Predstavljena knjiga „Izabrane pjesme“ Ivana Šarolića

U srijedu, 15. listopada 2014., u pinakoteci samostana Gospe od Zdravlja u Splitu, u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt, predstavljena je knjiga „Izabrane pjesme“ autora Ivana Šarolića. Uz autora o knjizi su govorili mons. dr. sc. Drago Šimundža i Mladen Vuković, koji je ujedno i vodio program predstavljanja.

Na početku se u ime organizatora obratio dr. Vide Popović, predsjednik Hrvatske udruge Benedikt, koji je čestitao autoru na ukupno devetoj knjizi, zahvalio mu na cjelokupnom dosadašnjem književnom radu te mu poželio uspješan nastavak književnog rada. Mons. dr. sc. Drago Šimundža govorio je o Šarolićevu književnom, odnosno poetskom opusu te naglasio kako on ne robuje nikakvim aktualnim trendovima i stilovima u književnosti već njeguje svoj, poseban stil, a tematski su mu pjesme prožete duhovnošću, domoljubljem, rodoljubljem i različitim ljubavnim temama. Mladen Vuković je rekao kako knjiga „Izabrane pjesme“ predstavlja najbolje pjesme po izboru dr. sc. Nedjeljka Mihanovića, istaknutog teoretičara suvremene hrvatske književnosti. U toj zbirci pjesme su poredane kronološki, po vremenu nastanka, tako da čitatelj može dokučiti i pratiti pjesnikov stilski i tematski razvoj.

Ivan_Šarolić

 

Ivanu Šaroliću ovo je deveta izdana knjiga – prvu je izdao još 1976. godine pod pseudonimom Ovidije Splićanin. Njegov izričaj zalazi u sve sfere života – od puteno svjetovne, pa sve do duboko religiozne i metafizičke. Svakako jako zanimljiv i ozbiljan timbar pjesama – tjera Vas da ih iznova pročitate – ostavljajući uvijek mjesta za neki novi doživljaj i propuštenu spoznaju. Posebnu dimenziju radu Ivana Šarolića daju pjesme s posvetom – svaka od njih brižno i intimno ocrtava vezu autora s osobama kojima je pjesma posvećena. Tijekom predstavljanja pjesme iz knjige recitirali su Sandra Vukušić, Dragica Zeljko–Selak i sam autor, a večer predstavljanja svojim nastupom uveličao je poznati i uspješni gitarist Petar Čulić. Knjigu „Izabrane pjesme“ objavili su Društvo Poljičana iz Zagreba, ogranci Matice hrvatske u Podstrani i Omišu te Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne.

HUB

Odgovori

Skip to content