Vlada se preračunala: Davanje autocesta u koncesiju je protuzakonito

VLADA RH u listopadu prošle godine pokrenula je postupak davanja autocesta u koncesiju. Time je Vlada prekršila Zakon o koncesijama. 

Naime, šesti stavak osmog članka tog Zakona propisuje da je davatelj koncesije, u ovom slučaju Republika Hrvatska, dužan prije pokretanja postupka davanja koncesije razriješiti imovinskopravne odnose nad nekretninom koja se daje u koncesiju. Iznimno je moguće posebnim zakonom propisati da se imovinskopravni odnosi mogu razriješiti prije sklapanja ugovora o koncesiji, ali takav zakon nikad nije donesen.

Nedavno je, podsjećamo, otkriveno da oko 300 kilometara autocesta kojima upravljaju HAC i ARZ uopće nije upisano u zemljišne knjige. Drugim riječima, Republika Hrvatska službeno nije vlasnik oko trećine autocesta kojima raspolaže, niti ima šanse da će se imovinskopravni odnosi razriješiti do sklapanja koncesijskog ugovora, s obzirom da je u tijeku nekoliko sudskih postupaka u kojima se privatne osobe s državom spore oko vlasništva nad zemljištem na kojem su izgrađene autoceste. 

I SDP-ovac Grbin smatra da je prekršen zakon

Iz resornog Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture tvrde da se Zakon o koncesijama na njih ne primjenjuje. Prema tumačenju ministarstva Siniše Hajdaša Dončića, imovinskopravni odnosi prije davanja u koncesiju ne moraju biti riješeni zato što se u koncesiju daje postojeća mreža autocesta koja je već u uporabi.

Drugačije tumačenje, međutim, ima SDP-ovac Peđa Grbin, koji trenutno slovi za vodećeg pravnog stručnjaka u redovima vladajuće koalicije. Grbina je na Facebooku jedan aktivist koji se suprotstavlja tzv. monetizaciji autocesta pitao primjenjuje li se citirani članak Zakona o koncesijama na postupak davanja autocesta u koncesiju. “Ukoliko ne bude posebnog propisa koji bi isključivao njegovu primjenu, da”, odgovorio je SDP-ovac Grbin.

Čeka se Milanovićevo očitovanje

O evidentnom kršenju zakona svoje Vlade uskoro će se morati očitovati i premijer Zoran Milanović. Njemu je iz Sabora 24. rujna dostavljeno zastupničko pitanje koje mu je postavila Mirela Holy, a koje glasi: “Odnosi li se odredba iz čl. 8. St. 6. Zakona o koncesijama na započeti postupak monetizacije HAC-a i ARZ-a?”.

U dopisu poslanom Milanoviću Holy navodi kako je “evidentno da trećina zemljišta HAC-a i ARZ-a nije upisna u zemljišne knjige (oko 300 km), odnosno da nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi pa je iz Zakona o koncesijama jasno da postupak koncesije nije smjelo započinjati”. Prema istom Zakonu, ističe Holy, postupak davanja koncesije započinje danom slanja na objavu obavijesti o namjeri davanja koncesije u Elektroničkom oglasniku javne nabave RH.

“Na upit Ministarstvu prometa o ovome, dopisom je odgovoreno da se spomenuta odredba Zakona ne odnosi na koncesije objekata koje su već izgrađene no pregledom svih odredaba Zakona nije pronađena iznimka u tom smislu”, navodi Holy u pitanju postavljenom Milanoviću.

Izvor: index.hr

Odgovori

Skip to content