Tisuće gejeva iz EU dolazi sklopiti ‘brak’ u Hrvatsku: Postajemo ne samo turistička, nego i životna oaza za ‘istospolne’!

Istospolne osobe iz Hrvatske i Europe više se ne moraju ‘vjenčavati’ (neslužbeno) kod poznatog radijskog voditelja Marija Mihaljevića u crkvi Univerzalnog života, nego to sada mogu i službeno u bilo kojem matičnom uredu u Hrvatskoj kod ministra Bauka koji i sam živi u izvanbračnoj zajednici. A zbog EU načela o slobodi kretanja, u Hrvatskoj će životno partnerstvo moći registrirati i gej osobe iz onih zemalja EU koje to ne dozvoljavaju. Matični uredi u Hrvatskoj za nekoliko mjeseci biti će zatrpani takvim zahtjevima, a sklopi li stranac “zajednicu” sa državljaninom RH za tri godine automatizmom dobiva i naše državljanstvo.

Simbolično za aktualno stanje u Hrvatskoj i trenutnu vlast, novi Zakon o životnom partnerstvu stupio je na snagu baš 5.kolovoza na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Radmanova se televizija, dan kasnije slavodobitno pohvalila kako je već prvoga dana – usprkos slavlju u cijeloj zemlji – pristigao prvi zahtjev za takvu “vrstu zajednice” i jedan matični ured u Hrvatskoj. Iako je hrvatski ministar uprave Arsen Bauk – inače veliki zagovornik “nebračnih” zajednica jer i sam živi u izvanbračnoj zajednici (što je podatak iz njegovog službenog životopisa) – zagonetno kazao kako zbog tajnosti podataka ne smije reći gdje je stigao zahtjev i o osobama kojeg spola se radi, javnost je ipak doznala kako se radi o dvojici muškaraca iz Istre koji će početkom rujna i službeno postati prvi partneri životne zajednice u Hrvatskoj. Bez obzira što Ustav propisuje nešto posve drugo.

Međutim, posljedice ovog Zakona koji je donesen samo kao osveta volji većine građana Hrvatske koji su u studenom prošle godine na referendumu odlučili kako je “brak kao životna zajednica muškarca i žene” postala ustavna kategorija, Hrvatska će tek osjetiti. Naime, malo ljudi u Hrvatskoj zna da hrvatski Zakon o životnom partnerstvu kao jedan od najliberalnijih u svijetu dozvoljava da se osim hrvatskih državljana, pred matičarem “vjenčavaju” i stranci. Kako je u Europskoj uniji istospolni brak priznat u devet zemalja (Nizozemskoj, Belgiji, Španjolskoj, Norveškoj, Švedskoj, Portugalu, Danskoj, Francuskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu), dok još sedam zemalja priznaju istospolno partnerstvo u različitim, nebračnim oblicima (Austrija, Češka, Njemačka, Slovenija, Finska, Španjolska, Luksemburg), uskoro možemo očekivati da će zbog načela Europske unije o slobodi kretanja Hrvatsku preplaviti istospolni parovi iz ostalih deset zemalja EU.
Dakle u Hrvatskoj će životno partnerstvo moći registrirati gej osobe iz onih zemalja EU koje to ne dozvoljavaju. Matični uredi u Hrvatskoj koji ionako zadnjih godina ništa ne rade (posebice od kada je crkveni brak priznat kao službeni) za nekoliko mjeseci biti će zatrpani takvim zahtjevima, pa se mnogi poput Zagreba pripremaju da što “ljepše i svečanije ugoste” takve osobe. Osim takse od pedesetak eura koju će morati platiti dobit će prigodan govor, glazbu Eltona Johna, a sklopi li stranac “zajednicu” s državljaninom RH za tri godine automatizmom dobiva i naše državljanstvo. To znači da bi Hrvatska nakon što je prije nekoliko godina postala vrlo poznata gej turistička destinacija, vrlo skoro mogla postati i životna oaza za istospolne parove.

U javnosti je također malo poznato da su gej parovi i do sada u Hrvatskoj mogli sklapati brakove, ali neslužbeno kod samoproglašenog svećenika kalifornijske crkve Univerzalnog života. Poznati radijski voditelj Mario Mihaljević prije pola godine odlučio je da će, kao ‘svećenik’ svoje crkve, ženiti i udavati homoseksualne parove. Do sada ih je sretno sjedinio desetak u skromnoj “ceremoniji ljubavi”. Iako takva vjenčanja, prema hrvatskom zakonu ne vrijede ništa, nekima je to očito bilo puno značajnije od pukog potpisa na birokratskom papiru.

Međutim, Milanovićeva se vlada pobrinula da se gej brakovi odnosno zajednice, suprotno volji većine Hrvata i Ustavu RH proguraju na mala vrata u Hrvatskoj. Sada su ta vrata još i širom otvorili tisućama gejeva iz Europske unije, a neki matični uredi posebice u Istri i na Kvarneru već su sada zatrpani upitima iz zemalja jugoistočnog dijela Europe (Poljske, Bugarske, Mađarske, Rumunjske, Slovačke, Grčke, Latvije, Litve i Estonije).

Dakle za dvadesetak dana počinje jedno novo razdoblje u Hrvatskoj koje će najvjerojatnije trajati samo do slijedećih izbora – dogodine.

Autor: Dražen Boroš/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content