PAKAO U ISTARSKOJ ŽUPANIJI: ‘Reketarenje, narkofestivali, policajci dileri u službenim vozilima uz potporu političara’

Ono što se događa u ovoj županiji institucije još nisu zagrizle kako treba, jer kako kaže naš sugovornik, policija je pod utjecajem politike baš kao i lokalni mediji, piše na portalu dnevno.hr

Austrijski investitor Georg List koji je ljetos bivšeg istarskog župana, danas europarlamentarca Ivana Jakovčića optuživao da je od njega tražio pola milijuna eura za pomoć u realizaciji polo-projekta kraj Motovuna, podvrgnuo se u Dortmundu detektoru laži. Na poligrafu je, kako je javila HTV, potvrđeno da su Listove tvrdnje o reketu u Istri istinite. Nakon toga oglasio se i Jakovčić.

-Slučaj izgradnje polo-igrališta s popratnim sadržajima podno Motovuna najveća je politička, financijska i zemljišna prijevara koja se u Istri događa zadnjih godina. Stoga me ne čudi sprega sumnjivog poduzetnika gospodina Lista, propalih političara Damira Kajina i Ivana Heraka te pojedinaca s HTV-a koji protiv mene vode medijski rat već petnaest godina, rekao je.

U razgovoru za naš portal o zbivanjima i zakulisnim igrama u Istri progovorio je Kajin tvrdeći da je reketarenje ozbiljan problem, ali ne i najveći koji potresa ovu županiju. “Poručujem Jakovčiću ovom prilikom da sjedne na avion i zaputi se u Dortmun, a tamo neka demantira Lista. Detektor nije dokaz, ali pokazuje da List nije lagao, i da je u redu sve ono što je rekao”, kaže Kajin. Nadalje, naglašava kako Jakovčić i njemu bliski politički partneri čuvaju ortaške ugovore u jednom javnobilježničkom uredu, a jednako tako previše njegovih kadrova dalo je svoje iskaze u policiji, premda im je vjerodostojnost upitna stoga što je istarska policija pod utjecajem bivšeg župana. “Marija Kapetanka iz Rovinja također se požalila na reketarenje za 600 tisuća eura, a ona bi vjerujem također rado pristala na detektor. Usudili su se sa takvom ponudom izaći u slučaju njene zemlje koju je trebao preuzeti brat izraelskog predsjednika. Priča se polako počela otvarati. Saznajem u Puli da je državni ured bez zahtjeva izdao 150 domovinca. Je li je to protuusluga plaćena marendom ili eurima, to će se vidjeti”, najavljuje naš sugovornik.

Osim reketarenja o kojem Kajin progovara, problem Istre su i narkofestivali koji se održavaju u Puli, a na jednom takvom trebao je sudjelovati i Abdel-Majed Abdel Bary, takozvani hip-hop džihadist kojega su prozivali stoga što je navodno odrubio glavu američkim novinarima. “On je bio u ekipi koja je trebala otvoriti festival Outlok u Puli. Devijanti su u Istri dobro došli, pitam se tko im daje dozvolu za to i kakve sigurnosne provjere su tu provedene. Utjecaj na policiju imaju predstavnici lokalne uprave, koji utječu i na medije. Lokalne strukture znaju za pozadinu narkofestivala na kojima se besramno pred očima policije dila”, kaže Kajin dodajući da je na posljednjem festivalu kod 160-ero ljudi pronađena droga, a gradska pročelnica komentirala je kako to nije puno. “Kao da je povukla dvije lajne prije presice, u što ne želim vjerovati. Narko milje udara na djecu istarskih čelnika, poduzetnika i političara, a narko marginalci imaju prednost u zapošljavanju. Kod komunalnog redara policija je nedavno zatekla drogu, dilaju paukom, lučki djelatnici gliserima, a policijski inspektori službenim autima”, prepričava Kajin.

Naš sugovornik na koncu se osvrnuo i na Jakovčićevu tvrdnju da je propali političar. Zapitao se kako takvo nešto može poručiti čovjek koji je sa 21 tisućom glasova ušao u EU parlament uz potporu premijera Zorana Milanovića koji ga je tim činom beatificirao. “Nemam se ja što referirati jer sve što kažem je potkrijepljeno, a on neka se odazove poligrafu. DORH će ionako uskoro zakucati na njegova, moja ili neka druga vrata”, zaključio je Kajin.
Autor: Iva Međugorac/dnevno.hr

 

Odgovori

Skip to content