MLADI VEĆ ŠEST DANA MOLE S BRANITELJIMA: Želimo im poručiti kako nisu sami

Već šest dana grupa studenata, moli svaku večer u 22h ispred Ministarstva branitelja gdje svojom prisutnošću žele pružiti hvalu hrvatskim braniteljima.

Inicijator ovog susreta je molitvena grupa studenata „Mladi za mir“ iz studentskog doma Stjepan Radić, međutim njima su se pridružile i ostale zajednice, posebice SKAC.

„Mladi u zajedništvu sa braniteljima mole Gospodina da On braniteljima udijeli mir, iscijeli im rane uzrokovane ratom, ali i sve patnje nakon ratnih godina. Molimo za njihove obitelji, koje su zajedno s njima proživljavale agoniju uzrokovanu ratnim strahotama. Molimo i za one koji su položili svoj život za ovu zemlju, neka ih Gospodin primi u kraljevstvo nebesko“, rekao nam je student Josip Odak koji nas je upoznao s ovom studentskom inicijativom.

“Vrlo je bitno naglasiti da se mladi ne bave političkim pitanjima, već svojom prisutnošću i molitvom žele hrvatskim braniteljima poručiti kako nisu sami“, istaknuo je Josip.

Ne želimo da se heroje zapostavlja

„Mi više ne želimo da se heroje, koji su umirali da bi mi mogli slobodno živjeti, zapostavlja. Želimo o njima slušati, učiti o njima i od njih, gledati ih, pričati s njima. Želimo da ih se prima dostojanstveno; želimo dostojanstvo Domovinskog rata i njegovih heroja“, rekao nam je Josip.

Okupljanje je svaku večer u 22h, ispred Ministarstva branitelja gdje studenti, svojom prisutnošću žele pružiti hvalu braniteljima za sve što su učinili i za njih moliti. Susret započinje pjesmom, kratkim uvodom u molitvu i zatim se nastavlja sa druženjem sa braniteljima, gdje imamo priliku čuti njihova iskustva kaže nam Josip.

Do suza su dirljiva iskustva studenata i branitelja

U druženjima nakon molitve imamo priliku čuti životne priče naših branitelja, priča nam Josip. “Posebno nas dotaknu ispovijesti kada nam kažu da su imali 19, 20 godina kada su išli u rat. Stavimo sebe u tu situaciju, jednostavno nam je nezamislivo da bismo mi to mogli izdržati. Divimo se njihovoj hrabrosti i požrtvovnosti. Vidimo koliko ih boli danas nepravda – boli ih možda i više nego fizičke boli koje su doživjeli u ratu.“
Iskustva s molitve mladih i branitelja:

Kristina, 20.: „Evo da s Vama podijelim jednu priču. Naime moj otac je dočasnik HV-a i ima PTSP. Zbog njegove je bolesti stradala cijela obitelj i malo po malo smo se razišli. Situacija između mene i oca je neriješena već tri godine. Ja sam otišla studirati, misleći kako je on najgora osoba na svijetu i bila sam vrlo nesretna jer nemam njegovu podršku. Ovaj pokret je za mene donio osobno čudo. Nisam bila u vjeri niti me zanimala, ali pogazila sam svoj ego i ljutnju i osjetila poriv da s Vama dođem tamo. Ni sama ne mogu točno objasniti, umjesto Halloween partija sišla sam s tramvaja i otišla moliti. Na ramenu sam osjetila snažnu ruku, a ono iza mene moj otac, u odori. Prvi puta osjetila sam snažni ponos, a on vjerojatno isto tako. Nije bio čangrizav i živčan, bio je smiren i dobronamjeran. Rekao mi je da me voli nakon mnogo godina … Kada je jedan njegov kolega komentirao da ovo ništa neće pomoći, rekao je … Vidi i djeca mole, siguran sam da će sve biti u redu. Taj čovjek jučer se promijenio i ja sam se promijenila … Moja je majka plakala od sreće. Želim Vam zahvaliti. Zbog Vas ja opet imam oca i prekrasan mir. Dogodilo se to jučer na molitvi mladih.”

Marko, 24.: „Razgovarali smo s braniteljem koji je s 21 godinom otišao kao dragovoljac u rat. Na licu i u posljednjim riječima ‘nisam ovo danas tako zamišljao‘ osjeća se tuga“.

Marta, 42.: „Koje predivno jedinstvo mladih i branitelja udruženih u molitvi. Podsjeća na trenutke ratnih godina kad smo u obitelji i među prijateljima molili za mir i ove hrabre ljude, da izdrže sve strahote rata. Danas se vodi jedan drukčiji rat, ali ono bitno ostaje isto – molitva, vjera i zajedništvo!“

Damir, hrvatski branitelj: „Ja sam bio večeras s vama mladima na molitvi i iskreno vam kažem da su mi skoro potekle suze radosnice i kada ste se pojavili u tako velikom broju i kada smo zajedno zapjevali: ‘Krist jednom stade na žalu’ tijekom molitve. HVALA VAM! Nama braniteljima jako puno znači kada ste vi mladi s nama zato jer se osjećamo odbačenima i od Vlasti ali i od mnogih ljudi koji zaboravljaju da smo mi u vašim godinama uzeli oružje u ruke i krenuli u smrt za našu Domovinu Hrvatsku i za vas NAŠU DJECU. Zahvaljujem još jednom, vidimo se na molitvi i druženju. Sretno!“

Svojom prisutnošću i molitvom želimo poručiti braniteljima kako nisu sami

Mladi iz Molitvene mreže “Mladi za mir” ovim susretima žele pružiti podršku i zahvalnost hrvatskim braniteljima, za sve što su učinili za mlade, da danas živimo u slobodnoj zemlji, rekao nam je Josip.

“Ovi i svi dosadašnji molitveni susreti itekako mijenjaju sliku o hrvatskoj mladeži”, kaže nam Josip.

“Govore o mladima koji imaju duboko usađene vrijednosti koje su tradicionalno primili, ali su ih svojim životom, svjesno potvrdili. Mladi žele djelotvornom ljubavlju mijenjati svijet i zato je ova inicijativa bitna“, zaključio je naš sugovornik iz Molitvene grupe studenata, „Mladi za mir“.

Molitve mladih s hrvatskim braniteljima se planiraju nastaviti dokle branitelji budu prosvjedovali.

Detalje o ovoj studentskoj inicijativi nalaze se na facebook eventima: „Molitva za hrvatske branitelje“ i „Studetske večeri sa braniteljima“.

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content