Ujak Dinka Cvitana bio je general KOS-a!

Evo razloga zbog kojeg Nijemci ne dobivaju dokumente od hrvatskih vlasti – UJAK DINKA CVITANA BIO JE GENERAL KOS-a! Ako je Dinko Cvitan prolazio sigurnosnu provjeru, a agenti nisu pronašli ovu vidljivu sponu, Hrvatska tada ima uistinu veliki sigurnosni problem koji u ovom slučaju graniči sa skandalom! Ako je nije prolazio, problem je dvostruko veći, a posljedice nesagledive…

Njemačko je sudstvo, otvaranjem Lex Perkovića, otvorilo Pandorinu kutiju iz koje po svaku cijenu želi iščačkati i posljednje udbaške ostatke. To, naravno, nikako ne odgovara onima koji grčevito štite bivši sustav jer su i sami još naveliko dio njega, bilo po vlastitom, stečenom uvjerenju, bilo po komunističkoj ostavštini koju su naslijedili obiteljskim vezama.

Jedan od onih koji odbija suradnju s Njemačkom – koja sve više, osim slučaja Perković, želi osuditi i bivši režim po čijim je nalozima djelovala zlokobna UDBA – je i Dinko Cvitan. Glavni državni odvjetnik RH spada u onu vrstu koja je, sudeći po našim informacijama, u nasljeđe dobila sposobnost i mogućnost da djeluje po partijskom sistemu i to od svog ujaka. Naime, ujak Dinka Cvitana je general KOS-a.

Upravo stoga i čudi da je ovih dana glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan podnio izvješće kojim pokazuje kako nije zadovoljan radom DORH-a, a niti novim Zakonom o kaznenom postupku koji nije ispunio svrhu svog donošenja i doveo do ubrzanja postupaka. Posebno se okomio na ‘svoj’ DORH za kojeg misli da slabo reagira na medijske natpise i dojave, te o tome kazao sljedeće:

“Čini mi se da su svi gluhi, ćoravi i mutavi. Kada nešto govore mediji, kada se nešto govori u Saboru, to je znak za uzbunu svim tijelima otkrivanja, a ne samo DORH-u”, odlučno je kazao Cvitan, kao da zaziva vraga.

U nadi da je ove njegove riječi čula SOA, koja definitivno spada u tijela otkrivanja, te ako uzmemo u obzir da Cvitan osobno misli kako su medijska izvješća važna, dužni smo kazati sljedeće:

“Mihajlo Pavičić do svoje smrti bio je general KOS-a i ujak državnog odvjetnika Dinka Cvitana. O titulama ovog ‘velikog i vjernog’ vojnika bivšeg sistema kazuje se u knjizi “Zapovijedni vrh JNA (u periodu 1991. – 1992.)”. Nakladnik ove knjige je Ministarstvo obrane RH, a o rođenom bratu Cvitanove majke stoje ovakvi navodi:

“Pavičić Mihajlo, general major JNA, Hrvat. U JNA od 01.09.1951. U činu artiljerijskog pukovnika 22.12.1976. Tijekom službe u JNA obnašao dužnosti: operativac u Odijeljenju Uprave bezbjednosti; referent u Odjeljenju bezbjednosti SSNO, pomoćnik načelnika Odjeljenja u Upravi bezbjednosti SSNO-a, načelnik 1. odjeljenja u Upravi bezbjednosti SSNO-a. Završio je SAAO, VVA JNA, Ratnu školu i ŠNO (1978). Član SKJ od 12.08.1955. PAVS u JNA 13.11.1991.”

Mihajlo Pavičić bio je velika i značajna zvjerka obavještajne službe, a kao takav je uz sve počasti pokopan u Beogradu 1999. godine. Dakle po prestanku vojne službe nikada se nije vratio u Hrvatsku nego je ostao u Srbiji do kraja.

Po kazivanju našeg izvora čiji su podatci poznati redakciji, nije bio potreban naročit napor u otkrivanju ove bliske obiteljske veze Dinka Cvitana i Mihajla Pavičića koji je, naravno, kao i Dinkova majka, rođeni Kostajničanin.

Prvo pitanje koje se nameće nakon ovakve spoznaje jest, kako je moguće da je Dinko Cvitan kao državni odvjetnik uopće prošao sigurnosnu provjeru? Drugo pitanje je li uopće prošao provjeru? Ako je prolazio sigurnosnu provjeru, a agenti nisu pronašli ovu vidljivu sponu, Hrvatska tada ima uistinu veliki sigurnosni problem koji u ovom slučaju graniči sa skandalom! Ako je pak nije prolazio, problem je dvostruko veći, a posljedice nesagledive…

Cvitan brižljivo skriva svoju prošlost

Mihajlom Pavičićem, generalom KOS-a, pozabavile su se još neke knjige i spisi. Uvijek se ističe kao jedan od 54 Hrvata generala koji su unatoč ratu u svojoj domovini ostali vjerni JNA. Nije naodmet kazati, da ih se HV-u pridružilo samo sedam… Tako knjiga “Sjećanja ne ljude i događaje iz devedesetih”, autora Ive Kovačevića, o ujaku sadašnjeg državnog odvjetnika Cvitana piše ovako:

“U toku vožnje do Kostajnice pričao mi je o svojim susretima s Pavičićem u Beogradu, generalom JNA, rođenim Kostajničancem, za kojeg je većina mislila da je na visokom položaju KOS-a, a možda čak i šef KOS-a jer se vrlo često pojavljivao u društvu generala Kadijevića i Adžića”, samo je mali ulomak koji krijepi navode našeg izvora.

Dinko Cvitan, nekadašnji ravnatelj USKOK-a, a današnji Glavni državni odvjetnik u Hrvatskoj, u svakom životopisu brižljivo skriva svoje kostajničke korijene. Jer, svaka veza s ovim gradom, mogla ga je povezati s ujakom koji ga je mogao koštati političke karijere. Najčudnije je, ipak, da je tako lako provjerljiv podatak, za agente SOA-e bio nedokučiv.

Može se, stoga, zaključiti kako je Dinko Cvitan svjestan lošeg odrađivanja posla naših istražiteljskih službi sudeći po vlastitom iskustvu, jer je bez ikakvog problema prošao put od ravnatelja USKOK-a, pa do samog vrha državnog odvjetništva, a da se pritom nitko nije zapitao koliko u svojim odlukama koje se tiču svih Hrvata može biti objektivan nećak čelnog čovjeka KOS-a.

Teško je, međutim, da bi njemačka istraga koja preko suca Daustera inzistira na dokumentaciji kojom bi došli i do posljednjeg čovjeka uključenog u antihrvatska djelovanja i ubojstva Hrvata neistomišljenika, poput SOA-e, previdjela vezu Cvitana i KOS-a. U njihovom svijetu, takvo je što nezamislivo. U našem, hrvatskom, posve normalno. Ono što je najbolnije, Dinko Cvitan je samo nit u zamršenom klupku prljavih komunističkih igara. Ono što je, pak, utješno, je saznanje da će strpljivi i radišni Nijemci povlačiti nit sve dok ne raspetljaju i posljednji udbaški čvor.
Autor: S.Vučković/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content