“Na sudu ću dokazati da je Mesić pokrao 600 milijuna kuna”!

‘Na sudu ću dokazati tko su članovi Mesićeve hobotnice s kojima je izvlačio pare hrvatskog naroda i pokrao 600 milijuna kuna!’

Bivši predsjednik Stipe Mesić u razgovoru za Hrvatski radio ustvrdio je da Hrvatskoj lustracija nije potrebna, te da smo istu već proveli. Jednako tako, kazao je kako Josipa Perkovića i Zdravka Mustača nismo trebali predati u ruke njemačkom pravosuđu jer svojim operativcima trebalo se suditi u svojoj zemlji. Njegove tvrdnje za naš portal prokomentirao je Marko Lukić, predsjednik Zavjeta za Hrvatsku, koji kaže da bivši predsjednik protiv njega priprema tužbu.

“Nezgodno mi je komentirati Mesića jer s njime sam u ozbiljnijem sukobu oko Patrije i toga projekta. Imam informaciju da me tužio i čekam sudski poziv vezano za to. Ipak, reći ću da Mesić reagira naknadnom pameću i tvrdi da nismo to trebali napraviti, da smo taj proces trebali provesti u Hrvatskoj. Zašto u mandatu od deset godina nije proveo te procese, onda bi bio vjerodostojan. Sada je neozbiljan”, drži Lukić te naglašava kako ovime bivši predsjednik pere svoju savjest. Naš sugovornik pojasnio nam je razloge zbog kojih će se s Mesićem susresti na sudu.

“To je zato što sam tvrdio da je sudjelovao u koruptivnom poslu oko izbora Patrije za nabavu oklopnih vozila hrvatske vojske. I spreman sam dokazati to na sudu kada hrvatske institucije otvore taj proces. Sučeljavanja s Mesićem se ne bojim. Spreman sam na to i potvrditi ću da Mesić u svojem mandatu nije radio pošteno, niti je vratio ukradeni novac kako je to tvrdio u prvom mandatu. Dapače, samo je povećao svoju imovinsku karticu nakon dva mandata”, napominje naš sugovornik. U svemu tome Mesić nije mogao biti sam, široka je mreža onih koji su se našli u njegovoj hobotnici detektira Lukić. Kako naglašava tu ima naftaša, gospodarstvenika te mnogo kriminala u kojem su sudjelovala i javna poduzeća poput HŽ-a. “Sudjelovali su u izgradnji kolosjeka za Nexe grupu u vrijednosti od 600 milijuna kuna propale investicije za koju netko u javnim institucijama skupa sa Mesićem mora odgovarati. Navodno ljudi iz HŽ-a tvrde da je Mesić vršio pritisak da se taj projekt napravi”, komentira Lukić. Sve to propala je investicija spomenute tvrtke za transportni kolosjek, a ta investicija skupo je stajala hrvatske porezne obveznike, a u toj priči netko je enormo izvukao pare, smatra naš sugovornik.

U dva mandata Mesić se dobro okoristio

“Duboko vjerujem da je. Nije nikakvu proceduru u povratu ukradenih novaca napravio osim što je možda podijelio s onima koji su to pokrali. Ako dokaže da je u mandatu od deset godina bilo koja institucija izvršila povrat novca, za kojega je on tvrdio da je pokraden, a jeste. Izgleda da je on u svoja dva mandata izvršio raspodjelu tih sredstava. Neke večere s ljudima koje je optuživao da su pokradeni bile su masno naplaćene, pa je onda zašutio”, objasnio je Lukić te pozvao na otkazivanje skupog Mesićeva ureda iz kojega prodaje ideologiju i puste propale priče.

Na Mesićeve tvrdnje osvrnuo se i šef HSP-a Danijel Srb. Kako je rekao, njegove riječi ne čude ga previše. “Stipe Mesić je bio predsjednik Republike Hrvatske u dva mandata. Da je želio da se udbaškim ubojicama sudi u Hrvatskoj, on bi te procese pokrenuo. A ne ih uzimao u zaštitu”, napominje pravaš. U svojim tvrdnjama poziva se na Sašu Perkovića, sina Josipa Perkovića savjetnika bivšeg predsjednika, kojega je upravo Mesić postavio na to mjesto. Stoga Srbu nije jasno zašto je Mesić to učinio.

“Postavljam pitanje kakve je to profesionalne i stručne kvalitete imao Saša Perković da bi postao savjetnik predsjednika Mesića? Osim što je sin svojega oca, i što očito tu postoji potreba Mesićeva da ga na određeni način štiti. Slažem se da je udbaškim ubojicama trebala suditi ovdje. I to davno. A to se nije dogodilo upravo zato što ih je Mesić, kao i mnogi drugi uzimao u zaštitu. Posljednji je koji o tome može i treba govoriti”, zaključuje Srb.

Autor: Iva Međugorac/dnevno.hr

 

 

Odgovori

Skip to content