Damir Pešorda: Kako se kuje dezinformacija

Ako se čovjek želi dezinformirati, treba čitati novine. Doduše, dovoljno je i gledati televiziju, ali pisana riječ je pisana riječ, ona konzumentu daje onaj osjećaj da je iznad sivog prosjeka koji guta televizijske laži. U ovoj zemlji intelektualci čitaju novine, dok knjige čitaju sumnjivi čudaci. Na žalost, u našim su novinama vijesti, osim onih o tome gdje je bila i što je pokazala Severina, uglavnom izmišljene ili konstruirane od poluistina i zlobnih interpretacija. Tako da ”cvijet naše inteligencije” ostaje beznadno dezinformiran.

Na primjer, u Jutarnjem listu čitamo naslov ”Podjele u oporbenoj stranci. Četvrtina članova HDZ-a ne želi glasovati za Kolindu”. Bombastični naslov konstruiran je na temelju istraživanja CRO Demoskopa. Na stranu sad što je točnost dosadašnjih istraživanja te agencije krajnje nepouzdana, i to s konstantnim otklonom u jednu stranu političkog spektra, da bi joj više odgovarao naziv YU Demoskop – čovjek se mora zapitati otkuda hrabrost jednim, navodno ozbiljnim dnevnim novinama da predsjedničku kandidatkinju nazovu jednostavno Kolindom. Red bi onda bio da i Josipovića nazovu Ivom ili Lignjom. Da se razumijemo, riječ je o formi novinske vijesti, a ne o kolumni gdje je dopuštena autorska sloboda izražavanja. Dakle, gospođu Grabar Kitarović Ante Tomić ili Miljenko Jergović mogu nazvati Kolindom, dok to autor spomenute vijesti nipošto ne bi smio.

Prava laž je međutim u sljedećem zaključku: svi članovi HDZ-a neće glasati za HDZ-ova kandidata, dakle u stranci je raskol. Čak i kada bismo povjerovali da je CRO Demoskop napravio korektno istraživanje, a to na temelju njihova minulog rada ne bismo mogli povjerovati, to ne može biti podloga za zaključak o podjeli u stranci. Štoviše, držim da je nemoguće pronaći kandidata za kojega bi glasovali svi pripadnici neke stranke. Pri tomu, naravno, ne želim reći da je Kolinda Grabar Kitarović najbolji mogući kandidat HDZ-a, to je uostalom stvar samog HDZ-a i procjene njegova vodstva. No ono što se pouzdano može ustvrditi na temelju ovakvih konstrukcija Jutarnjeg lista jest to da te novine punom parom drukaju za Josipovića.

Opsjednutost Jutarnjeg lista HDZ-om očituje se u još jednom naslovu s naslovnice. Riječ je intervjuu s Dragom Prgometom: Karamarkov neželjeni zamjenik. Kako sam preciznim rezom na vratu spasio život SDP-ovom ministru. Što ga je trebao nepreciznim rezom poslati u vječna lovišta, dođe čovjeku da se zapita nakon ovakvog naslova!? Ovdje se profesija jednog političara miješa s njegovim političkim radom, a i sugerira se da je izvanredan slučaj da liječnik hadezeovac korektno obavlja svoj posao čak i kada mu je pacijent esdepeovac. I kakve veze ima činjenica je li Prgomet željeni ili neželjeni Karamarkov zamjenik s odstranjivanjem upaljenih limfnih čvorova s Ostojićeva vrata? To samo Jutarnji zna.

Ipak, možda su se ”utjerivači javnog mnijenja” ovaj put malo preračunali. Nesposobna ljevica jugoslavenske provenijencije sve brže klizi u katastrofalni poraz, iz kojega je ni svi ”butkovići” ovoga svijeta ne mogu izvući. A čini se da je i ”najpopularniji hrvatski političar” na izlaznim vratima. Stoga je jutarnjacima krajnji trenutak za prešaltavanje, valja umilostiviti dolazećeg vođu, a to je, po svemu sudeći, Karamarko. Ja osobno spremno čekam da kritiziram sve krivo što bude radio. Dosadilo mi već kritizirati Milanovića jer on sam to radi bolje no što bi itko drugi to mogao. Skačući s vojnog transportera, otkrivajući povjesničarima nepoznati građanski rat u Finskoj, obarajući BDP, žaleći se poplavljenim Slavoncima kako mu je pukla cijev… 

Damir Pešorda/hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content