Mornar: Pitanje je moramo li baš u zdravstveni odgoj ‘ugurati’ rodnu ideologiju

Nova školska godina 2014./2105. počet će 8. rujna bez velikih promjena, ali to ne znači da se ne radi na promjeni školskih programa kojoj je cilj rasterećenje učenika, rekao je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar na susretu s novinarima, prvome otkako je imenovan.

U razgovoru su sudjelovali i ministrov zamjenik Roko Andričević, pomoćnica ministra za odgoj i obrazovanje Sabina Glasovac, pomoćnik ministra za standard, strategije i posebne programe Staša Skenžić, a razgovor je moderirala glasnogovornica MZOS-a Gordana Zuccon.

Govoreći o programu zdravstvenoga odgoja u novoj školskoj godini, ministar je rekao da će se o promjenama znati više idući tjedan kada će biti poznati rezultati evaluacije programa koju je proveo Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO).

Novinare je zanimalo i hoće li te promjene izazvati nove ustavne tužbe, a Mornar je u odgovoru ponovio svoju spremnost da čuje različita mišljenja. Pri tomu, smatra, moguće je postići dogovor jer, dodao je, “pitanje je moramo li baš u zdravstveni odgoj ‘ugurati’ rodnu ideologiju”. Kad se pak radi o građanskom odgoju on će se, najavio je ministar, u novoj školskoj godini predavati kao međupredmetni sadržaj.

Na pitanje hoće li djeca kojima je potreban asistent u nastavi u novu školsku godinu 8. rujna ‘ući’ sa svojim asistentima, pomoćnik ministra Skenžić je objasnio da je u tijeku evaluacija natječaja ‘vrijednoga’ oko 5,8 milijuna eura osiguranih iz socijalnog fonda Europske unije (EU) koji je u završnoj fazi, a regulirat će način financiranja rada asistenata u nastavi čiji su rad do sada financirali osnivači škola. Najavio je da će uskoro biti raspisan i drugi natječaj u iznosu od osam milijuna kuna, a na koji će se moći javiti udruge za djecu s posebnim potrebama. Podaci koji će biti prikupljeni na oba natječaja bit će, uvjeren je Skenžić, temelj da se iduće godine natječaj još bolje pripremi.

Na pitanje o motivaciji učenika koji će u novu školsku godinu “ući bez velikih promjena”, ministar je odgovorio konkretnim brojkama koje su ‘ocrtale’ okvir za moguće promjene.

Tako se, rekao je, od sedam milijarda kuna osiguranih u proračunu za osnovno i srednje školstvo, za plaće troši 91 posto toga iznosa, a 300 milijuna kuna za subvencioniranje prijevoza učenika, za što će država osigurati i dodatnih stotinu milijuna kuna.

Uz napomenu da MZOS iz svoga proračuna osigurava tih 300 milijuna kuna za subvencioniranje prijevoza, ministar je iznio i podatak da, primjerice, Ministarstvo za godišnje troškove svih hrvatskih znanstvenih instituta osigurava 331 milijun kuna.

Ministar Mornar vjeruje kako će uskoro u Hrvatskom saboru biti donesena Strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije koja će biti temelj za potrebne zakonske promjene.

Autor: Hina/Laudato

Odgovori

Skip to content