Hrvoje Hitrec nepravomoćno osuđen zbog uvrede Stjepana Mesića: “Stipe je idiot”

Kriv zbog izjave: “Stipe je idiot. Na žalost, nekad davno bio mi je simpatičan. Ne dugo.”

Općinski kazneni sud u Zagrebu presudio je da Hrvoja Hitreca drži krivim što je, citiramo, “dana 27.11. 2013. u intervjuu objavljenom na portalu dnevno hr. pod naslovom “Mesić je idiot, a ćirilice kao znaka na okupatorskom nožu ne će biti u Vukovaru”, odgovarajući na postavljena pitanja uvrijedio priv. tužitelja navodeći “Stipe je idiot”…a koja uvreda je zbog objavljivanja na gore navedenom portalu doprijela (!) do većeg broja osoba” (citat završen). Na taj je način Hrvoje Hitrec, smatra sud, počinio kazneno djelo protiv časti i ugleda – uvredom, te se osuđuje na novčanu kaznu u iznosu od 20 dnevnih iznosa od po 500 kuna, što iznosi 10.000,00 kuna.

img_3890

Obrazloženje

U obrazloženju se prilično korektno prepričava obrana okrivljenog ( da je naslov stvar uredništva portala, a da se u tekstu okrivljenog ne spominje ime i prezime privatnog tužitelja ), kao što je prepričano i svjedočenje Stjepana Mesića koji smatra naziv idiot “izuzetno uvredljivim”. Sud je utvrdio “da se radi o intervjuu s okrivljenim, te je na listu 2 članka utvrđeno da okrivljeni na pitanje novinara ´Stipe Mesić je izjavio da su branitelji okupljeni u stožer za Vukovar isti kao srpski pobunjenici 1991. Vaš stav?´ odgovorio “Stipe je idiot. Na žalost, nekad davno bio mi je simpatičan. Ne dugo.”

Obranu okrivljenog Hrvoja Hitreca da se riječ “idiot” u razgovornom jeziku i polemikama rabi za onoga tko govori besmislice, sud je odbacio s ovim obrazloženjem: “Da je okrivljeni odista htio reći da su izjave privatnog tužitelja besmislica, onda je u intervjuu mogao izjaviti npr. apostrofirajući izjave kao “idiotizam ili besmislicu” a ne upravo nazivajući priv. tužitelja izrazom “idiot”.

Olakotne okolnosti

Odlučujući o vrsti i visini kaznenopravne sankcije, sud je “olakotnom cijenio činjenicu da je okrivljeni star 70 g., da do sada nije bio u sukobu sa zakonom, činjenicu da je bio dragovoljac Domovinskoga rata i Spomenice Domovinskoga rata, te obzirom na životnu dob okrivljenika, radi se o incidentu …”

Kako doznajemo, žalba slijedi.

Izvor: hkv.hr

Odgovori

Skip to content