JE LI NA POMOLU DOSAD NAJVEĆA AFERA: Popravak MIG-ova u Ukrajini bio je lažiran!? (VIDEO)

Gdje je završio proračunski novac? Nakon šokantnog svjedočenja mehaničara i analitičari tvrde da su korupcija i strani interesi posve urušili Hrvatsku vojsku

d229ca01dd8b1d91feaa7294ec6bbed4_L
Zabrinjavajuće tvrdnje izrečene u nedavno prikazanoj emisije ‘Svjedok’ Osječke TV prema kojima se može zaključiti da nedavno ‘remontirani’ MIG-ovi Hrvatske vojske učestalo padaju jer na skupo plaćenom ‘remontu’ u Ukrajini nisu popravljani, ponovno na najdramatičniji mogući način otvara pitanje korupcije u Oružanim snagama, ali i ugrožavanja nacionalne sigurnosti RH.

Mehaničar koji je radio u Ukrajini, a s kojim je Gordan Malić, urednik i voditelj ‘Svjedoka’, razgovarao tijekom nedjeljne emisije decidirano tvrdi, da podsjetimo, kako se po svim detaljima vidi da borbeni zrakoplovi nisu uopće remontirani (ugrađeni su stari dijelovi, hidraulika ne radi, gorivo curi, stajni trap se ne izvlači, motori se pale u zraku…).

Neispravni avioni imaju urednu dokumentaciju?

No, unatoč katastrofalnom stanju, ti zrakoplovi, prema navodima svjedoka, imaju urednu dokumentaciju kao da je remont izveden po svim pravilima struke. I što je najgore, hrvatski građani su za posao koji nije napravljen obaviješteni kako treba platili čak 80 milijuna kuna! Toliko je, naime, stajao ‘remont’ postojećih zrakoplova (usput je Hrvatska kupila i pet polovnih MIG-ova koje jemenska vlada prije desetak godina nije htjela preuzeti od Ukrajine jer nisu bili zadovoljni obavljenim poslom).

Tko je i zbog čega potpisao spornu dokumentaciju nakon neurađenog posla, krade li se na veliko u sustavu održavanja MORH-a i znači li to da je vrlo ozbiljno ugrožena nacionalna sigurnost RH, upitali smo analitičare i dobre poznavatelja stanja u Oružanim snagama RH.

Petričić: U trgovini oružjem uvijek je prisutna korupcija

„Nabavka oružja u Hrvatskoj uvijek je ista priča još od Domovinskog rata. Valja znati da su u trgovini i remontu oružja uvijek velike provizije i zarade zbog čega, između ostalog, ni jedan posao s oružjem u Hrvatskoj do danas nije bio transparentan. Sjetimo se samo afere Kamioni, Patrije, netransparentnog izvoza oružja, MIG-ova… Jasno je da je u svakom od tih poslova netko uzeo veliku proviziju, a do sada je procesuiran jedino bivši ministar Rončević i to zato jer se zakačio s predsjednikom Mesićem, a ne jer bi jedino on bio umiješan u te radnje”, ističe Darko Petričić, politolog i publicist koji je napisao dvije knjige o korupciji u Hrvatskoj i s kojim smo razgovarali uoči njegovog sudjelovanja u zagrebačkoj promociji knjige ‘Prikrivanje’ dvojice slovenskih autora koji iznose nepoznate detalje o sprečavanju istraga o švercu oružjem iz Slovenije u ratovima na području bivše Jugoslavije.

„Istraga oko korupcije pri nabavi Patrijinih oklopnih vozila stala je, očito, jer je politički vrh koji je tada bio upetljan u malverzacije i danas dosta moćan. Zato rade opstrukciju istrage”, dodaje Petričić, koji je ranije izjavio da ima saznanja prema kojima je otac unuka Stjepana Mesića bio ‘blagajnik’ u tom poslu i koji je umjesto bivšeg predsjednika primao novac u ovom, ali i u drugim sličnim slučajevima.

„Vjerojatno je točno da Mesić nije primio mito izravno na svoj račun. Nitko ozbiljan takvo što ni ne očekuje. No i primanje mita preko posrednika također je kazneno djelo”, zaključuje Darko Petričić.

Domazet: Od korupcije je veći problem namjerno uništavanje vojske

Bivši načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske, geostrateg i analitičar Davor Domazet Lošo osvrnuo se, pak, na sustavno urušavanje i uništavanje Oružanih snaga Republike Hrvatske. On tvrdi, naime, da korupcija nije najveći problem u aferama ‘MIG-ovi’ i’ Patrija’, već je to, prema njegovu mišljenju, svjesna namjera da se uništi pobjednička Hrvatska vojska.

„Da bismo shvatili pozadinu ovoga što se danas događa s MIG-ovima, trebamo se vratiti u 2000. godinu kada je započelo plansko i sustavno uništavanje Hrvatske vojske. Tijekom 1999. godine tadašnji ministar obrane Miljavac i ja, koji sam bio načelnik Glavnog stožera HV-a, završavali smo pregovore s Izraelom oko cjelokupne obnove MIG-ova, dakle oko ugrađivanja posve nove tehnologije u te zrakoplove. Bilo je dogovoreno da se prvi zrakoplov opremi u Izraelu, a nakon toga je Zrakoplovni remontni zavod u Velikoj Gorici trebao raditi remont ostalih MIG-ova, nakon čega bi taj posao mogao raditi i za druge zemlje. No, dolaskom Joze Radoša na mjesto ministra obrane i mojom smjenom s mjesta načelnika Glavnog stožera, sve to je otkazano, a remontni zavod je kasnije ugašen. Zrakoplovstvo se od tada sustavno uništava – bilo otpuštanjem najboljih pilota – bilo nebrigom za borbene zrakoplove”, tvrdi admiral Domazet.

Pojašnjava potom da su odgovorni lani ipak nešto morali poduzeti, jer je zbog neupotrebljivih zrakoplova došlo u pitanje i nadziranje zračnog prostora Hrvatske.

Oklopni transporteri “Patria” sve do danas neupotrebljivi

„Mogli su nadzor neba prepustiti Italiji ili Mađarskoj, što bi, obzirom na povijesne odnose s tim zemljama, bila prava katastrofa za pobjednika u nedavnom ratu. Stoga su odlučili remontirati postojeće MIG-ove. Zastrašujuće je da su remont dali državi koja nije u NATO-u, odnosno, državi koja je pod kontrolom Rusije. Zbog toga su dužnosnici SAD-a, siguran sam, očitali lekciju i hrvatskom predsjedniku i premijeru. Donijete su, dakle, potpuno krive strateške odluke, a to sigurno nije plod neznanja, već namjere. Korupcija je došla usput, što znači da je glavni uzrok svih afera koje se vežu uz hrvatske Oružane snage namjera da se pobjednička vojska baci na koljena. Tko to radi? Pa Jugoslaveni koji vladaju Hrvatskom i koji namjerno uništavaju hrvatski pobjednički duh, a sve u funkciji britanske politike. Činili su to i Račan i Mesić i Sanader, a danas istu politiku vode i Milanović te predsjednik Josipović”, kategorički tvrdi Davor Domazet.

Podsjeća potom i na činjenicu da su oklopni transporteri Patrije, oko čije kupovine se još vodi istraga, danas također neupotrebljivi, baš kao što su neupotrebljivi i nedavno ‘remontirani’ MIG-ovi te helikopteri i druga vojna tehnika.

„U riječkom Torpedu u ratu smo izrađivali bolje oklopnjake od ovih koje smo 2007. skupo platili. Zbog sustavnog uništavanja svih segmenata Hrvatske vojske, gotovo ništa danas nije u funkciji. Ispravne su samo puške i topništvo”, dramatičnim zaključkom analizu stanja Oružanih snaga RH, završava admiral Domazet.

Kako u MORH-u komentiraju tvrdnje iznesene u emisiji ‘Svjedok’, odnosno, činjenicu da je remont borbenih zrakoplova skupo plaćen premda nije napravljen, upitali smo odgovorne u Ministarstvu obrane. No, do objave ovog teksta odgovore nismo dobili.

Izvor: croative.net

 

 

 

 

 

Odgovori

Skip to content