Što to kuha HRT?

HRT nas je u nedjelju iznenadio prilogom o potrebi spriječavanja maloljetničkih trudnoća putem spolnog odgoja koji bi trebao početi već u vrtiću! Nadamo se da se šale….

„Zdravstveni odgoj je nužan jer imamo puno maloljetničkih trudnoća i abortusa“ – poručio je bivši ministar obrazovanja Željko Jovanović negdje oko Božića 2012. dok je imao pune ruke posla s gerila marketinškim letcima koje je kardinal Bozanić tada odaslao u prodavaonice Tiska i Konzuma. Prema neslužbenim podacima kojima je baratao Dubravko Lepušić, maloljetničkih je trudnoća svake godine bilo preko 4.000, s tendencijom porasta.

Međutim, sasvim neočekivano HRT nas je u nedjelju 16. studenog u Dnevniku izvijestila da je broj maloljetničkih trudnoća sada skoro tri puta manji zbog „sve bolje edukacije mladih i preventivnih programa u školama“, s tendencijom smanjivanja. U prilogu se navodi da je u Hrvatskoj protekle godine rodilo 1279 adolescentica u dobi od 15-19 godina. „No bez obzira na broj, maloljetnička trudnoća je neplanirana, neželjena i nosi brojne socijalne rizike.“ – rekla je novinarka u prilogu. „U našoj zemlji tinejdžeri u spolne odnose ulaze u prosjeku sa 17 godina. Unatoč dostupnosti informacija i edukaciji mladih o spolnosti maloljetničke trudnoće su realnost.“ Prikazali su i nekakvog inozemnog autoriteta za reproduktivno zdravlje koji nam je vrlo ozbiljno poručio: „U svim državama u školama mora se provoditi zdravstvena edukacija. Što ranije treba uvesti učenje o reprodukciji i seksualnosti.“ Bio je to neki Mihai Horga iz Istočnoeuropskog instituta za reproduktivno zdravlje koji inače živi i radi u Rumunjskoj i potpuna je nepoznanica kako se odjednom našao u u ovom HRT-ovom prilogu.

Trebamo li se zabrinuti što nas opet plaše maloljetničkim trudnoćama? Spolni odgoj je odavna uveden u škole počevši od 3. razreda osnovne škole u sklopu zdravstvenog odgoja. Provodi se već treću godinu za redom. Profesorica biologije u Osnovnoj školi „Lovre pl. Matačića“ Helena Valečić objasnila je u prilogu da se učenicima u sklopu spolnog odgoja objašnjava „Na koji način se može spriječiti neželjena trudnoća s posebnim naglaskom da je abortus zapravo najlošije sredstvo sprječavanja trudnoće (?!?)“

Tek smo na kraju shvatili poantu ovog nenadanog priloga o maloljetničkim trudnoćama. Kako bi ih bilo što manje, zaključuje se u prilogu, „stručnjaci smatraju da prvi koraci učenja o spolnosti trebaju početi već u vrtićkoj dobi.“ To nas je podsjetilo na nešto što smo čuli na tribini Judith Reisman „Ne dirajte djecu“ koja se krajem svibnja održala na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove. Pri kraju predavanja za riječ se javila bivša edukatorica TeenStar programa, inače profesorica hrvatskog jezika, koja je 2004., zajedno s drugim kolegama iz Hrvatskog društva katoličkih liječnika i Hrvatskog društva katoličkih prosvjetnih djelatnika, javno istupala informirajući javnost protiv programa Memo Aids-a koji se unatoč upozorenjima provodio u potpunosti kao što je to slučaj i danas s kontroverznim zdravstvenim odgojem ministra Jovanovića. Nazočne na tribini upozorila je da je u tijeku priprema kurikula za spolni odgoj predškolske djece u vrtićima. Za kurikul je zaduženo povjerenstvo Ministarstva obrazovanja koje je sastavljeno od 10 žena, odgajateljica iz vrtića.

Na službenim stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje još uvijek stoji dokument „Standardi spolnog odgoja u Europi“ na kojem se prema riječima Aleksandra Štulhofera temelji 4. modul hrvatskog zdravstvenog odgoja. Na 36. strani tog dokumenta objašnjava se zašto spolni odgoj mora započeti prije djetetove četvrte godine. Institucija koja je tiskala ovaj dokument u originalu je njemački Savezni centar za zdravstvenu edukaciju (BZgA) koji je svojedobno u Njemačkoj izdavao brošure u kojima se očeve instruiralo da ne zanemaruju milovanje vagine i klitorisa svojih kćeri, a uključivale su i pjesmarice za četverogodišnjake koje potiču na masturbaciju. U navedenom dokumentu na stranicama AZOO-a stoji da se djecu u dobi od 0-4 godine treba informirati o „užicima i zadovoljstvu koje osjećamo pri dodirivanju vlastitog tijela, masturbaciji u ranom djetinjstvu” i štošta drugo.

Timothy Tate je na istoj tribini roditeljima poručio: „Ukoliko želite dobiti ovu bitku, morate se u nju aktivno uključiti.“ A to znači nazočiti satima spolnog odgoja da se vidi čemu se točno podučava djecu. Čini se kako se roditelji u Hrvatskoj zapravo ne žele uključiti u ovu bitku nego se već treću godinu lagano krčkaju u loncu zdravstvenog odgoja koji su zakuhali ministri Jovanović i Mornar. Nadamo se da je nedjeljni prilog u HRT-ovom Dnevniku bio samo puka slučajnost i da ministri obrazovanja nisu odlučili pojačati vatru.

http://www.hrt.hr/enz/dnevnik/262608/

Izvor: zdravstveniodgoj.com

Odgovori

Skip to content