Danas saslušanje svjedoka u suđenju Mustaču i Perkoviću

Suđenje bivšim pripadnicima komunističkih tajnih službi Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću pred Višim pokrajinskim sudom u Munechenu zbog sudjelovanja u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. u Wolfratshausenu pored Muenchena, nastavlja se u danas saslušanjem sudskih vještaka i svjedoka.

Kako je priopćio ured za odnose s javnošću Višeg zemaljskog suda, u utorak su na četvrto ročište procesa pozvani svjedoci i sudski vještaci povezani s uviđajem na mjestu ubojstva Stjepana Đurekovića 29. srpnja 1983. u Wolfratshausenu pored Muenchena i s kasnijom istragom.

Saslušani bi trebali biti tadašnji policajac Marinus S., koji se prvi našao na mjestu ubojstva te liječnik Manfred A., koji je utvrdio Đurekovićevu smrt.

Nadalje bi trebali biti saslušani viša policijska inspektorica Policijske uprave mjesta Weilheim, pod čiju nadležnost spada Wolfratshausen, kojoj se, kao i još dvojici policijskih inspektora, navodi samo prezime – Webeck, bivši glavni kriminalni inspektor PU Weilheima – Klitzner te bivši glavni policijski inspektor u Pokrajinskom kriminalističkom uredu – Feistl, koji su sudjelovali u istrazi Đurekovićeva ubojstva.

Suđenje Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću započelo je 17. listopada čitanjem optužnica u kojima se optuženima predbacuje davanje naloga te planiranje i logistička organizacija Đurekovićeva ubojstva. U optužnici se također tvrdi kako je glavni nalogodavac ovog ubojstva bio nekadašnji komunistički čelnik Mika Špiljak koji je strahovao da bi Đureković, koji je do odlaska u emigraciju obnašao mjesto direktora marketinga naftne kompanije Ina, mogao svjedočiti o financijskoj pronevjeri u ovoj kompaniji u koju je bio umiješan i njegov sin Vanja Špiljak.

Nakon čitanja optužnice optuženi Mustač i Perković su najavili kako se zasad neće očitovati o događajima i osobama koji se spominju u optužnici.

Nakon toga je pročitana pravomoćna presuda Krunoslavu Pratesu koji je pred istim sudom 2008. osuđen na doživotnu kaznu zatvora za suučesništvo u ubojstvu Stjepana Đurekovića. Tijekom ovog procesa su spominjana i imena optuženih Mustača i Perkovića kao nalogodavca i organizatora ubojstva.

Obrana Josipa Perkovića je u nekoliko navrata ukazivala na nevjerodostojnost glavnog svjedoka u tom suđenju Vinka Sindičića, koji bi se trebao i u ovom suđenju pojaviti kao jedan od glavnih svjedoka. Predsjedavajući sudskog vijeća Manfred Dauster Perkovićevu obranu u više je navrata upozorio zbog kršenja protokola te joj naložio da svoj komentar u svezi sa svjedokom Sindičićem iznese pismenim putem što je obrana drugog dana ročišta i učinila.

Od početka suđenja 17. listopada, nakon što je pročitana optužnica, završilo je i čitanje presude Krunoslavu Pratesu, pročitani su smrtni listovi potencijalnih svjedoka – 35 smrtnih listova. “Među kojima je pročitano ime Ivice Račana, Stane Dolanca, Jure Bilić, Milutina Baltića, Mike Špiljka– sva imena koja se vrte u javnosti, plus agenti SDS-a koji su u međuvremenu preminuli, ali i Stjepana Đurekovića”, rekao je za Narod.hr odvjetnik Gizele Đureković, Siniša Pavlović.

Pročitano je i ukupno 5 iskaza Đurekovićevog sina, Damira od 29. srpnja do 1. rujna 1983. gdje on opisuje kako su došli u Njemačku – on i otac, što su radili i pisali te iskazi dr. Ivana Jelića koji je nakon što je identificirao tijelo Stjepana Đurekovića, dao policiji iskaz gdje je i on ispričao kako ga je upoznao, što su radili te objavljivali, ispričao je odvjetnik Pavlović.

Vezano za dokument koji je obrana naknadno priložila sudu kao dva podneska, među kojima i jedan dokument Centra službe državne sigurnosti Rijeke iz 1970. godine. Odvjetnik Pavlović kazao je kako je zajedno s njemačkim kolegom Markusom Meissnerom, osporio taj dokument te su dali argumente zašto dokument nije uopće relevantan za ovaj slučaj, u smislu da on formalno nije ispravan jer nema nikakvog potpisa, pečata, službenog broja, pa se ne može utvrditi njegova autentičnost.

S početkom suđenja u Njemačku je iz Hrvatske stiglo i sedam kartonskih kutija punih novih dokumenata, koje je na zahtjev njemačkog suda, a preko Njemačke, prikupio i poslao predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić.

Također, nakon što je SDP nakon četiri mjeseca čekanja, konačno dao odvjetniku Gizele Đureković dopuštenje za uvid u dokumente iz fonda CK SKH koji se nalazi u Hrvatskom državnom arhivu HDA.

Zasad je predviđeno sazivanje 50 ročišta, a suđenje bi trebalo trajati do kraja travnja sljedeće godine.

Izvor: Narod.hr/h

Odgovori

Skip to content