Hrvoje Hitrec: Josipovićev put preko „druge Hrvatske” vodi u “treću Jugoslaviju”

Josipovićevim prijedlogom Ustava trebao bi se zariti nož u srce hrvatske države, smatra Hrvoj Hitrec.

-Na stranu degaullovske ambicije i druge prateće marifetluke, jer bit je jedino i samo u regionalizaciji, to jest federalizaciji Republike Hrvatske – prosuđuje Hitrec u novoj kolumni objavljenoj na portalu HKV-a.

Podsjeća da se s istim prijedlogom pojavio i teško opekao SDP svršetkom prošle godine. Za razliku od mišljenja određenih krugova koji smatraju da je osobno Ivo Josipović “minirao” Milanovićev pokušaj ustavnih promjena, Hitrec smatra da su “Slavonci iz HDSSB-a u zadnji čas razumjeli o čemu je riječ pa uskratili potporu”.

Smatra da je stvarni autor plana o regionalizaciji Hrvatske srpski patrijarh Irinej.

-U prethodnim raspravama, pa i u onoj održanoj na inicijativu HSS-a u Hrvatskom državnom saboru, ja sam kao gost na vrlo izravan način rekao da se SDP nije trebao truditi oko formulacije svoga regionalnog podmetanja jer je to već učinio srpski patrijarh Irinej, pa ga je trebalo samo prepisati – navodi Hitrec.

Josipovićev prijedlog ustavnih promjena vidi kao nastavak procesa destrukcije hrvatske države.

-I sada se pojavljuje Josipović s istim prijedlogom, na pravom putu koji preko „druge Hrvatske “vodi u treću Jugoslaviju, na zadnjoj postaji prije valjda konačnoga uništenja hrvatske državnosti. Taj lik koji je odgajan u jugoslavenskom idejnom krugu nudi propast putem destrukcije hrvatske države – prosuđuje u nastavku.

Podsjeća i na propali plan “Z-4”.

-Umjesto propaloga plana „Z 4″, Josipović nudi plan „R 5″ u dosluhu sa srbijanskim vlastima (i SPC-om), na tragu drugoga memoranduma. U svakoj bi drugoj zemlji čak i disleksični ljudi odmah zaključili da se radi o izdaji i poslali autora u duboku tamnicu, ali ovo je Hrvatska – navodi Hitrec te dodaje kako je Hrvatska jedina zemlja na svijetu protiv koje se može raditi iznutra, kroz institucije, otvoreno i nonšalantno.

>>Druga Republika – Nova ili Bolja Hrvatska

Smatra da Josipovićev regionalizam (federalizam) ima više dimenzija.

– Prva dimenzija Josipovićeva unutarnjeg regionalizma jest povijesna: nakon što smo teškom mukom kroz stoljeća ipak nekako uspjeli okupiti sve zemlje Hrvatskoga kraljevstva (osim Bosne i osim Hercegovine), sada Josipović crvenim jugoslavenskim škarama namjerava razrezati hrvatsko tijelo upravo po onim šavovima gdje smo ga zakrpali. Znači, ne postoji više Hrvatska kao jedna i jedinstvena moderna nacionalna država hrvatskoga naroda, nego pet „kraljevina” – Kraljevina Hrvatska, Kraljevina Slavonija, Kraljevina Dalmacija (iliti rasparana Trojedna kraljevina) plus novostvorena Zagrebačka kraljevina i Istarska kraljevina, s tim da Banovina i Lika ostaju u zraku, a Bosne ionako nema u razmišljanjima amaterske stoke. No, Banovinu i Liku nikako nemojte zaboraviti u sljedećim razmatranjima: one su predodređene za žrtvu i irinejska prenemaganja, u doglednoj budućnosti kakvu zamišlja Josipović i koja se ne može i ne će ostvariti – navodi Hitrec.

Prosuđujući političke ciljeve Ive Josipovića, navodi kako je njemu osobno najvažnija balkanska, a ne općesvjetska projekcija.

-Njegov je cilj ipak pretežito balkanski, jugoslavenski, njegov je cilj lakša integracija dezintegriranih dijelova u treću Jugoslaviju, jer bi integracija „u komadu” bila vrlo naporna, pa i nemoguća – zaključio je Hitrec.

R. Horvat/hrsvijet.net

 

Odgovori

Skip to content