Osijek gay pride zaradio prijavu

Prvi osječki gay pride prošao je mirno, bez incidenata, u praznom gradu, pored gotovo potpuno praznih osječkih kafića. Policijska kolona, koja je uključivala i zaštitare te koja je grad stajala 250.000 kuna, činila se na momente mnogobrojnija od same kolone sudionika pridea. Policajaca je bez zaštitara bilo 100, a sudionika povorke 200, prema izjavi glasnogovornika PU osječko-baranjske Daria Premeca. Mediji poput Večernjeg lista pokušali su putem iznošenja netočnih podataka i fotografija slikanih izbliza ostaviti dojam da je sudionika bilo puno više, a organizatori su čak tvrdili da je marširalo između 300 i 500 ljudi. No, prava istina je da u povorci nije moglo biti više od 150 ljudi što su organizatori jedva jedvice uspjeli navući dovođenjem sudionika iz okolnih zemalja, naročito Srbije i Grčke.

U povorci je od poznatijih bio osječanin Ivan Vrdoljak (HNS), ministar gospodarstva koje bilježi pad bruto domaćeg proizvoda 11 kvartala zaredom. Sudionicima se obratio prigodnim govorom izrazivši veliki ponos napretkom svoga grada, presretan kao da je došao otvoriti neku tvornicu. Ministri iz Kukuriku koalicije očito su već prešli na mjerenje uspjeha pomoću novih makroekonomskih indikatora koji se sugeriraju u Priručniku za nastavnike – Znam, razmišljam, sudjelujem za provođenje GOO kojeg su izradile lijevo-liberalne udruge. Tamo se sugerira da se pronađe prikladna alternativa BDP-u kao npr. Happy Planet Indeks – Indeks sretne planete jer je mjerenje BDP-a nepravedno i neprikladno, posebice ako ono pokazuje devastirajući učinak nečije promašene politike. Znači, napredak grada Osijeka i čitave zemlje od sada se mjeri brojem gay parada, a ne rastom bruto domaćeg proizvoda.

Jedini slučaj zbog kojeg je mnogobrojna policija morala intervenirati bio je mladić koji je mirno stajao i nosio bijelu majicu s natpisom „Gay parada sramota moga grada“. Ne zato što je mladić sam po sebi bio opasan već zato što je nosio takvu majicu. No, i organizatori su zaradili kaznenu prijavu DORH-u zbog uvrede i klevete.

 

“OSIJEK – NEPOKORENI GRAD”
Branitelji podnijeli kaznenu prijavu protiv organizatora Pridea

Braniteljske udruge ogorčene zbog korištenja legendarnog slogana u povorci

Osijek Pride protekao je bez incidenata, ali ubrzo nakon toga njezini organizatori, Udruga LiberOs, susreli su se s nizom ogorčenih reakcija zbog korištenja natpisa “Osijek – nepokoreni grad” kao slogana povorke te motiva Spomen-obilježja hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata, u duginim bojama.

Udruga veterana 130. brigade Hrvatske vojske u priopćenju ističe kako su “zgroženi bezobzirnom, neprijateljskom i skandaloznom zloporabom urbanog zaštićenog grafita i Spomenika poginulim braniteljima”. “Posrijedi je sramotno degradiranje grafita koji je nastao 1991. na raskrižju Divaltove i Trpimirove ulice, a zaštićen je kao kulturno dobro od 2012. Grafit je osječki simbol obrane i pobjede nad okupatorom u Domovinskom ratu. Organizatori nisu pripadnici LGBT zajednice, već instrumentalizirani glumci iz nečijeg ideološkog laboratorija radi postizanja političkih ciljeva”, poručili su iz Udruge, naglasivši da je trošak za organizaciju povorke, “koji je iznosio i više od 250 tisuća kuna, potpuno iracionalan.”

S njima se slažu i u Hvidri. “Od početka nam je bilo jasno kako je korištenje zaštićenog slogana te spomenika svjesna i namjerna provokacija. Zato smo se dogovorili da ne reagiramo i da sve prođe što je mirnije i dostojanstvenije moguće. Tako je i bilo i drago mi je što su Osječani pokazali da smo oduvijek bili i bit ćemo tolerantan i europski grad, i bez takvih parada. Mene je, a i druge branitelje, njihov postupak jako pogodio”, kaže Miljenko Kolobarić, predsjednik osječke Hvidre.

Najdalje je otišla koprivnička Udruga branitelja Domovinskog rata 91. koja je poručila da su se “sudionici Parade ponosa narugali Domovinskom ratu i njegovim sudionicima, hrvatskim braniteljima, a poglavito onima koji su dali živote.” Podnijeli su kaznenu prijavu DORH-u protiv organizatora zbog uvrede i klevete. Braniteljskim udrugama pridružio se i HSP. “Od gradskih vlasti očekivali smo da će bar prosvjedovati protiv uporabe zaštićenog kulturnog dobra ‘Osijek – nepokoreni grad’”, kažu u HSP-u. T. Levak

 

IVAN VRKIĆ, gradonačelnik Osijeka

Ne mogu znati jesu li slogan štovali ili su mu se izrugivali

Gradonačelnik Ivan Vrkić, koji je već prije izjavio kako je prekonzervativan za događanje kakvo je Osijek Pride, također je komentirao cijeli slučaj. “Što se tiče apela političke stranke, mogu samo reći kako nije vrijeme za politiziranje i ja na to neću odgovarati. Kada su u pitanju branitelji, uvijek sam otvoren za razgovore s njima. A kada je u pitanju slogan ‘Osijek – nepokoreni grad’, mogu samo reći da njegovo korištenje načelno nije protuzakonito. Pitanje je samo jesu li ga organizatori Osijek Pridea štovali ili izrugivali. Ja to ne mogu znati, samo se mogu nadati da je ovo prvo”, zaključio je Vrkić.

LIBEROS: NISMO NIKOGA ŽELJELI VRIJEĐATI

Organizatori Osijek Pridea iz Udruge LiberOs ističu kako su šokirani prozivanjima, osobito podnošenjem kaznene prijave. “Moram naglasiti kako nam apsolutno nije padalo na pamet nikoga provocirati niti vrijeđati. Željeli smo pokazati kako su u Osijeku svi građani nepokoreni. Što se tiče korištenja spomen-obilježja u duginim bojama, ni ovdje nema nikakvih elemenata za kaznenu prijavu jer je njegovo korištenje bilo naše umjetničko viđenje u simboličkom obliku”, istaknula je Tajana Lučić, tajnica Udruge LiberOs.

Izvor: Glas Slavonije/zdravstveniodgoj.com

 

 

Odgovori

Skip to content