Ovo je vjerojatno najstarija sačuvana fotografija na kojoj se nalazi čovjek

Crno-bijela fotografija koja prikazuje scenu napuštenog grada smatra se najvjerojatnije najstarijom sačuvanom fotografijom na kojoj je čovjek.

Fotografija je snimljena u Parizu, 1838. godine. Čovjek na slici, kojega je teško uočiti na prvi pogled, čini se, čisti svoje cipele. Pretpostavlja se da je tu i druga osoba, ulični čistač cipela, iako je teško odrediti radi li se doista o dvije osobe ili samo o jednoj.

boulevarddutemple2_07112014_daguerre
Fotografija se već neko vrijeme nalazi na internetu, postavljena je i na Wikipediju, a ovih ju je dana objavio i portal Mashable u suradnji s internetskom stranicom Retronaut koja se bavi prikupljanjem starih fotografija.

Autor fotografije je Louis Daguerre, poznati francuski fotograf, pionir u snimanju fotografija posebnom tehnikom, koristeći srebrni sloj (“daguerreotype”).

“Vrijeme ekspozicije iznosilo je oko sedam do deset minuta. Ulice djeluju prazne jer, dok su ljudske (ili ljudska) figure stajale mirno, drugi objekti, odnosno pješaci i kočije, bili su u pokretu, a zbog brzine kretanja nisu ostali zabilježeni na fotografiji”; rekla je Amanda Uren s portala Retronaut.

Dio grada koji je na fotografiji je Boulevard du Temple, svojevrsno urbano modno središte, aleja trgovina, barova i kazališta.

Osim osobe za koju je sigurno utvrđeno da se nalazi na fotografiji, i druge osobe za koju se vjeruje da je također prisutna, čistač cipela, pretpostavlja se da su na fotografiji i druge osobe, koje sjede na klupama ili stoje na prozorima zgrada.

Ova fotografija nije najstarija sačuvana fotografija, ta titula pripada djelu Daguerrovog partnera, Josepha Necephorea Niepcea, odnosno fotografiji snimljenoj 1826. ili 1827.

Izvor: index.hr

Odgovori

Skip to content