MIRO LACO: Dirali su mi u obitelj i prijete mi, ali neću zašutjeti!

USKOK OPET TRAŽI PRITVOR – Danas smo nezadovoljni jer smo za taj zahtjev, odnosno činjenicu da je podnijet zahtjev, saznali iz medija. Nismo to doznali putem suda, naknadno smo na naše traženje dobili taj prijedlog od suda – kazao je Lacin odvjetnik Jure Martinović.

Miro Laco, jedan od osumnjičenih u aferi Agram, koji je prije desetak dana pušten da se brani sa slobode, nakon što je položio jamčevinu od 100.000 kuna, ponovno bi se mogao naći u Remetincu.

Naime, USKOK je od suca istrage zatražio da mu se ponovno odredi istražni zatvor, a nakon što je Laco proteklog vikenda dao intervju Večernjem listu u kojem je, među ostalim, naveo i da je dao na korištenje službeno vozilo Grada Zagreba voditeljici Mili Horvat te da bi to ponovno učinio. Laco se inače sumnjiči u tom konkretnom slučaju da je potpisao nalog za korištenje službenog vozila kojim je voditeljica u nekoliko navrata prevezena na liječenje u Beč. Kako mu je istražni zatvor bio određen zbog opasnosti od ponavljanja djela i opasnosti od utjecaja na svjedoke, USKOK očito smatra da je Laco svojim javnim istupom prekršio odredbe jamstva.

Saznali preko medija

– Mi smo danas nezadovoljni jer smo taj zahtjev odnosno tu činjenicu da je podnijet zahtjev saznali iz medija. Ne putem suda, naknadno smo na naše traženje dobili od suda taj prijedlog – kazao je Lacin odvjetnik Jure Martinović.

– O čemu je tu riječ? To je pravno-tehnički moguće, u ovakvim situacijama USKOK može podnijeti prijedlog da se ukine jamstvo i ponovno odredi istražni zatvor, no uvjeti pod kojima on to može napraviti isključivo su u rješenju o ukidanju istražnog zatvora do kojeg je došlo nakon što smo mi položili jamstvo. I ti uvjeti u rješenju potpuno su jasno napisani. To su dva uvjeta. Dakle da Miro Laco ne utječe na svjedoke. Dakle, ne da se zaključuje da bi on mogao utjecati, nego da on ne utječe i drugi je da ne počini kazneno djelo. Dakle, ne da se najavljuje da bi on mogao počiniti kazneno djelo nego da ga počini. To su dva uvjeta koja su taksativno navedena u rješenju i mi smatramo da ni jedan od tih uvjeta Miro Laco nije prekršio svojim intervjuom koji je dao Večernjem listu. I još jednu stvar smatramo bitnim: ništa novo od činjeničnih tvrdnji tamo nije izneseno, a što mediji i hrvatska javnost ne zna. Sutra u 13 sati zakazana je sjednica kod suca istrage i doći ćemo i mi i Državno odvjetništvo i elaborirat ćemo svoje razloge “za” i “protiv” – kazao je Martinović i dodao da ”minorna kriminalna količina koja se Miri Laci stavlja na teret nikad ne bi bila razlog za istražni zatvor da nije riječ o kontekstu koji je poznat”.

Prijetnje i zastrašivanja

Sto o svemu misli kazao je i okrivljeni Miro Laco:

– Naime, na temelju mog intervjua koji se spominje ne nalazim nikakvu osnovu za žalbu USKOK-a jer jednostavno nisam spomenuo nikakvo novo činjenično stanje. Onaj dio koji se odnosi na gospodičnu Milu Horvat i spominjanje navodne nove želje za počinjenjem kaznenog djela samo zlonamjerni mogu iščitati kao želju za počinjenjem djela. Jer jednostavno je riječ o tome, nakon što sam upoznat sa stvarnim činjeničnim stanjem, da ne žalim što sam to potpisao. Ja sam samo svojim iskazima potvrdio svoj potpis, potvrdio sam da sam sve to potpisao i ne vidim čime sam nanio štetu u ovom istražnom postupku. Stoga ne vidim nikakav razlog da se podnosi takav zahtjev jer se doslovno držim svih obećanja koje sam izrekao na Županijskom sudu – kazao je Laco koji je komentirao i što misli o ponovnom vraćanju u Remetinac.

Cijeli tekst možete pročitati ovdje.

 

 

 

 

 

Odgovori

Skip to content