pribjegao formuli koju IDS uspješno koristi sve vrijeme svoje vladavine. To je traženje neprijatelja izvan Istre, a najveći je neprijatelj Zagreb. Čim netko takne u IDS, taj je odmah istarski neprijatelj i fašist! Posljednji takav primjer bio je kad je HTV pobrojao članove IDS-a koji su u vrhu Hrvatske turističke zajednice. IDS-ova medijska mašinerija odmah je to nazvala fašizmom! I ne samo to. Čim se IDS imalo osjeti ugroženim, i ako mu to treba, odmah opet počinje s propagandnom kampanjom za odcjepljenje Istre. To je već izlizana shema prema kojoj se počne trubiti o autonomiji čim se bilo tko takne u Jakovčića. IDS-ova medijska mašinerija osmislila je odmah i iskaznicu istarskih državljana! S obzirom na trojezičnost te zamišljene iskaznice, naslućuju se i teritorijalne pretenzije na susjedne zemlje. Ili ako idemo dalje, hoćemo li uskoro početi govoriti i o velikoistarskoj ideologiji? Još je zanimljiviji grb izmišljene države na izmišljenoj iskaznici, koji iznad službenog istarskog grba ima krunu. To bi značilo da Istra postaje monarhija. Očito, Jakovčića za kralja! Zašto da ne? Ionako se ponaša kao suveren. Ali ima i pravo. To mu ionako svi dozvoljavaju, od Istrana birača do državnih institucija i politike.

Dakako, kao i inače u demokraciji i pravnoj državi, svatko je nevin dok mu se na sudu ne dokaže suprotno! No jako se dobro zna kako u Istri zapravo sve funkcionira te tko što i kako može, a kako i zašto ne može! Zato se s pravom može reći da je nešto trulo u “državi Istri”! Samo što ovo nije Shakespeareov “Hamlet”, ovo je gorka hrvatska današnjica!

Autor: Zvonimir Despot/vecernji.hr

 

 

Odgovori

Skip to content