I. Marijačić: Rade li Grabar Kitarović i dr. Kujundžić u korist Josipovića?

Predizborna utakmica

Kandidat Saveza za Hrvatsku i predsjednik Hrvatske zore za predsjednika države na predstojećim predsjedničkim izborima, dr. Milan Kujundžić, uspješno je, čini se, iskoristio svojih 60 minuta gostujući u emisiji „Nedjeljom u 2″ Hrvatske televizije. Zahvaljujući nekim svojim jasnim stajalištima, zacijelo je osvojio dio konzervativnoga biračkog tijela. Tjedan prije, u istoj emisiji gostovala je kandidatkinja HDZ-a za predsjednicu države Kolinda Grabar Kitarović. Njezin nastup izazvao je različite komentare, ali, koliko se može osluhnuti u svakodnevnom životu na ulici i trgovima, prevladavaju mahom negativni osvrti, a kod mnogih i razočaranost. Naime, kandidatkinja HDZ-a izbjegla je dati konkretan odgovor na bilo koju svjetonazorsku dvojbu, nije se željela zamjeriti ni pristašama ni protivnicima gay parada, za nju Josip Broz Tito, kako je rekla, ima i pozitivnih strana, Marka Perkovića sluša, ali ne dijeli njegov svjetonazor, a sluša i Hladno pivo.

To, naravno, ne bi bio nikakav problem ako je doista odraz njezina uvjerenja jer postoje i osobe koje u sebi jednostavno spajaju sve te „nespojive stvari”. Međutim, javnost je to doživjela kao kalkulaciju, a neki upućeniji spremni su tvrditi kako je svjesno odabrala takav „srednji put” po dogovoru u HDZ-u, a po kojemu će sam predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko radikalnijom retorikom motivirati izrazito desno biračko tijelo da glasuje za gospođu Kolindu Grabar Kitarović, a ona sama umjerenom će i uravnoteženom retorikom pokušati pridobiti dio političkoga centra i ljevice. Sto puta se dosad pokazalo da je to „račun bez krčmara” jer koliko god se Kolinda Grabar Kitarović dodvoravala ljevici, od nje će teško dobiti i jedan glas.

Svojim blijedim istupom, koji joj je vjerojatno donio više štete nego koristi, gospođa Kolinda Grabar Kitarović ostavila je dr. Milanu Kujundžiću zapravo sjajnu prigodu da se već sljedećega tjedna pokuša nametnuti da je on kandidat kakvoga desnica traži. Mnoge sam u nedjelju i u ponedjeljak slušao kako govore da kod njih više nema dvojbe: bili su spremni glasovati za HDZ-ovu kandidatkinju, od nedjelje su za dr. Milana Kujundžića. Ako se po jutru dan poznaje, čini se da gospođi Kolindi Grabar Kitarović ne slijedi samo grčevita bitka protiv ljevičarskoga kandidata Ive Josipovića nego i protiv čovjeka iz istoga političkoga i svjetonazorskoga miljea dr. Milana Kujundžića. Njezina je prednost u odnosu na Kujundžića što ima strahovito moćan, ljudski i financijski, stranački stroj iza sebe, a on iza ima sebe tek nekoliko manjih stranaka bez financijske težine. No u pogledu uvjerljivosti i konkretnosti ideja i poruka te u pogledu njihove recepcije u domoljubnoj javnosti, on je tu, barem zasad, daleko ispred nje. Za njega nema dvojbe da je homoseksualizam, uz poštivanje svačije osobne slobode, devijacija, nema dvojbe da je J. Broz Tito zločinac, nema koketiranja s destruktivnim i tobože nevladinim udrugama kojima ne bi zabranio, ali bi im uskratio proračunskih dvije milijarde kuna godišnje, itd.

Razvoj događaja

Na žalost, čini se da razvoj ove predizborne predsjedničke utakmice ide u korist aktualnoga predsjednika i kandidata Ive Josipovića uz kojega su institucije državnoga aparata, HTV i sva dnevna glasila, marketinške agencije, nevladine udruge, britanska politika i mnogi drugi. Dođe li do kakve-takve ravnoteže u raspodjeli glasova između gospođe Kolinde Grabar Kitarović i dr. Kujundžića, Josipović će mirnije spavati, može pobijediti već u prvome krugu, poslije čega će konzervativna Hrvatska opet ostati razočarana. Josipovića, kao ni njegova prethodnika, ne mogu poljuljati afere. Nedavno je ugledni kolumnist Ivica Šola otkrio da je Josipović nosio povjerljive dokumente srbijanskome veleposlaniku Radivoju Cvetičaninu, što je ovaj i objavio u svojoj knjizi.

U svakoj drugoj zemlji to bi bio razlog ne samo da se ne kandidira nego da istoga časa dade ostavku. U Hrvatskoj je taj nevjerojatni skandal prešućen. Bilo bi normalno poslije te afere da u drugi krug uđu upravo Kolinda Grabar Kitarović i dr. Kujundžić, a da Josipović, ako se i kandidira, doživi debakl. Međutim, u zemlji radikalno izokrenutoga sustava vrijednosti, takva se izdaja nagrađuje izbornim pobjedama, što jest u osnovi, koliko god se pravili slijepi i gluhi, hrvatske recentne tragične krize. Ako to nije skandal za oporbu i njegove protukandidate, onda će manji skandal biti ako Josipović dobije i drugi mandat. Nismo, naime, boljega ni zaslužili.

Ivica Marijačić
Hrvatski tjednik/hkv.hr

Odgovori

Skip to content