DESET RAZLOGA ZAŠTO IDEMO NA SV. MISU

Zašto ići na sv. misu?
Mnogi mladi odlaze na misu zbog jednostavnog razloga – zbog roditelja (to je u redu, zbog njih činimo mnoge stvari koje ne bismo htjeli činiti, ali su dobre za nas)! Ali zašto bi TREBALI ići na misu? Važno je znati da NE IDEMO na misu da bi nas netko zabavljao. Misa je nešto u čemu SUDJELUJEMO! Većina naših prigovora na misu dolazi od činjenice da ne SHVAĆAMO zašto smo tamo ili što se događa na misi. Pa, zašto bismo, dakle, trebali ići?
Recimo to ovako…

DESET RAZLOGA ZAŠTO IDEMO NA SV. MISU
1. Euharistija
Tijelo, Krv, Duša i Božanstvo Isusa Krista su nam na raspolaganju! To je vrhunac našeg kršćanskog života. Postoji li bolji način slijediti Isusa nego ga primati u Euharistiji?! Ponekad nam je teško razumjeti nauk o Euharistiji – to je normalno, bilo je teško i njegovim učenicima – pročitaj 6. poglavlje Ivanovog evanđelja. Imaš li poteškoća s vjerom u Istinsku Prisutnost Isusa Krista u Euharistiji – MOLI! On će ti pomoći.
2. Milost
Milost je poput savršenog dara, danog u pravo vrijeme, koji ispunja našu dušu, i daje se besplatno. To je poput hladnog napitka za dušu u vrelom danu. Kao štit prije bitke. Kao svjetlo u tami i kompas za izgubljene. Milost je Božja snaga koja nam je dana kako bismo živjeli boljim životom u Njemu. Primamo je u sakramentima. Misa je prepuna milosti – koja čeka na nas da je primimo. Što smo više otvoreni za nju – aktivno sudjelujući – to bolje!
3. Treća Božja zapovijed
Spomeni se da svetkuješ Dan Gospodnji. Jednostavne riječi, jednostavnog značenja. “I blagoslovi Bog sedmi dan i posveti, jer u taj dan počinu od svega djela svoga koje učini.” (Post 2,3). I za nas to mora biti poseban, sveti dan. Crkva nas uči da je misa najvažniji način da nedjelja bude upravo to. Nije to samo dobra ideja – to je obveza nas, naroda Božjeg. Sjeti se Isusovih riječi: “Vi ste prijatelji moji, ako činite što vam zapovijedam.” (Iv 15,14). Za kršćane je Dan Gospodnji sada prvi dan u tjednu, nedjelja. Jer je u nedjelju naš Gospodin, koji je bio u grobu nakon nasilne smrti na Križu, pobjedonosno i slavno uskrsnuo. Zbog toga je još prikladnije ZAPOČETI tjedan s danom potpuno posvećenim Bogu. Liturgija je super!
4. Zajednica
Mi smo obitelj. Božji narod nije ostavljen na ovom svijetu kako bi se sam probijao kroz život. Svi smo jedno kao Tijelo Kristovo. Na misi se združujemo s Njim na poseban način. Združujemo se s onima uz nas. To je vrijeme i za zajedničku molitvu i prijateljstvo. To je otajstveno povezivanje sa svom našom braćom i sestrama po cijelom svijetu, na nebu i u čistilištu. Po Kristu postajemo zajednica drugačija od svega drugog na zemlji. To je djelić onoga kako će biti na nebu.
5. Molitva
Misa je najveća molitva. Obuhvaća pjesme, psalme, molitve hvale, molitve za oproštenje, molitve klanjanja, molitvu ‘Oče naš’ i još mnogo više. Molimo sami, ali i kao zajednica. Ako se boriš s odlaskom na misu, razmišljaj ovako: Riječi koje izgovaramo nisu samo odgovor svećeniku – to su molitve! Čitaj ih, izgovaraj, pjevaj, viči, VJERUJ!
6. Biblijska čitanja
Pri svakom slavljenju mise slušamo Božju Riječ. Prvo slušamo odlomak iz Starog Zavjeta, koji nas priprema za Evanđelje. Zatim slijedi odlomak iz Novog Zavjeta, iz Poslanica ili Djela Apostolskih. U Evanđelju, po Mateju, Marku, Luki ili Ivanu, učimo o Isusu. Čitanja su nam ponekad poznata, a ponekad ne. Više Pisma se čita na katoličkoj misi nego na bilo kojoj drugoj nedjeljnoj službi. Ako sam ne čitaš Bibliju, evo prilike da je čuješ. Čitaš li je, na misi možeš bolje razumjeti Božju Riječ. Isus nikada nije spominjao da idemo i napišemo Evanđelje za svijet, rekao je “pođite i propovijedajte Evanđelje”. To i radimo.
7. Oče naš
Molitva Gospodnja jedan je od ključnih trenutaka mise. Svi je zajedno molimo kao obitelj, riječima koje nam je Isus dao. Sjeti se – Oče NAŠ, a ne Oče MOJ. Isus želi da molimo zajedno! Molitva Oče naš savršena je molitva, hvalimo Boga, molimo ga da živimo onako kako želi on (a ne mi), molimo ga za njegovu neprestanu prisutnost u našem životu, molimo ga za oproštenje, i za snagu u borbi protiv zla. Sve u jednoj molitvi! Moli i razmišljaj o njoj!
8. Vrijeme za Boga
Ako ništa drugo, zapitaj se možeš li barem sat vremena tjedno odvojiti za Boga. Razmisli o tome. Sjeti se Isusa koji visi na križu, umire za TEBE – i sve što traži je da mu se pridružiš nedjeljom na sat vremena. “Ovo činite meni na spomen!” (Lk 22,19). Možeš li to? Da. Pitanje je – hoćeš li to učiniti, za njega?
9. Duše u čistilištu
Duše u čistilištu trebaju naše molitve. Postoje posebne misne nakane za umrle – pojedince i grupe. Važno je da ne pretpostavimo da je svatko tko je umro odmah u nebu – moramo moliti za pokojne. A izvrsna je stvar što oni koji su u čistilištu ne mogu moliti za sebe, ali mogu moliti za nas.
10. Isus to želi. Točka.

P.S. Jednom kad shvatiš o čemu se radi na sv. misi, pitaj se sljedeće: Jesam li osoba kojoj je uvijek dovoljan samo minimum? Pojavim li se samo na utakmici, ili provedem neko vrijeme trenirajući? Vježbam li svirati klavir samo onda kada trebam? Ako želiš biti stvarno dobar u nečemu, minimum nikad nije dovoljan. Biti kršćanin nije ništa drukčije. Probaj nešto više od minimuma kada se radi o misi. Pronađi barem još jedan dan tijekom tjedna kada možeš otići na misu. Kojeg li divnog načina da kažeš Isusu: “Ne pokušavam se samo provući u nebo. Želim dobiti što više od tebe što češće mogu.”

Izvor: zupa-belisce.com

 

 

 

Odgovori

Skip to content