DUBROVNIK: Misa “za one koje ne podnosimo i koji ne podnose nas”

Dubrovnik – Redovnici, redovnice i vjernici laici okupili su se u srijedu, 5. studenoga u kapelici Službenica milosrđa na Pilama u Dubrovniku kako bi slavili misnu na nakanu “za one koje ne podnosimo i koji ne podnose nas”, a u povodu skorog početka Godine posvećenog života. Misu je predvodio pročelnik Vijeća za posvećeni život Dubrovačke biskupije fra Stanko Dodig, a koncelebrirali su fr. Nikola Leopold Noso i o. Pero Mijić-Barišić. Liturgijsko pjevanje animirala je s. Mila Majić za orguljama. 

 

Fra Stanko je pozdravio sve okupljene, a osobito laike koji prate posvećene osobe svojim molitvama. Naveo je i glavni razlog zbog kojeg su se svi okupili na ovoj misi, a to je pomirenje „jer ne možemo započeti Godinu posvećenog života dok smo u međusobnim sukobima”. Podsjetio je da mogu postojati sukobi unutar jedne zajednice ili među zajednicama, unutar jedne obitelji ili među obiteljima.

Podsjetivši kako su se na svetkovinu Svih svetih i Dušni dan “palile svijeće na grobovima pokojnika, ne tako da bi očajavali ili tugovali, nego kao znak vjere preminulih ljudi, zbog čega smo im i ukrašavali grobove cvijećem i molili za njih”, propovjednik je istaknuo kako bi bilo dobro „i za ljude oko nas zapaliti svijeću, iskazati im znak pažnje i za njih se pomoliti”. Zna se, naime, dogoditi da od neke braće ili sestara odvraćamo glavu, da ih gledamo s prezirom ili nešto slično, a to nije dobro. Zato je ova misa prigoda da preispitamo i te odnose i pomolimo se za one s kojima nam je teško komunicirati u svakodnevnom životu, rekao je fra Stanko. Nakon misnog slavlja vjernici su se nastavili družiti u blagovaonici.

Izvor: IKA

Odgovori

Skip to content