Papa pozvao na molitvu za Ukrajinu

Vatikan, (IKA) – Potreba iskrene ispovijesti vjere u živoga Boga poput Petra i poziv na mir i smirenje u Ukrajini, bile su glavne teme nedjeljnog nagovora pape Franje vjernicima okupljenim na Trgu Sv. Petra. 

Stanje u Ukrajini sve je dramatičnije tako da se Papa posebno sjetio te zemlje koja upravo danas slavi svoj nacionalni praznik, i svih njezinih kćeri i sinova i njihovih čežnji za mirom i smirenošću, jer su ugroženi opasnom unutarnjom situacijom napetosti i sukoba, koja se ne smanjuje, već prouzrokuje muke i nevolje civilnom pučanstvu. Povjerio je Majci Božjoj cijelu naciju i pozvao vjernike da se zajednički posebno mole za žrtve, njihove obitelji i za one koji trpe. Papinom intervencijom zadovoljni su ne samo ukrajinski crkveni predstavnici, već i veći dio ukrajinskog naroda, pa i oni ruska manjina, što je potvrdila i ukrajinska veleposlanica pri Svetoj Stolici.

Papa je istodobno pružio pomoć od milijun dolara kršćanskoj i jezidskoj zajednici, protjeranoj iz sjevernog Iraka u Kurdistan.

Osvrćući se na današnji odlomak Evanđelja u kojem Matej opisuje Petrovo priznanje da je Isus Sin Boga živoga, i na Isusov odgovor da je Petar stijena na kojoj će on sagraditi Crkvu svoju, Papa Franjo primijetio je kako to Petar nije zaslužio svojim djelovanjem, već zbog svoje vjere. Tako duboka vjera je, prema njegovim riječima, potrebna i danas, jer se jedino na tako čvrstoj vjeri može graditi Crkvu. Svatko bi se morao pitati je li njegova vjera dovoljna jaka da bi mogao nositi Crkvu svetoga Petra. Današnje Evanđelje potiče svakoga od nas da se pita kakva je moja vjera i iz srca odgovoriti, rekao je Papa, primijetivši da moramo provjeriti je li naše srce povjerljivo ili ne.

Izvor: IKA

Odgovori

Skip to content