Trenutačno najveća svjetska teniska zvijezda skromni je Hercegovac koji ne krije vjeru u Boga

Jako je vezan uz mlađeg brata Milu pa, kad su kod kuće, spavaju u istoj sobi Mile je najstroži njegov kritičar, ali za vrijeme polufinalnog meča mirno je kazao: Federera danas može spasiti jedino kiša

 

Dosad je maleno Međugorje, mjesto od oko 4000 stanovnika u općini Čitluk, u Bosni i Hercegovini, bilo poznato po ukazanju Marije, a sada će ga svijet prepoznati i kao rodno mjesto pobjednika teniskog US Opena Marina Čilića. Jedna od turistički najposjećenijih destinacija bit će još zanimljivija. Nakon čudesnog Marijina ukazanja međugorskoj djeci 1981. godine, sada se, 33 godine poslije, dogodilo još jedno čudo povezano s tim odredištem.

Marin Čilić, lav iz Međugorja, sa 25 godina osvojio je treći Grand Slam naslov za Hrvatsku. Iva Majoli osvojila je Roland Garros (1997.), Goran Ivanišević osvojio je Wimbledon (2001.), a Međugorac se okitio naslovom na US Openu. Da bi se zaokružio hrvatski Grand Slam, potreban nam je još trijumf na Australian Openu. Ne sumnjamo da će Čilić, ili netko drugi, i to napraviti.

Marin nikad nije skrivao svoju sraštenost sa zavičajem, sa svetištem Majke Božje, s obitelji. Krenuo je u svijet tenisa iz tog poznatog marijanskog svetišta i njemu se uvijek vraća. Kad god može i koliko može.

I ovih je dana Međugorje mjesto molitve i pomirenja hodočasničkog puka. Tako će biti zasvagda. No, govori se i o tenisu. Nakon velike pobjede Marina Čilića nad Japancem Keijem Nishikorijem u New Yorku, to je nezaobilazna tema. U Međugorju je u vezi s tim zavladala prava euforija. Govori se samo o Marinovu dolasku i dočeku u njegovu Međugorju.

Ne razdvajaju se

Kako smo doznali od Vinka, Marinova najstarijeg brata, to bi se moglo dogoditi u utorak, a doček bi bio priređen u međugorskom sportskom centru Ćorkov Dolac. Ne sumnjamo u velik odaziv jer je osvajanjem US Opena prvi hrvatski reket zadivio cijeli svijet, a posebno Hrvatsku, Hercegovinu i svoje rodno Međugorje.

U obiteljskoj kući Čilićevih meč je u ponedjeljak navečer, na Malu Gospu, gledalo više od dvjesto ljudi: rodbine, prijatelja, susjeda, simpatizera. Navijanje je bilo bučno i nije prestajalo tijekom cijelog meča. To je Marin znao i nije svoje senzore povezane s Međugorjem, Hercegovinom i Hrvatskom nijednom isključio. A zadnji poen meča, ona sjajna bekhend-dijagonala, popraćena je refrenom: “Oooo, Marin je šampion!”

Mile Čilić (19), najmlađi Marinov brat, također tenisač, počeo je studij u SAD-u i brata je pratio iz Marinove lože u New Yorku. Uz njega, tu su bili i vidljivo nervozni trener Goran Ivanišević, Marinova djevojka Kristina Milković te ostali članovi Čilićeva stožera. U trećem setu polufinalnog meča Federer je malo stisnuo Čilića. Milu je kuma Nada u tom trenutku pitala:

– Kako će, Mile, sve ovo proći? Federer se, čini se, probudio…

Mile se samo nasmijao i u svom stilu kazao:

– Federera samo kiša može spasiti.

– Milini komentari – kaže otac Zdenko – najbolji su korektor Marinove igre.

Ipak, nakon finala s Japancem Marin je to pokušao osporiti kazavši u šali:

– Mislim da ni moj mlađi brat Mile, koji je vrlo kritičan prema mojoj igri i uvijek mi daje neke savjete, nakon ovakve pobjede neće imati što reći.

Doznali smo od obitelji Čilić da su Marin i Mile jako vezani. Iako u obiteljskoj kući ima više soba, Mile i Marin uvijek dijele jednu za spavanje. Mile se ne odvaja od svog Marina. Ne želi nijednog trenutka biti daleko od njega jer želi s njim analizirati svaki njegov meč. Tako Mile pomaže Marinu, a stariji brat mu uzvraća opskrbljujući ga sportskom odjećom, reketima… Moglo bi se kazati da je Marin veliki uzor mlađem Mili.

073bebcc0ec2e39d51f02a0d541d84cf

– Trener Goran Ivanišević puno radi s Marinom i pomogao mu je, kako i sam Marin ističe, da počne uživati u tenisu. A ja mislim da je ovo Marinu tek početak. U skoroj ga budućnosti vidim u samom vrhu svjetskog tenisa – kaže otac Zdenko i dodaje:

– Javio nam se Marin pola sata nakon finala u New Yorku i kaže: “Pobijedio sam zahvaljujući Gospinoj i Božjoj pomoći”.

Marin nikad nije skrivao svoju duboku vjeru, a takvi su i ostali članovi obitelji Čilić. Pobožni, susretljivi, druželjubivi i poduzetni.

Kad je Marin počeo trenirati u Ljubuškom, Zdenku su rekli: “Od ovog malog bi moglo nešto biti”. Kad je to čuo, on je nedaleko od kuće sagradio teniski teren.

– Na njemu se Marin usavršio do kraja – kaže Zdenko, kojemu je mobitel svako malo zvonio. Zovu ga i čestitaju mu iz svih krajeva svijeta… Čilići su ovih dana jedna od najpopularnijih sportskih obitelji u svijetu. Priznaju da se često uspinju na Brdo ukazanja i mole Gospu za uspjeh njihova sina. Na fešti koja je trajala cijeli dan i noć bilo je i ića i pića, do mile volje. Na velikom videozidu napeto se pratio svaki poen, a oni najvažniji za Marina bili su popraćeni velikim ovacijama.

Nikad nije bio jači

Otac Zdenko i prije meča bio je sto posto siguran da će mu sin osvojiti US Open.

– Sad je Marin najjači od kada igra tenis. Nikad nije bio jači – govorio je.

Finale s Japancem Marin je odigrao taktički izvrsno i Japanac nije imao nikakvih izgleda. Uz to, vidjelo se da je i umoran pa zato ni u jednom trenutku meča nije bilo gusto. Mogli smo samo uživati. Mislio sam da će meč potrajati dulje, ali Marinu se, vidjeli ste, žurilo da ga što prije pobijedi – kazao nam je Zdenko neposredno nakon završetka meča.

Marinove teniske uspjehe, posebno posljednji na US Openu, vjerno su pratili i međugorski fratri. Župa Međugorje živi ovih dana za mladića koji niže sjajne rezultate, a uzbuđenje pojačava činjenica ga svi znaju kao mirnu i dragu osobu.

– Marine, hvala ti što si svima nama donio toliko radosti! Mnoge si ljude, i mlade i stare, podigao, pa makar nakratko. Mladima si postao uzor i poticaj da i oni mogu radom doći do velikih rezultata – kazao je, između ostalog, u svojoj čestitki Marinu i obitelji Čilić međugorski župnik fra Marinko Šakota.

Inače, čim dođe u Međugorje, Marin redovito ide u crkvu na molitvu i pohodi Brdo ukazanja.

 

Cijeli članak možete pročitati OVDJE.

Odgovori

Skip to content