Društva Crvenog križa s područja Splitsko-dalmatinske županije značajno pomogla poplavljena područja

U četvrtak, 4. rujna 2014., je pod predsjedanjem predsjednika Društva Crvenog križa Splitsko-dalmatinske županije dr. Vide Popovića u Solinu održan sastanak ravnatelja gradskih društava Crvenog križa s područja Splitsko-dalmatinske županije. Ravnatelj županijskog Crvenog križa Željko Grubišić podnio je izvješće o prikupljenoj humanitarnoj pomoći i aktivnostima na poplavljenim područjima od 18. svibnja do 1. rujna ove godine.

Od 18. svibnja sva društva Crvenog križa s područja Splitsko-dalmatinske županije aktivno su se uključila u prikupljanje humanitarne pomoći za poplavljena područja. U akciji je sudjelovalo preko 900 volontera i profesionalnih djelatnika iz cijele županije. Prvi konvoj humanitarne pomoći otišao je za Zagreb 20. svibnja i to jedan šleper, tri kombija i prikolica. Društva Crvenog križa prikupila su i poslala u hrani, vodi, odjeći, vodi, higijenskim i drugim potrepštinama preko 30 šlepera odnosno oko 740 tona humanitarne pomoći. Prikupljeno je i oko 700 tisuća kuna za pomoć ugroženima što je proslijeđeno Hrvatskom Crvenom križu.

Zbog izvanredne situacije s poplavama Društvo Crvenog križa Splitsko-dalmatinske županije i Gradsko društvo Crvenog križa Solin, u suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom i gradom Solinom, ugostilo je djecu s poplavljenih područja. Prva grupa, 47 djece s područja Rajeva sela, Gunje, Posavskih Podgajaca, Drenovaca i Račinovaca, boravila je od 23. do 30. lipnja u kampu „Volak“ na poluotoku Čiovu i imali su izlet u Split i susret sa županom i gradonačelnikom Solina te cjelodnevno druženje u Rogoznici gdje je inače odmaralište Gradskog društva Crvenog križa Županja. Druga grupa, 45 djece iz Gunje, Rajeva sela, Drenovaca, Račinovaca, Komlentinaca, Županje i Otoka, boravila je od 30. lipnja do 7. srpnja tako da je sveukupno 92 djece s poplavljenih područja ljetovalo u kampu „Volak“.

Na teren u poplavljena područja poslano je sveukupno 18 volontera i djelatnika (članova interventnih timova), a među njima je jedan boravio na poplavljenim područjima čak 40 dana. Oni su sudjelovali u distribuciji humanitarne pomoći, službi traženja, psihosocijalnoj pomoći te su bili koordinatori za pojedina poplavljena područja (Gunja, Podgajci, Vrbanj). Uz to su sudjelovali i u pripremi hrane za 250 osoba i podjeli suhih obroka. Od prvog dana na poplavljenim područjima se nalazio jedan kamion, jedan kombi i pokretna kuhinja za 350 osoba s pratećom opremom županijskog Crvenog križa.

HUB

Odgovori

Skip to content