OČI PUNE TUGE: Strahota koja vapije do neba

Užasno je i zamisliti što se događalo u glavi majke koja je bježeći pred pomahnitalim islamistima ostavila svog malenog sina da umre usred pustinje. Kako majčino srce može podnijeti takvu strahotu, iako zna da jednostavno nema drugog izbora?! STRAŠNO!

Svakodnevno čitamo o monstruoznim zločinima koje u nesretnom Iraku čine pripadnici ISIL-a. Gledajući i slušajući takva izvješća, čovjek, iako to nikako ne bi htio, nekako otvrdne. Vijesti se redaju jedna za drugom, i vremenom, ma kako grozne bile, postaju samo nove vijesti o nekakvim dalekim strahotama. A strahota je na sve strane sve više i više…

Međutim, s vremena na vrijeme učmale savjesti prodrmaju nevjerojatne patnje koje proživljavaju čista i nevina bića, oni najmanji. A što su oni krivi? I kome su krivi? Nažalost, fanatični luđaci ni prema njima nemaju nikakve milosti.

Bježeći od radikalnih islamista u Iraku, Jezidi nerijetko moraju donositi odluke koje trenutačno slamaju i najtvrđa srca. Glad, žeđ i iscrpljenost tamo su tužna svakodnevica. A u toj tužnoj svakodnevici lako se izrodi užasna priča poput ove. Naime, kurdski su vojnici u pustinji pred Mosulom pronašli ostavljenog djelomično paraliziranog dječaka. Bio je silno uplašen te potpuno iscrpljen i na rubu smrti. Liječnici pretpostavljaju da je cijeli dan proveo na temperaturi većoj od 40 stupnjeva, a kako je gledao u sunce oči su mu potpuno isušene te sad ne vidi. Liječnici se svim silama trude ne bi li mu nekako vratili vid. 

Dječakov identitet je nepoznat, no pretpostavlja se da ga je tu ostavila majka bježeći pred islamistima i ne mogavši ga više nositi. Druge izbjeglice pretpostavljaju da je majka nastavila put s ostalom svojom djecom pokušavajući bar njih spasiti. O težini ovakve odluke za jednu majku ne treba posebno govoriti. No, ova tužna sličica tek je dio užasa koji se u toj nesretnoj zemlji rasplamsao poput paklene stihije. 

– Islamisti su počeli pucati po ljudima u pustinji. Njegova majka sigurno nije znala što će uraditi, posebno ako je pored sebe imala i drugu djecu koju je trebalo spašavati”, rekao jedan od stanovnika izbjegličkog kampa u razgovoru s BBC-ijevim novinarom.

 

Odgovori

Skip to content