W. Engdahl: Ekspanzija ISIS-a dovodi Europu u poziciju bačve baruta

William Engdahl je nagrađivani geopolitički analitičar i konzultant za strateški risk management, čija je međunarodno, najprodavanija knjiga ‘Stoljeće rata’, prevedena na trinaest svjetskih jezika.

Interview koji je prof. Engdahl dao TV postaji Russia Today, prenosimo:

ISIS je mehanizam za destabilizaciju, ne samo arapskog Bliskog istoka i okolice, nego i Europe, gdje postoje velike muslimanske zajednice, potvrdio je RT-u, geopolitički analitičar William Engdahl.

RT: Koliko je to čak i zakonski moguće za međunarodnu terorističku organizaciju poput ISIS-a, se otvoreno prošetatii ulicama jednog europskog grada?

William Engdahl: To je jako dobro pitanje i mislim da nizozemska vlada treba dati neke odgovore na to pitanje. Ono čime se mi bavimo kad gledamo ISIS, a to je bila jedna od spona s mojom novom knjigom, koja samo čeka doradu, pod nazivom “Američki sveti ratovi”, [o] simbiotskom odnosu amreičkih obavještajnih službi s tim raznim džihadističkim skupinama širom svijeta, a posebno muslimanskim bratstvom. ISIS je kreacija američke obavještajne službe u Iraku, a sada i globalni kalifat, odnosno proglašenje, islamske države. Nije to supstancijalna operacija, to je tajno podržano od strane SAD-a, od strane Obamine administracije, a sve su indicije da se jednostavno, sirijsko i međunarodno Muslimansko bratstvo itd. prikrije, i samo oblikuje novu strukturu – ISIS (ili ISIL – Islamic State of Iraq and the Levant, – op. prev.). No, oni imaju naručene marševe, svoja naoružanja, američko oružje, a to je sredstvo za destabilizaciju, ne samo arapskog Bliskog istoka, nego i van njega, ali i Europu, a nešto što treba shvatiti jest, da postoje velike muslimanske zajednice diljem Europe. U Njemačkoj postoji najmanje 7 milijuna ljudi koji ‘ispovjedaju’ muslimansku vjeru, a tu su i džihad organizacije koje pokušavaju privući mlade muslimane kao što su radili u Nizozemskoj, s tim nizozemskih demonstracijama ISIS-a.

0001Raqqa
RT: Mislite li da će se lokalne vlasti suočiti s javnom reakcijom, za nastavak rada takvih marševa?

WE: Pitanje je u prvom redu zdravog razuma kod nizozemske vlade, oko takve dozvole. Čovjek mora misliti da bi moglo biti malo čudnih milicijskih agendi, onda nekih krugova, možda vezanih za NATO koji rade/ili ne rade istragu oko malezijskog MH17 u istočnoj Ukrajini. Vrlo je bizarno ponašanje nizozemske vlade u vezi s tim pitanjem. Nemamo još odgovore, ali sama činjenica da su to omogućili, da su prosvjednici vikali “Smrt Židovima” na ulicama jedne europske zemlje, to je zapravo prilično šokantna poruka, poziv na buđenje o onome što se ovdje događa.

RT: Kažu da su u potrazi za novim regrutima. Zašto mislite da će ih tražiti u Europi, te, mislite li da će uspjeti?

WE: Mislim da uspijevaju. Najbrže rastuća vjerska skupina u Njemačkoj su džihadisti ili salafističke islamske organizacije koja zapošljavaju mlade ljude ni turskog ili arapskih podrijetla. Oni zapošljavaju mlade i njemačku djecu koja otuđena, koja nemaju cilj u životu, nezaposleni ili okrenuti sumornoj budućnosti, a oni ih regrutiraju da vjeruju u nešto, da vjeruju u “smrt za Allaha”, a to je, po mom mišljenju prilično bolestan način života.

RT: Koliku opasnost to stavlja pred Europu?

WE: To je opasan upaljač. Pogledajte muslimansko stanovništvo u Francuskoj; pogledajte muslimanskog stanovništva u Njemačkoj. Nemam statistike o Nizozemskoj, ali u svim europskim zemljama postoji značajna manjina, imigranata koji su došli iz muslimanskog svijeta. Ako imate nezadovoljne mlade u tim zemljama i organiziraju ih u džihad, takve operacije zaista mogu napraviti pustoš kao što smo vidjeli u Francuskoj u posljednjih nekoliko godina, s neredima izvan Pariza, u predgrađima. To može izazvati ogromnu društvenu polarizaciju, jer 99,9 posto muslimana u Njemačkoj su miroljubivi, oni žele živjeti svoje privatne živote i žele da ih se ostavi na miru, i da njihova djeca odrastaju u miru i da imaju život bolji nego što su ga oni imali. Tako se stvara polarizacija normalnih njemačkih građana protiv muslimanskih imigranata, a to nije dobro ni za koga.

RT: Može li tijek sukoba Izrael – Hamas, dovesti do toga da se više muslimana pridruži-a redovima ekstremističkih skupina poput ISIS-a?

WE: Mislim da bi to moglo bit vrlo izvjesno, svakako i mislim da vodi jačem regrutiranju mladih, jer to diže emocije, okrutnosti koje je IDF (izraelske obrambene snage) počinio u Gazi još više bandažirano svim društvenim medijima, internetom, YouTube-om, itd Ne može se poreći (sakriti) ono što je učinjeno – žene, djeca, bebe, bolnički pacijenti su ubijani…

Izvor: croative.net

 

 

 

Odgovori

Skip to content