Svečano euharistijsko slavlje o Danu hrvatskih mučenika

“Zavapimo ovdje u Udbini svim našim hrvatskim mučenicima, i svecima i blaženicima, i tolikima koji nisu kao takvi proglašeni, a samo su Bogu poznati po svojoj ljubavi i žrtvi, da zagovaraju za nas danas, da nam isprose ustrajnost u dobroti, istini, pravdi i ljubavi, kako bi naša Domovina imala budućnost”, istaknuo biskup Vlado Košić u propovijedi

Udbina, (IKA) – O Danu hrvatskih mučenika, središnje euharistijsko slavlje ispred Crkve hrvatskih mučenika na Udbini u subotu, 30. kolovoza predvodio je predsjednik Komisije HBK “Iustitia et pax” sisački biskup Vlado Košić. U koncelebraciji su uz domaćeg gospićko-senjskog biskupa Milu Bogovića bili i predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić, predsjednik BK BiH banjalučki biskup Franjo Komarica, riječki nadbiskup Ivan Devčić, šibenski biskup Ante Ivas, porečko-pulski biskup Dražen Kutleša, te umirovljeni porečko-pulski biskup Ivan Milovan, te brojni svećenici među kojima i ravnatelj Hrvatske inozemene pastve fra Josip Bebić.

Na početku prigodne homilije biskup Košić je podsjetio da „kada se okupljamo ovdje u Udbini, u nacionalnom svetištu crkve Hrvatskih mučenika, tada jednim blagdanom slavimo hrvatske svece, blaženike i sluge i službenice Božje, ali i mnoge znane i neznane tj. od Crkve (još) neproglašene Božje ugodnike na našim oltarima a koji su dali svoje živote za Krista. Najprije to su sv. Nikola Tavelić, sv. Marko Križevčanin, bl. Alojzije Stepinac, bl. Miroslav Bulešić, blažene sestre Drinske mučenice – bl. Jela Ivanišević i četiri njezine susestre Kćeri Božje ljubavi, kao i službenici Božji Širokobriješki mučenici (njih 66 fra Leo Petrović i 65 subraće) i službenica Božja časna s. Žarka Ivasić. Oni su neposredni svjedoci vjere jer su bili progonjeni in odium fidei, iz mržnje na vjeru i živote dali za Krista”. Nadalje, je podsjetio kako su drugotni mučenici za Krista i oni koji su poginuli jer su svjedočili kršćansku ljubav, a nisu bili izravno progonjeni zbog vjere, ali su oni iz vjere a ne iz mržnje branili svoju domovinu, obitelj i svoje bližnje, dakle bili su žrtve progona slično kao nevina dječica u Betlehemu i sv. Ivan Krstitelj. Stoga, naši su stradalnici i oni koji su bili mučeni zbog vrednota i visokih ideala koje je Krist propovijedao također indirektno mučenici za Krista, rekao je biskup i u tom kontekstu je imenom pobrojao samo neke iz nepreglednog niza takvih hrvatskih mučenika koji su pali za ideale slobode i domoljublja, a koje naš narod s pravom časti kao nacionalne heroje.

Biskup Košić je nadalje posvijestio i činjenicu, kako je prošlo 20. stoljeće bilo je najkrvavije upravo po ubijanju kršćana. Većina građana Zapada u kojima je kršćanstvo povijesna religija, uključujući i Hrvate, uopće ne zna kakve su se stravične stvari dogodile kršćanima u prošlom stoljeću i kakve im se događaju još i danas. O kršćanstvu se u medijima danas može čuti uglavnom samo po skandalima pa se stječe dojam da je kršćanstvo, iz ove perspektive i stvorene klime, uzrok svih zala prošlih stoljeća, ustvrdio je biskup, te se posebno osvrnuo da današnji progon kršćana u islamskim zemljama.
Mučeništvo nije povezano s mržnjom prema drugačijem, već s ljubavlju prema Bogu i čovjeku. Većina kršćanskih mučenika ubijeni su samo zato što vjeruju u Isusa Krista i što se iste vjere ne žele odreći ni po cijenu prijetnje gubitka života, naglasio je. U tom kontekstu je podsjetio, kako je papa Franjo pozvao sve biskupe svijeta da organiziraju molitvu za kršćane koje se ubija i protjeruje iz sjevernog Iraka, a apelu su se pridružili i mnogi biskupi u Hrvatskoj.

Biskup Košić se osvrnuo na progon hrvatskih katolika, koji trpe mučeništvo od različitih nepravdi i nasilja. Trebali bismo danas imenovati i drugu hrvatsku ranu ili mjesto aktualnog mučeništva hrvatskih katolika: to je BIH. U njoj je danas zaista teško biti Hrvat i katolik. Treća rana našeg hrvatskog mučeništva danas je nepoštenje i lopovluk koji trpe naši ljudi zbog neodgovornosti onih koji nas vode, a koji ne vole ni hrvatski narod ni Katoličku Crkvu već samo svoj džep i nemoralno upravljaju našim dobrima, a za sirotinju ne mare. Ipak mi kao katolički narod nikada nismo zbog svojih rana pali i ostali slomljeni, uvijek smo se dizali, pa je to i naš zadatak danas. Zavapimo ovdje u Udbini svim našim hrvatskim mučenicima, i svecima i blaženicima, i tolikima koji nisu kao takvi proglašeni, a samo su Bogu poznati po svojoj ljubavi i žrtvi, da zagovaraju za nas danas, da nam isprose ustrajnost u dobroti, istini, pravdi i ljubavi, kako bi naša Domovina imala budućnost. A to će biti po velikoj ljubavi prema Bogu i svome domu i rodu, kako nas upravo uče svi naši hrvatski mučenici. Naši su mučenici slijedili Krista i zato su njemu pridruženi u slavi uskrsnuća. To je i naš put, braćo i sestre, i zato slavimo mučenike da bismo u njima hvalili Gospodina koji je nas „ljubio do kraja, sve do smrti”, te kako bismo i sami gledajući njih hrabro prihvaćali sve kušnje i nevolje znajući da se život vječni dobiva samo ako se zemaljski život daje za druge, rekao je na kraju homilije biskup Košić.
Na kraju mise riječi zahvale izrazio je gospićko-senjski biskup Mile Bogović, posebno spomenuvši trud članova Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij za popisivanje svih žrtava Drugoga svjetskog rata i poraća iz hrvatskoga naroda i Katoličke Crkve. Biskup je istaknuo da će se na taj način doći do istine koja se često iskrivljavala i izbjeći manipuliranje žrtvama.

Proslava Dana hrvatskih mučenika zapoočela je u 9 sati Križnim putem s Krbavskoga polja od crkve Sv. Marka, a samoj proslavi prethodila je trodnevnica koju su predvodili preč. Robert Zubović, vlč. Nikola Turkalj i biskup Mile Bogović.

Izvor: IKA

Odgovori

Skip to content