Uz SDP nema kraja hororu

Uvršteni smo među 10 najgorih zemalja za život

Da Hrvatska definitivno nije zemlja blagostanja dokazuje najnovije Gallupovo izvješće prema kojem je Hrvatska, gledano prema ugodnosti života, na samom dnu svjetske ljestvice – među 10 najgorih od 135 zemalja uključenih u istraživanje. Gallup je istraživanje proveo tijekom 2013. godine na oko 133 tisuće ljudi starijih od 15 godina.

Gallupov Globalni indeks blagostanja ocrtava koliko su stanovnici pojedine zemlje zadovoljni svojim životima. Gledalo se pet kategorija – zadovoljstvo svrhom življenja (koliko volite ono što radite svakog dana i koliko ste motivirani za postizanje svojih ciljeva), zadovoljstvo društvenim životom (prijateljstvo, podrška, ljubav), zadovoljstvo financijama (uspijevanje osiguranja ekonomske sigurnosti uz što manje stresa), zadovoljstvo društvenom zajednicom (koliko volite mjesto gdje živite, koliko se osjećate sigurnima, koliko ste ponosni na svoju društvenu zajednicu) i zadovoljstvo vlastitim fizičkim stanjem (dobro zdravlje i dovoljno energije za izvršavanje svakodnevnih obveza).

Na globalnoj razini, zadovoljstvo u tri i više kategorija je iskazalo 17 posto stanovnika. Najbolje žive Amerikanci (33 posto), a očekivano je najgori život u subsaharskoj Africi (9 posto).

1 globalnozadovoljstvogallup2013

Kad nemaš posao teško je uživati u životu u Hrvatskoj

“Blagostanje u Europi varira od države do države. Ukupno je 22 posto Europljana zadovoljno svojim životima. No, u zemljama jugoistočne Europe kao što su Albanija, Hrvatska i Grčka, gdje je stopa nezaposlenosti dvoznamenkasti broj, teško je očekivati zadovoljstvo stanovnika onime što rade svakog dana te njihovu motiviranost za postizanje ciljeva – brojke se kreću od 7 do 8 posto. Usporedbe radi, u Danskoj je taj postotak 45 posto, Austriji 36 posto, a Švedskoj 33 posto”, stoji u izvješću.

Prema Gallupu, Hrvatska je od 135 zemalja uključenih u istraživanje, među 10 najneugodnijih država svijeta za život.

 2 gallup2013-top10najgorih

Svega sedam posto Hrvata izrazilo je zadovoljstvo u tri i više kategorija, po čemu Hrvatska dijeli 9. mjesto s Gruzijom. Najgore je u Siriji i Afganistanu (1 posto), a slijede Haiti (3 posto), Demokratska republika Kongo i Čad (5 posto) te Madagaskar, Uganda i Benin (6 posto).

Po tome koliko vole ono što rade svakog dana i koliko su motivirani za postizanje svojih ciljeva, Hrvati su na šestom mjestu gledano od dna ljestvice. Najgore je u Afganistanu (1 posto) i Siriji (3 posto), slijede Madagaskar, Albanija i Grčka (7 posto), dok Hrvatska dijeli mjesto s Armenijom, Tunisom, Gruzijom i Burkinom Faso (8 posto).

Najmanje zadovoljstvo društvenom zajednicom iskazali su Armenci (8 posto), slijede Talijani (9 posto), a treće mjesto su podijelili Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Demokratska republika Kongo i Azerbajdžan (10 posto). Među 10 najgorih su i Crna Gora, Haiti i Zimbabve (11 posto) te Srbija (12 posto).

Upitani jesu li dobrog zdravlja i imaju li dovoljno energije za izvršavanje svakodnevnih obveza, svega 9 posto Hrvata ustvrdilo je kako na tom području “sve cvate”. Gora je situacija jedino u Ukrajini i Siriji (8 posto), Hrvatska dijeli mjesto s Haitijem, a slijede Južnoafrička Republika i Bjelorusija (11 posto), Afganistan i Litva (12 posto) te Uganda i Turska (13 posto).

Samo 1 posto Hrvata misli da im je cijeli život “cvijeće”, većina ga opisuje kao “borbu” i “patnju”

 3 gallup2013-zadovoljstvohrvatapokategorijama 

Dok tek rijetki Hrvati smatraju da žive u blagostanju, većina ih svoj život umjesto kao “cvijeće” u Gallupovom istraživanju opisuje kao “borbu” i “patnju”. Iznenađujuće, najzadovoljniji su u kategoriji financija (23 posto).

Čak 61 posto Hrvata nije zadovoljno ni jednom kategorijom svog života od pet promatranih u istraživanju, dok je svega 1 posto zadovoljno na svim područjima. Jednim od segmenata zadovoljno je 24 posto Hrvata, sa dva njih 8 posto, sa tri 4 posto, a sa četiri kategorije 2 posto.

Financijsko zadovoljstvo Hrvata duplo veće nego u Srbiji

Gallup je napravio i usporedbu Hrvatske i Srbije po pitanju financijskog zadovoljstva koje je u Hrvatskoj (23 posto) dvostruko veće nego u Srbiji (12 posto). Kako se navodi, 44 posto više Srba najmanje jednog dana u prošloj godini nije imalo novca za hranu (24 posto u odnosu na 17 posto Hrvata), dok ih 28 posto više nije imalo novca za “krov nad glavom”, odnosno neko sklonište (12 posto u odnosu na 9 posto).

 4 gallup2013-hrvVSsrb 

Panama predvodi 10 najboljih zemalja

Najveće blagostanje, tvrde stanovnici Paname, vlada u njihovoj zemlji – čak 61 posto ih je iskazalo zadovoljstvo. Slijede Kostarika (44 posto), Danska (40 posto), Austrija i Brazil (39 posto), Urugvaj i El Salvador (37 posto), Švedska (36 posto) te Gvatemala i Kanada (34 posto).

5 gallup2013-top10naj 

Izvor: index.hr

 

 

 

Odgovori

Skip to content