Obama konačno priznao: Mučili smo zatočenike!

ZGODNI, LIJEPI, MORALNI I PRAVEDNI AMERIKANCI MUČILI ZAROBLJENIKE! KAKO JE TO MOGUĆE? NO, MOŽETE BITI MIRNI – REKLI SU DA VIŠE NEĆE.

Govoreći o metodama koje je koristila CIA u vrijeme administracije Georgea W. Busha, Obama je rekao da je SAD ”prešla crtu” te da se takvo ponašanje mora shvatiti i prihvatiti
Predsjednik SAD-a Barack Obama na konferenciji za novinare je priznao da je SAD mučio zatvorenike al-Qa’ide koji su bili lišeni slobode nakon terorističkih napada 11.rujna 2001. godine. Dodao je i da je pribjegavanje torturi kako bi se pribavile informacije bilo pogrešno.

– Mučili smo neke ljude. Učinili smo neke stvari koje se protive našim vrijednostima – kazao je Obama, piše Journal Gazette.

Obamino priopćenje uslijedilo je uoči objave izvještaja o tehnikama ispitivanja navodnih terorista kojima se služilo oko 200 zaposlenika CIA-e, a koje uskoro treba objaviti senatski odbor. Govoreći o metodama koje je koristila CIA u vrijeme administracije Georgea W. Busha, Obama je rekao da je SAD ”prešla crtu” te da se takvo ponašanje mora shvatiti i prihvatiti. Navedeno se dogodilo u stanju povećanog stupnja sigurnosti i oko toga ne treba previše moralizirati ili biti ”licemjeran”, smatra prvi čovjek Amerike. No, dodao je Obama, to se ne smije ponoviti.

– Trebamo gledati unaprijed, a ne unazad – kazao je i time poručio da nema namjeru procesuirati ono što se događalo prije 2008. godine. Ipak, njegovo priznanje o mučenjima udarac je za CIA-ine dužnosnike koji smatraju da zlostavljanja zarobljenika nije bilo kazneno djelo.

Izvor: vecernji.hr

Odgovori

Skip to content