Napokon riješen misterij “Mjesečevog lica”?

Svi smo se barem jednom zapitali, gledajući u nebo, odakle Mjesecu “bore”. Vjerovalo se da su za izbrazdanu Mjesečevu površinu odgovorni asteroidi, no znanstvenici sada imaju novu teoriju o tome kako je Mjesec dobio “lice”.

Dvije NASA-ine svemirske letjelice koje se nalaze u polarnoj orbiti oko Mjeseca istraživačima omogućuju detaljniji uvid u strukturu Mjesečeve površine pa su znanstvenici tako došli do novih spoznaja o poznatom “Mjesečevom licu”, objavljeno je u časopisu Nature.

Udari asteroida bi, kako sada tvrde stručnjaci, stvorili kružni oblik, a prema novim saznanjima krateri na Mjesečevoj površini znatno su oštrijih linija stoga znanstvenici vjeruju da za Mjesečeve brazde nisu odgovorni asteroidi već magma ili lava.

Pretpostavlja se da je ubrzo nakon formiranja Mjeseca došlo do izlijevanja magme iz njegove unutrašnjosti, a razlika u temperaturi između vrele magme i hladne površine rezultirala je pucanjem površine. Magma se tada, smatraju znanstvenici, razlila po površini stvarajući uglaste strukture.

Izvor: index.hr

Odgovori

Skip to content