MIHAEL ZMAJLOVIĆ: Hoće li on prvi od aktualnih ministara završiti u Remetincu?

Mihael Zmajlović mogao bi biti prvi ministar iz Milanovićeve Vlade koji će se pridružiti Sanaderu!

Slučaj preseljenja Zmajlovićeva ministarstva u zgradu Zagrebtowera gotovo je identičan “slučaju Planinska”, zbog kojeg se sudi bivšem premijeru Ivi Sanaderu, a zbog čega je i bivši ministar poljoprivrede Petar Čobanković, zahvaljujući drukanju svog bivšeg “gazde Ive”, “odgulio” nekoliko tona krumpira u zamjenu za odlazak iza zatvorskih rešetaka. Ako se u aferi Planinska, narodski rečeno, kralo na razlici u cijeni kvadrata, u Zmajlovićevu slučaju preseljenja njegova ministarstva u zgradu Zagrebtowera, naveliko bi se kralo na razlici cijene najma po četvornom metru. A dobro se zna u čije bi se džepove slio višak te razlike

Početkom svibnja ove godine naš tjednik je prvi otkrio strogo čuvanu tajnu ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića, da svoje ministarstvo preseli u zgradu Zagrebtowera, čije bi preseljnje porezne obveznike stajalo 11,2 milijuna kuna. No, nakon objave teksta u našem tjedniku do preseljenja u tom trenutku nije došlo, iako je, tvrde upućeni, ta odluka prošla Vladinu proceduru. Ipak, nakon našeg otkrića, premijer Milanović je stopirao tu odluku i osobno se uvjerio o čemu se tu zapravo radi.

Naime, uvjerio se, točnije, uvjerili su ga njegovi savjetnici, da bi slučaj preseljenja Zmajlovićeva ministarstva u Zagrebtower bio gotovo identičan “slučaju Planinska”, zbog kojeg se sudi bivšem premijeru Ivi Sanaderu, a zbog čega je bivši ministar poljoprivrede Petar Čobanković, zahvaljujući pokajništvu, odnosno drukanju svog bivšeg “gazde Ive”, “odgulio” nekoliko tona krumpira u zamjenu za odlazak iza zatvorskih rešetaka.

Upućeni kažu da je Zmajlovićeva nakana da svoje ministarstvo preseli u Zagrebtower bila kap koja je prelila čašu premijerova strpljenja s obzirom na notornu činjenicu da država posjeduje prostore u koje se to ili bilo koje drugo ministarstvo može preseliti, te tako u potpunosti izbjeći plaćanje najma.

Zagrebtower kao Planinska

I ne samo to, eventualnim preseljenjem izbila bi velika afera koja bi kad-tad postala interesantna mjerodavnim institucijama baš kao i u slučaju Planinske. Jer, ako se u aferi Planinska, u kojoj su glavni sudionici bivši premijer Ivo Sanader, njegov osobni mesar Stjepan Fiolić i bivši ministar poljoprivrede Petar Čobankvić, narodski rečeno, kralo na razlici u cijeni kvadrata, u Zmajlovićevu slučaju preseljenja ministarstva u zgradu Zagrebtowera, kralo bi se na razlici u cijeni najma po četvornom metru, tvrde dobro upućeni djelatnici Ministarstva zaštite okoliša i prirode. A dobro se zna u čije bi se džepove slio višak te razlike.

I kada se očekivalo da će premijer Milanović nakon toga povući neke radikalnije poteze – mnogi su očekivali i Zmajlovićevu smjenu – aferama nakrcani ministar zaštite okoliša i prirode ostao je u premijerovoj milosti, jer je prvom čovjeku Vlade i predsjedniku SDP-a tada bila potrebna Zmajlovićeva potpora u ratu sa Slavkom Linićem. I ne samo da je ostao u njegovoj milosti nego je postao i jedan od premijerovih najbližih i najpouzdanijih suradnika. Stoga i nije čudno da je ovih dana, unatoč Milanovićevu ranijem stopiranju, ponovno aktualizirana priča o preseljenju Zmajlovićeva ministarstva u zgradu Zagrebtowera, a saznanja do kojih je nedavno došao naš portal dnevno. hr i više su nego šokantna.

Naime, riječ je o notornoj činjenici da se od selidbe nije odustalo, te da se naveliko obavljaju pripreme za konačni čin preseljenja. Selidba se cijelo vrijeme planira, ali u strogoj tajnosti, a informacije se pokušavaju skriti čak i od djelatnika koji selidbu pokušavaju spriječiti, otkriva naš portal. A prije dva tjedna, pojedini djelatnici s kojima su razgovarali naši novinari, svjedočili su obilasku triju tvrtki koje se bave prijevozom i selidbama.

Obilazile su se postojeće lokacije ministarstva, ali i popisivala količina stvari koje bi trebalo preseliti, kako bi se mogla dati ponuda za cijeli posao. No, po Zakonu o javnoj nabavi potrebno je pribaviti tri ponude, nakon kojih se prihvaća ona najpovoljnija. Stoga cijeni najma od 7,5 milijuna kuna za pet godina, treba pribrojiti i cijenu selidbe, ali valja imati na umu da će se seliti stari namještaj koji je ionako već za rashod, a kada se rastavi više se neće moći sastaviti. Obzirom da se neće moći sastaviti, biti će potrebno kupovati novi, a sve to na teret poreznih obveznika koji to plaćaju, nova su saznja do kojih je ekskluzivno došao naš portal dnevno.hr..

Zmajlović i Muller uigrani tandem za “pranje novca”

Ogorčeni djelatnici Ministarstva zaštite okoliša požalili su se našim novinarima zbog skupog i bespotrebnog preseljenja na drugu lokaciju. U svemu tome, ministar Zmajlović planira uzeti ogromnu proviziju pogodujući svojem prijatelju, tvrde zaposlenici koji su uvjereni da se time obmanjuje javnost jer su troškovi preseljenja znatno veći nego troškovi koje je Ministarstvo imalo na postojećoj lokaciji.

A selidba se mora odraditi prije parlamentarnih izbora kako bi Zmajlović i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Sven Muller, primili proviziju, kažu ogorčeni djelatnici, ponavljajući da je selidba čisti sukob interesa jer je Muller sudjelovao u gradnji Zagrebtowera, a prijatelj je s ministrom.

A da su ministar Zmajlović i direktor Fonda, Sven Muller, doista uigran tandem za “pranje love” pokazalo se i u još jednoj velikoj aferi koju je nedavno, također, otkrio naš tjednik. A riječ je, da podsjetimo, o aferi u kojoj je Zmajlovićevo ministarstvo odobrilo enormna financijska sredstva Mullerovu Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u, kako je službeno navedeno, svrhu marketinških i oglašivačkih aktivnosti. I ništa u toj informaciji koju smo ekskluzivno dobili iz Zmajlovićeva ministarstva, a provjerili u Fondu za zaštitu okoliša, ne bi bilo intrigantno, da se ne radi o gotovo pedeset puta većim sredstvima od svih dosadašnjih.

SDP-ovi crni fondovi za crne dane

Djelatnici Ministarstva zaštite okoliša pitaju, u kakve svrhe će se koristiti toliki novac, te kani li to njihov ministar Zmajlović snimati dugometražni film o sebi i svojim pothvatima u zaštiti okoliša i prirode pod nazivom – “Zmaj od Jaske”. Istodobno se čude, kako je uopće moguće da u ovoj gospodarskoj kataklizmi u kojoj se nalazi naša zemlja i u kojoj većina građana doslovce gladuje, ministar Zmajlović odobrava tolika financijska sredstva Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i to u oglašivačke i marketinške svrhe!?

A tamo gdje se vrti veliki novac, vrti se i velika priča koja će kad-tad poprimiti i dramatične dimenzije, kada se za nju zainteresiraju mjerodavne institucije, uvjereni su naši sugovornici iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode. Jer je riječ o aferi u čijem su središtu, aferama i inače sklon ministar okoliša i prirode Mihael Zmajlović zvani “Mali Miha, veliki kombinator iz Jaske”, te Sven Muller, direktor Fonda za zaštitu okoliša, suvlasnik propale Stipić grupe, s “preporukom” od milijardu kuna minusa u predstečajnoj nagodbi. A riječ je o velikom novcu!

Po kuloarima Zmajlovićeva ministarstva, ali i u središnjici vladajuće stranke na Iblerovu trgu, već se naveliko priča da je takva odluka donesena kako bi se najveći dio tih odobrenih sredstava mogao koristiti u SDP-ovoj izbornoj kampanji za naredne parlamentarne izbore. Dakle, radi se o SDP-ovom crnom fondu za crne dane, kakav se koristio u izbornoj kampanji HDZ-a za vrijeme vladavine Ive Sanadera.

Zmajlović neće moći guliti krumpir kao Čobi

U konkretnom slučaju, ono što je Barišić bio Sanaderu, to je Sven Muller ministru Zmajloviću, a kako stvari sada stoje, pogotovo nakon tajnog preseljenja Ministarstva okoliša i prirode u zgradu Zagrebtowera, Zmajlović bi mogao postati, ako to još nije, Milanovićev glavni stranački rizničar, odnosno SDP-ov Mladen Barišić. Možda u tom grmu leži i odgovor na pitanje, zašto premijer Milanović žmiri na oba oka na sve Zmajlovćeve afere ili ne čuje dobro kada ga neki stranačke kolege upozoravaju na mutne radnje i nepodopštine “malog Mihe, velikog kombinatora iz Jaske”.

Jer, uz sve dosadašnje Zmajlovićeve afere, o čemu je više puta iscrpno pisao naš tjednik, ministrova odluka o tajnom preseljenju Ministarstva u zgradu Zagrebtowera, što bi porezne obveznike trebalo stajati nepotrebnih 11 milijuna kuna, a vjerojatno i više kada se zbroje svi nameti koji uz to idu, premijera Milanovića nikako ne bi smjela ostaviti ravnodušnim kao do sada. Jer i on će, kad-tad morati odgovoriti, barem pred licem javnosti, tko je odgovoran za to preseljenje i neće se moći praviti da o svemu nije ništa znao, kao njegova prethodnica, bivša premijerka Jadranka Kosor u slučaju Planinska.

Milanović mora biti svjestan da je njegov ministar Zmajlović izigrao odluku Vlade koja je stopirala preseljenje Ministarstva i da je krajnje vrijeme da počne provoditi pravo i pravdu u što su se njegova stranka i Kukuriku koalicija zaklinjale prilikom preuzimanja vlasti.

Ako to pod hitno ne shvati, ministar Zmajlović bi mogao biti prvi ministar iz njegove Vlade koji će se priključiti Sanaderu u Remetincu, a ovaj bi domino efektom za sobom povukao i mnoge druge. Samo što više nema institucije rada za opće dobro ili “guljenja krumpira”, kao što je to bilo u Čobijevo vrijeme.
Autor: 7DNEVNO

 

Odgovori

Skip to content