MRAČNE PARTIJSKE TAJNE: Tko skriva dokumente?

Ako nemaju što kriti zbog čega je SDP sakrio zapisnike sa čak 65 sjednica CKSKH? Baš zapisnike iz doba kad je donesena odluka o likvidaciji Đurekovića!

Malo po malo steže se obruč oko mračnih partijskih tajni premda vijesti o suđenju u Munchenu na kapaljku izlaze van. Za sada se vidi da je SDP očito involviran u prikrivanje dokumenata koji bi mogli rasvijetliti ubojstvo Đurekovića o čemu je najbolje posvjedočio odvjetnik udovice gospodin Pavlović.

Po njegovim riječima sada je razvidno da je sakrivena partijska arhivska građa iz inkriminiranog razdoblja, dakle iz 1982., 1983. i 1984. Frapantno je da su nestali dokumenti upravo iz vremena uoči i nakon ubojstva Stjepana Đurekovića, i to su nestali zapisnici brojnih partijskih sjednica, s tim da i oni zapisnici koji su dostupni nemaju upravo one točke dnevnog reda koje su za ovu materiju zanimljive!

“Tko je počistio arhive?” pita odvjetnik Pavlović glavnog tajnika SDP-a Igora Dragovana, ali odgovora nema. Šute i Milanović i Josipović, a budite sigurni da se radi o nekoj drugoj temi i o nekoj drugoj stranici da bi nam se obraćali tražeći najviše demokratske standarde i potpunu suradnju sa pravosuđem. Ali kad se radi o komunističkoj partiji toga nema! U razdoblju koje je odvjetnicima zanimljivo, održano je 141 sjednica predsjedništva CKSKH ali zapisnici postoje samo sa 76 tih sjednica. Ima li boljeg dokaza o partijskoj odgovornosti za likvidaciju Đurekovića? I kako to da sad nakon ove istine nema jednog jedinog medija koji bi pitao recimo gospodina Leku koji je jedan od starijih i iskusnijih članova SDP/SKH, zna li on kao dugogodišnji čelnik stranke tko je naredio da se tako detaljno češljaju partijski arhivi? Kako to da nema jednog medija da priupita šefa stranke Milanovića koji stalno diže ruke od ove teme pod egidom, ”mi smo premladi da bi se to nas ticalo”, ako vas se to baš nikako ne tiče zbog čega ne provedete istragu tko je ukrao, sakrio, zapalio ili samo odnio praktički 50 posto partijskih zapisnika upravo iz vremena kad je Đurekoviću pucano u glavu? Što o tome misli aktualni Predsjednik, zar to ne zanima niti jedan medij?

Osim toga još uvijek ima živih članova centralnog komiteta iz tog vremena, pa kako je moguće da baš niti jednog medija da priupita bilo koga od živih svjedoka da objasni ovaj skandal svih skandala? Jer da je SDP čist u ovoj priči, da je Ivica Račan čist u ovoj priči, nema nikakve dvojbe da bi odvjetnika Pavlovića u arhivi uredno čekali svi zapisnici centralnog komiteta zar ne? No, mi imamo posla sa zločinačkom organizacijom ako se ovako sustavno pale arhive i zabranjuje se uvid u dokumente! Pri tom ne govorimo o dokumentima iz 1946. godine nego o zapisnicima sjednica iz sredine 80-tih! Ni to ne smijemo vidjeti! Što ste radili 1946., kad ni zapisnike iz 1984. ne želite dati na uvid? Osim toga ovaj skandal nas uz sve obmane vodi izravno do vrha stranke, posredno i do Ivice Račana. Naime, odvjetnik Pavlović na press konferenciji ističe da je dio dokumenata iz dostupne građe nestao na način da su određene točke dnevnog reda skidane sa arhiviranja, na način da su posebno izrađeni zapisnici i magnetofonske trake, kako je to i zabilježeno u arhivskoj građi, te su ti posebno izrađeni zapisnici i snimke predavani predsjedniku Predsjedništva CK SKH radi pohrane u njegov sef? Gdje su danas? Na čelu predsjedništva CK SKH bili su tih godina Milka Planinc, Jure Bilić i Josip Vrhovec, dakle oni su tajnu znali! Gdje su danas dokumenti iz njihovih sefova? Car je dakle gol samo to nitko ne želi vidjeti, jer ako je netko tako pedantno počistio partijsku arhivu to je tek dokaz da imamo posla sa zločinačkom organizacijom koja u maniri cosa nostre čisti sve svoje krvave tragove. Ali, za hrvatske medije ove jezive istine ne postoje! Da vidite kako bi se raspisali da se radi o arhivi HDZ-a. HSS-a ili nekog drugog. No, kad se radi o partiji onda vlada omerta. Partijska omerta. Tuđmanu su isti ti mediji isčupali zapisnike sjednica vrha vojske starih pet šest godina, ovdje ne smijemo vidjeti zapisnike stare 30 godina. I nikoga to ne uzbuđuje. Ni slavne hrvatske institucije, od akademije i Matice do svih katedri na kojima se predaje povijest!

Sve u svemu mi smo već na samom početku suđenja došli do krucijalnih zaključaka koji jasno potvrđuju sve naše sumnje, imali smo posla uistinu sa zločinačkom organizacijom, odnosno da parafraziram i prilagodim ovoj situaciji jednu izjavu predsjednika Josipovića, čini se da ”u srcima hrvatske ljevice i dalje živi komunistička zmija”. Da tome nije tako Milanović i Josipović bi za ruke uzeli sve odvjetnike i sve novinare ovog svijeta i odveli ih u partijske arhive rekavši im: ljudi, izvolite pogledajte sve što vas zanima, mi uistinu sa tim razdobljem nemamo ništa! Činjenica da se tako ne ponašaju jasan je signal o njihovoj stvarnoj krivnji!

Tihomir Dujmović/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content