“UNITED RELIGIONS”: Hoće li se ujediniti vjerske zajednice u svijetu?

Rudi Tomić: Ujedinjenje vjerskih zajednica u svijetu?

Ljudi su veoma osjetljivi u svojim vjerskim uvjerenjima, ali pokazuju malo tolerancije za osobe drugih vjerskih shvaćanja, stoga dolazi do međusobnih sukoba, pa ljudske sklonosti za zločine često imaju vjerske motive. ”Ratovi u novijoj povijesti, koji su imali vjerske konotacije: Palestina (cionisti i muslimani); Balkanu (Srpska crkva i hrvatski katolici); Srpska crkva i bosansko-albanski muslimani); Sjeverna Irska (protestanti i katolici); Kashmir (muslimani i hindusi) ; Sudan (muslimani i kršćani – i animisti); Nigerija (muslimani i kršćani); Etiopija i Eritreja (muslimani i kršćani); Obala Bjelokosti (muslimani i kršćani); Šri Lanka (sinhaleški budisti i timolski hinduski); Filipini (muslimani i kršćani); Irana i Irak (šijiti i suni – i kršćani) ; Kazahstan (ruski ortodoksi i čečanjski muslimani); Azerbejdžan (muslimani i kršćani – i ortodoksni Armenci).” (Sam Harris, Letter to a Christian Nation, New York, 2008, Knopf, str. 81-82) 

 

Ratovi u svijetu počeli su od početka svijeta, ali povijest nije mnoge ratove zabilježila. Zbog toga izuzetno je važna Encyclopedia of Wars (Enciklopedija o ratovima), čiji su autori Charles Philips i Alan Axelrod, koji su evidentirali ratove u svijetu i dokumentirali 1763 rata, od kojih je bilo 123 koji su klasificirani kao vjerski konflikti (ratovi). Zanimljivo je naglasiti da je u 66 ratova (više od polovice) uključen Islam, koji nije uopće postajao kao vjera za prvih 3.000 godina od kada se vodi evidencije ratova u svijetu. 

Koalicija konfesija u svijetu 

Shimon Peres, bivšeg predsjednika Izraela i dobitnika Nobelove nagrade za mir sa Yasser Arafatom (mir kojeg nije bilo i kojeg nema!) svjedok je vjerske nesnošljivosti i proživio je nekoliko ratova na Srednjem Istoku, odnosno arapsko-židovskom poprištu. U političkim krugovima kažu: kad Peres govori treba pomno slušati, čak i njegove šale su politički domišljate i oštroumne. Na nedavnom susretu sa papom Franjom, Peres je predložio novu međunarodnu organizaciju nazvanu United religions (Ujedinjene vjere) koja bi radila paralelno s Ujedinjenim narodima. Bila bi to multi-vjerska koalicija stalno spremna na poziv za intervenciju u slučaju krize, gdje vjerske napetosti prouzroče ratne sukobe. 

Peresev prijedlog ozbiljno je prihvatio i Sveti Otac Franjo, a ideju su podržali mnogi katolički krugovi u svijetu. Uredništvo tjednika Catholic Registre, vjersko glasilo svjetskog glasa koje izlazi u Torontu, naglasilo je misaonost ideje u editorskoj kolumni. Naime, prihvatili su ideju starog (91. godinu) židovskog državnika, koji je naglasio, da su većina prijašnjih ratova vođena zbog nacionalnih i teritorijalnih konflikta, ali u 21. stoljeću ratovi uglavnom ”koriste vjeru kao izgovor”, kaže Peres. 

”Peres nije ponudio plan kako organizirati Ujedinjene vjere. Jedino oružje, netko bi pomislio, bilo bi molitve i diplomacija. Peres je u pravu s više gledišta. Svijet bi bio bolji da ima, kako on kaže, neupitan moralni autoritet, a logičan glas tog autoriteta su vjerske poglavice. Po pitanju mira i pravednosti, predstavnici glavnih vjera trebali bi govoriti jednim odlučnim glasom. Svijet je većinom sekularan, ali to ne smije biti razlog za vjerske poglavare da se povuku u stranu. Istina bi morala biti suprotna. Oni bi trebali biti ujedinjeni, vidljivi i glasni u oporbi ratnim huškačima, pseudo-vjerskim warlords. Peres kaže, svijet mora čuti glas moralnog autoriteta koji bi odlučno proklamirao: ‘No! Bog to ne želi i to ne dopušta.” (Catholic Registre, 14.09.2014.) 

Kršćanstvo je ugroženo diljem svijeta, bilo od naroda drugih vjera ili bezvjernih udruga, ali ima mnogo i međusobne mržnjom između pravoslavlja i katolika, te protestanata i katolika. Rusko-srpske crkve bile su uzročnik velikih krvoprolića, najveće žrtve su ukrajinski i hrvatski katolici. Sotonski engleski protestantizam prolio je potoke nevine katoličke krvi, ne samo u Irskoj nego i diljem svijeta. Ortodoksno pravoslavne i kršćanski protestantizam inspirirani su šovinističkim pohlepnostima i stalno su u službi državnih režima kako bi se što bolje ”vjerski” osnažili. Papa Franjo poziva kršćanske poglavare da utječu među svojima vjernicima na međusobni suživot s drugim, kako bi se obustavila ubojstva i progoni kršćana. Papa također poziva i druge vjerske poglavice, da nađu zajednička stajališta u promicanju mira, slobode i pravednosti u svijetu. 

Srpska crkva ne drži ni do Božje zapovijedi (ne ubij, ne kradi, ne laži…), a kamoli do Papinog poziva. Nedavna provokativna inauguracija episkopa Jovana u Pakracu, upravo je bila poticaj na mržnju, otvorene sukobe i međusobne pokolje, koju razjario patrijarh Srpske crkve, čistokrvni Srbijanca iz Čačka. ”Srbi su na ovom području masovno stradali od 1941. do 1945., kao i od 1991. do 1995. (ni krivi ni dužni!?, r.t.) Ovdje je život mnogo puta uništavan, ali nikad nije uništen. Pakrački i slavonski Srbi nose svoj krst. Od danas će to nošenje krsta izgledati drugačije. (WOW, ultimativno!, r.t.) Ima da obnovimo sve hramove i eparhije.” (Damir Kalafatić, Hrvatski fokus, 19. 09. 2014.) 

Srpsku crkvu iz Hrvatske treba preseliti u Srbiju, a pravoslavnu crkvu, koja je već utemeljena u Hrvatskoj, treba osnažiti kao vjersku zajednicu pravoslavnih vjernika u Republici Hrvatskoj. Tek tada možemo se nadati boljim susjedskim odnosima Hrvatske i Srbije, jer će iz Hrvatske biti uklonjeno izvorište zločina – Srpska državna crkva. Jao, grješna li naroda, puka u zlu ogrezla, roda zlikovačkog, pokvarenih sinova! (Iz. I. dio knjige, 4) 

Pokret za islamizaciju svijeta 

Nema jedne ideologije, nema jedne vjere i nema jedne sila koja bi uskladila sve različitosti, osobne i nacionalne ambicije i uokvirila u jednu globalnu vjersku, ili državnu zajednicu. Poznato je iz povijesti, da su veliki svjetski imperiji imali iste ciljeve: vladati cijelim svijetom. No, imperiji su se raspale i od svega što je ostalo – ostali su u povijesti dokazi o gnjusnim zločinima, nebrojnim ljudskim žrtvama i neprocjenjive materijalne štete. 

Pokret ”Islamska država”, koji je po zločinima nadmašio sve dosadašnje terorističke i ekstremističke organizacije u svijetu – čini u ime Islama. ISIS (Islamska država) ima u svom programi, nametnuti kršćanima Islam ili ih poklati u svim arapskim državama. Amerika se odlučila, uz još nekoliko arapskih saveznika, ući u otvoreni rat protiv ISIS-a, i već su počeli bombardirati njihove baze u Iraku i Siriji. 

”Islam je brutalno osvojio kršćanske domovine na Srednjem Istoku. Islamska je vojska iz Arabije okupirala prostore koje sada konstituiraju: Egipat, Siriju, Irak, Jordan i Izrael i nasilno natjerali kršćane u Islam. Malobrojni koji su ostali vjerni u vjeri, živjeli su u strahu, u najtežim okolnostima – i tražili su pomoć od Europskih kršćana. Kad se je Rim konačno odlučio za Križarski rat, nisu išli da pokrštava muslimane u kršćane, nego da brani slobodu vjere, da zaštite kršćanska svetišta i sveta mjesta od razaranja, da zaustave kidnapiranja i ubijanja kršćanskih hodočasnika… Ja se stalno pitam zašto nema masovnih prosvjeda Muslimana u svijetu, koji bi denuncirajući islamske grozote (krvološtvo) glasno vičući: ‘Ne u naše ime.” Oni to čine, prosvjeduju bijesno i često na izjave, karikature ili knjige koje ih uvrijede! (Michael Coren, Catholic Register, 07, 09. 2014.)
Peresova ideja o Ujedinjenim vjera, koliko god imala dobre i iskrene nakane, nije i neće biti ostvarena, jer vjera je najprikladnija za manipulacije i poticaj za međusobne sukobe – i ratove, jer oni koji ratuju u ime vjere i za vjeru, imaju svog ”boga” za saveznika. Mnogo je lakše uvjeriti narod u laž, nego narodu dokazati da je prevaren. (Mark Twain)  

Rudi Tomić/hrsvijet.net

 

Odgovori

Skip to content