PRENOSI LI MIRELA HOLY OKULTNO U POLITIKU?

‘Eko vještica’: Dominacija muškaraca je izvor destrukcije okoliša

MIRELA HOLY zagovara ekofeminizam koji se protivi dominaciji muškaraca, a za predsjednika podržava Ivu Josipovića, a ne ženske kandidatkinje

„Uzrok destrukcije okoliša je ‘androcentrizam’, dominacija muškaraca nad ženama. Žene su s Mjesecom povezane menstruacijom te ih to čini osjetljivijim za pitanja okoliša i njegovo uništavanje“, napisala je 2006. godine predsjednica stranke Orah, Mirela Holy u radu ‘Uvod u ekofeminizam: Odnos ekofeminizma prema konceptu održivog razvoja’.

00001KOMsTRmAG

Široj javnosti malo poznat pojam ‘ekofeminizma’ dominira i u ostalim tekstovima Mirele Holy, a prema njenim riječima, nalazi se u samim temeljima stranke te ga stranka Orah snažno zastupa. Na tu je temu i doktorirala. U svome radu iz 2006. suprotstavlja ga seksizamu, patrijahalnom društvu (poput hrvatskog, tvrdi) i rasizmu, a drži ga odgovornim za uništavanje okoliša.

„Ekofeminizam se razvija u 80-tim godinama prošlog stoljeća u zapadnim ‘progresivnim’ intelektualnim krugovima. Objedinjuje feminizam i ekologizam, jedinstvo ekološke i ženske dimenzije“, stoji u radu Mirela Holy.

Nepatriotske ideje

Osim s muškarcima, koje povezuje s dominacijom te ih označava s velikim ‘JA’, Holy ekofeminizam suprotstavlja i svemu što označava osjećaje povezane s domovinom.

„Ekofeminizam jest iskazivanje ne-patriotskih ideja jer kritizira domovinu kao ‘patriu’, očevinu“. Hrvatsko društvo nastoji zadržati mitsku predodžbu o ženi i njenoj ‘pravoj’ prirodi, tvrdi Holy.

HolJos

Zanimljivo je da žena koja ‘krivi’ muškarce za tolika zala (dominaciju, seksizam, destukciju okoliša i sl.) u izborima za predsjednika države podržava jednog muškarca Ivu Josipovića, a ne primjerice ženu Kolindu Grabar Kitarović ili zviždačicu Vesnu Balenović?

Također, na popisu 17 članova najužeg vodstva stranke, devet je muškaraca.

Eko vještica

Na pomalo neuobičajen način Mirela Holy kombinira ekofeminizam sa simbolima ‘dark’ pokreta kojem, priznaje, i u svojoj 43. godini pripada.

Voli se predstavljati kao ‘vještica’.

Ovako primjerice promovira svoju knjigu „Komunikacijske strategije magije“, koja u svome naslovu također upućuje na onostrano:

00001Holly

„Mirela Holy rođena je vještica koja je svoje magične vještine usavršavala umjetnički, komunikacijski i politički. Prvi vještičji stupanj stekla je u zagrebačkoj Školi primjenjenih umjetnosti a drugi na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je diplomirala, magistrirala i doktorirala…“

Psiho testovi

Zanimljivo je da je žena takvih stavova na psihološko testiranje poslala cijelo vodstvo svoje stranke.

Holy je u razgovoru za medije izjavila kako je na testiranju bilo 20-tak članova predsjedništva, glasnogovornik, glavni tajnik te povjerenici regija.
„Moram reći da su rezultati u pravilu nadprosječni, osim u slučaju dvoje ili troje članova’, rekla je Holy.
Psiho- testove će, najavila je, morati proći i svi oni koji budu izabrani na funkcije u Orahu na prvim unutarstranačkim izborima koji će se održati iduću nedjelju, 26.listopada 2014.

Ostaje za vidjeti hoće li se istim testovima podvrgnuti i Mirela Holy?

Damir Grund/direktno.hr

Odgovori

Skip to content