KREŠIMIR MIŠAK: Kako ubiti mrtvog čovjeka?

U vrijeme naprednih medija čak nije ni potrebno lažno izvještavati, ili namjestiti događaj pa o namještenom događaju točno izvještavati… dovoljno je samo prikazati nekoliko slika tog “događaja” na televiziji, čak i ako se on uopće nije dogodio. Tko će znati? Ionako ništa o svijetu ne znamo iz prve ruke, što je činjenica o kojoj bi trebalo dobro razmisliti.

Posljednjih nekoliko godina za mene su naročito poučne po pitanju shvaćanja u kojoj mjeri je moguće napisati povijest. I prije sam znao da se ona prilagođava verziji pobjednika, kao i da mnoge stvari prešućuje, da su interpretacije događaja ponekad pitanje razine ili dubine koja se razmatra, ali nisam imao hrabrosti zamisliti da je se – potpuno izmišlja. Sve dok, kao svjedok vremena, nisam vidio kako ispred mojih očiju prozirne priče za djecu postaju stvarnost u novinama i televiziji, a potom – vrlo brzo – povijest.

Ovaj tekst posvetit ću, kao ilustraciju, jednom od mnogih primjera kako se to zbiva. Dobar je Đ jer je drastičan. Danas (a možda i prije) događaji se doslovce izmišljaju i potom “postavljaju na pozornicu” kao neka bizarna vrsta reality-showa, koji zapravo nije uopće stvaran. U vrijeme naprednih medija čak nije ni potrebno lažno izvještavati, ili namjestiti događaj pa o namještenom događaju točno izvještavati… dovoljno je samo prikazati nekoliko slika tog “događaja” na televiziji, čak i ako se on uopće nije dogodio. Tko će znati? Ionako ništa o svijetu ne znamo iz prve ruke, što je činjenica o kojoj bi trebalo dobro razmisliti. U kojoj mjeri izmišljotine postaju povijest vidio sam, tek nekoliko mjeseci nakon što je događaj ‘reklamiran’, u jednom časopisu za povijest vidio sam namještenu lažnu sliku i analizu preko dvije stranice događaja – koji se uopće nije zbio. U roku od tek par tjedana, izmišljotina je postala činjenica, pa povijest. Bizarno iskustvo, slično situaciji kad bih u dnevnim novinama, u vanjsko-političkoj rubrici, pročitao vijest da je Mickey Mouse posjetio neku zemlju i održao govor. Između dosta primjera izabrao sam navodno ubojstvo Osame bin Ladena, zato jer ga prate bizarne i zanimljive slike, u vezi kojih se čovjek doista mora hvatati za trbuh od smijeha kad vidi u kojoj mjeri se ljudi na njima pretvaraju i kako malo bilo kojem “ozbiljnom” čovjeku, koji vjeruje vijestima, pada na pamet daje doista moguće da se to zbiva baš tako.

”Sprovod” na moru

Slijed mog praćenja tog ne-događaja počeo je kad sam u jednim domaćim novinama – povodom toga što su navodno tijelo Bin Ladena samo ‘istresli’ u more preko palube bez da ga je itko vidio mrtvog – spazio vijest nadnaslova “Američka mornarica svaki mjesec obavi više od dvadeset takvih obreda”, a naslova “Pogreb na moru je uobičajen”. Vijest je glasila: “Rasprave o pogrebu Osame bin Ladena, čije je tijelo bačeno negdje u vodama Perzijskog zaljeva i dalje traju, ali takva je praksa uobičajena u američkoj mornarici, objavio je Fox News. Toj televiziji inače puno više odgovara naziv ‘Fix News’. Dalje je pisalo: “Kako bi ispunili želje pripadnika svojih postrojbi, mornarica mjesečno obavi oko 20 takvih pogreba na različitim lokacijama diljem svijeta. Riječ je o ratnim veteranima, umirovljenim pripadnicima mornarice ili civilima koji suposebno zaslužni sa SAD. Takvi se pogrebi uglavnom obavljaju uz vojne počasti.” To bi trebalo biti objašnjenje zašto su leš najtraženijeg svjetskog terorista jednostavno “istovarili” preko ograde u more? Je li Osama bin Laden možda bio pripadnik postrojbi američke mornarice? Je li njegova želja bila imati baš takav sprovod – “pljus” preko ograde? Ako mu je bila želja, i ako je nekim fantastičnim slučajem doista bio tajni pripadnik američke mornarice, kad je stigao izraziti želju da ga se baci preko ograde? Pa onda, je li on “ratni veteran” ili “umirovljeni pripadnik mornarice?” Ili možda “civil posebno zaslužan za SAD?” Ovo zadnje možda je, za korporaciju SAD (za koju je igrao ulogu vođe organizacije koja je srušila nebodere), a ne za državu SAD.

Kako ove besmislice i bljezgarije mogu biti službeno objašnjenje, zašto su navodno najtraženijeg teorista bacili u more?! Mogu, jer je većina današnjih tumačenja svijeta besmislena. Objašnjenje o mornaričkom sprovodu Bin Ladena zapravo je bilo drugo besmisleno objašnjenje. Prvo je bilo da je bačen u more… po starom muslimanskom običaju! Dakako, sasvim logično objašnjenje, za pustinjske arapske zemlje – mrtvaca zavežu na devu i nose ga do mora da bi ga tamo bacili. U tadašnjem intervjuu s pomoćnikom predsjednika Mešihata za vjerska pitanja doc. dr. sc. Azizom ef. Hasanovićem, na pitanje, je li kod sprovoda po islamskim pravilima nužan ukop ili su mogući kremiranje ili ukop u moru, on je rekao: “Jedini prihvatljivi i utemeljeni oblik pokapanja muslimana jest polaganje umrlog u zemlju uz posebne molitvene počasti i pijetet. Sve drugo je na razini zabrane.” Na razini zabrane? Čekajte, ali Fox News je rekao…. Ljudi, oni nam se smiju.

Motrenje ”sumnjivca”

Nakon “akcije” “ubojstva” Bin Ladena (više nemam dovoljno navodnika) rečeno je da je američka vojna obavještajna služba dugo držala pod nadzorom kuću u Pakistanu i primijetila čovjeka koji je ponekad šetao po vrtu, koji je dobio nadimak “pacer” (konj koji ide laganim korakom). Iako su mislili da je to Bin Laden nisu ga mogji identificirati opremom za nadgledanje koju su imali. Da, to ima smisla. Dečki posjeduju samo tehnologiju kojom mogu iz svemira fotografirati registarsku tablicu vašeg automobila, ipak je to malo teže učiniti s čovjekom koji šeta u vrtu, ispod otvorenog neba. Inače, opće je bilo poznato, još prije 9/11, da je Osama bin Laden imao ozbiljno bolesne bubrege i trebao tretmane dijalize. Izvještaj francuske televizije, temeljen na informacijama Radio France Internationala i novina Le Figaro je 2001. godine rekao da je u srpnju te godine Bin Laden bio primljen u američku bolnicu u Dubaiju radi liječenja bubrega, te da ga je posjetio šef lokalnog ureda CIA-e. CBS News su također izvještavali o tome da je Bin Laden imao tretmane bubrežne dijalize u noći prije 9/11 u bolnici u Rawalpindiju u Pakistanu, a egipatske novine A1 Wafd su 26. prosinca 2001. (Vol 15, br. 4633) izvijestile da je tog prosinca Bin Laden – umro prirodnom smrću. Prijevod članka o sprovodu: Novosti o smrti Bin Ladena i sprovodu prije deset dana, Islamabad “Istaknuti dužnosnik afganistanskog talibanskog pokreta jučer je objavio smrt Osame bin Ladena, šefa organizacije A1 Qa’ida, tvrdeći da je Bin Laden patio od ozbiljnih komplikacija na plućima umro prirodnom i tihom smrću. Dužnosnik, koji je zamolio da ostane anoniman, rekao je za The Observer of Pakistan da je on sam bio na sprovodu bin Ladena i vidio njegovo lice prije ukopa u Tora Bori prije deset dana. Rekao je da je 30 boraca A1 Qa’ide bilo na sprovodu kao i članovi Osamine obitelji i neki talibanski prijatelji. U pozdravnoj ceremoniji za njegov počinak pucano je iz pušaka u zrak. Dužnosnik je rekao da je teško točno odrediti lokaciju ukopa bin Ladena jer se prema tradiciji Wahabi grob ne označava. Napomenuo je da je malo vjerojatno da će američke snage ikada otkriti bilo kakav trag Bin Ladena.”

Je li se negdje spominjala oprema za dijalizu uz navodnog bin Ladena koji je šetao po vrtu u Pakistanu? Ne, osim u kontekstu da je nisu pronašli. Pet godina u kući za skrivanje, a bez opreme za liječenje ozbiljnog zatajenja bubrega i nekako je preživio dovoljno dugo da ga upucaju, napisao je svojevremeno David Icke. Posjet CIA-inog šefa u Dubaiju ima, piše Icke, ako se zna da su američke vojne obavještajne službe stvorile, trenirale i fmancirale Al Qa’idu u Afganistanu protiv sovjetske invazije 1980-ih.

Prethodne vijesti i smrti Bin Ladena

Puno puta je obznanjeno da je Osama bin Laden mrtav. Između ostalih, to su učinili tadašnji pakistanski predsjednik Pervez Mus-harraf 2002. i bivša predsjednica vlade Benazir Bhutto, malo prije atentata na nju 2007. godine. Bilo je zanimijivo vidjeti reakciju voditelja američke emisije u kojoj je to rekla. Naime… reakcije nije bilo. Voditelj se igrao “kamenog lica” i jednostavno “prečuo” i nastavio dalje kao da mu upravo jedna ugledna osoba nije rekla da je najtraženiji, svjetski terorist već davno mrtav. Čovjek ima osjetilo za izbjegavanje politički nekorektnih tema – što je vjerojatno i razlog zašto ima tako dugu i uglednu televizijsku karijeru oštrog i opasnog političkog komentatora. Dr. sc. Steve Pieczenik, bivši službenik United States Departmenta je također rekao da je Bin Laden mrtav još od 2002. godine. U drugom intervjuu nakon “ubijanja” bin Ladena rekao je da je on umro ubrzo nakon 9/11 od Marfanovog sindroma, nasljedne bolesti koja može ozbiljno oštetiti vezivno tkivo koje drži tijelo na okupu i tako izobličiti rad mnogih tjelesnih sustava, uključujući skelet, oči, srce i krvne sudove, živčani sustav, kožu i pluća. Bin Laden je sigurno pokazivao klasične značajke Marfanovog sindroma sa svojim visokim tijelom, dugim udovima i licem. Pieczenik je rekao da je priča iz Dubaija istinita i da je bin Laden trebao stalnu dijalizu zbog Marfanovog sindroma zbog čega je njegova naj-bliža osoba bila liječnik.

To je razlog, prema njemu, zašto tijelo nikad nije pokazano javnosti već smjesta “pokopano u moru” prema “muslimanskom običaju” koji ne postoji i zašto nisu izdane nikakve fotografije, prema “predsjedničkim zapovijedima”, jer su bile “prestravične” i zato mi takve stvari ne pokazujemo okolo kao trofeje”. Ustvari, to je točno ono što rade kad imaju slike ili lažne slike kojima se može obmanuti javnost. Zato je lažna slika “mrtvog Bin Ladena” počela kružiti odmah nakon Obamine objave o pucanju (koje se zbilo, ukazali bi “teoretičari urote”, na ključni sotonistički dan – 1. svibnja), a glavni mediji su je objavili kao pravu sliku. Kad je dokazano da je riječ o krivotvorini napravljenoj u photoshopu, sastavljenoj od dvije slike (lijeve i srednje koje su spojene dale desnu), mediji su rekli da je to djelo “teoretičara urote”, ma da su upravo oni razotkrili tu prijevaru. Kako piše Icke, rečeno je da je bin Laden bio naoružan i da je prilikom vatrenog okršaja s “mornaričkim tuljanima” (Navy Seals) koristio svoju ženu kao štit.

Oh, kako je to zao i okrutan čovjek bio. No, potom je Vlada priznala da nije bio naoružan i da se nije krio iza žene niti iza bilo koga drugog. Prema vijestima koje su kružile, žena mu je i ubijena i živa u isto vrijeme.

Vrlo zanimljiv zid

Posebna je priča već slavna slika na kojoj Obama, Hillary i drugi, tjeskobno gledaju “prijenos uživo” ubojstva Bin Ladena. Poznavajući stupanj bešćutnosti tih ljudi, komična slika od samog početka. Još je komičnije što je nakon njenog objavljivanja, kad je javnost htjela vidjeti snimke, rečeno da nema živih snimaka tog “ubijanja”, koje ovi ljudi tako tjeskobno promatraju. Što onda gledaju? Možda zid? Možda play-off nekog sportskog natjecanja?

Lažne Bin Ladenove snimke

U godinama nakon smrti Bin Ladena trebalo je održavati iluziju da postoji jer je upravo lov na njega bio pokretački motiv za napad na Afganistan i čitavu konstrukciju “rata protiv terorizma”. Nakon prave Bin Ladenove smrti početkom 21. stoljeća pušteno je mnoštvo svakojakih snimaka koje su trebale uvjeriti ljude da je on još živ i prijetnja slobodi. Te snimke “pribavile” su i pustile medijima organizacije iza kojih stoje CIA i Mossad, poput one zvane SITE (Search for International Terrorist Entities) – “Potraga za međunarodnim terorističkim tijelima” (ali nikad i ne traže u Izraelu). SITE, prema iscrpnom tekstu Davida Ickea, vodi ekstremna cionistica Rita Katz, kći pogubljenog izraelskog špijuna, a organizaciju financira američka vlada s do 500.000 dolara godišnje, pa ona zauzvrat djeluje kao produžena ruka Ministarstva domovinske sigurnosti. SITE, piše dalje Icke, radi u sprezi organizacije IntelCenter, još jedne koja je pustila video-snimke živog Bin Ladena, a koju vodi još jedan cionist, Ben Venzke. A upravo su Rita Katz i SITE “izvijestili” da je “Al Qa’ida” dala izjavu kojom je potvrdila smrt Bin Ladena. Ili kako je to CNN sročio: “Al Qa’ida je objavila izjavu na džihadskim forumima kojom je potvrdila smrt svog vođe, Osame bin Ladena, prema obavještajnoj grupi SITE, koja prati poruke militanata”.

Niti su to neki vješti falsifikati filmova, niti su uvjerljive slike za bilo koga tko se par puta ošamari da bi se probudio iz hipnotičkog sna. Ali, očito smatraju da je to dovoljno za “raju”, samo ako se puno puta ponovi. I, nažalost, pokaže se da jest. Recimo, stvarno je vrijedan smijeha “kućni video” koji “pokazuje” kako Bin Laden sjedi na podu i mijenja televizijske kanale, od kojih je na svima njegova slika. Jeste li ikada prolazili tako kroz kanale, a da niste na velikom broju njih naletjeli na reklame?”, pita se Icke. On nije, a ni ja. Ali na Bin Ladenovom televizoru samo je on posvuda. Osim ako nije ušao i na reklame, recimo za sladoled ili deterdžent. S druge strane, sve to i jesu reklame, zapravo bi sve to bila neka vrsta konceptualne umjetnosti – da nije riječ tek o zlonamjernoj, prizemnoj manipulaciji zlikovaca. Ono što se na snimci vidi jest kapa, dio brade i vrh nosa. Ne baš puno. Osim toga, Bin Laden je bio ljevak, a bradonja na slici mijenjao je kanale desnom rukom. No, imamo – uho za identifikaciju! Ali jao, čak niti manekenovo uho ne nalikuje uhu pravog Bin Ladena. I objavljivanje starih slika kao novih stara je praksa. Ali tko pamti? Znaju da se uvijek mogu pouzdati u kratkotrajno pamćenje ljudi. “Novi” materijal, navodno nađen u kući gdje je “ubijen” Bin Laden, zapravo je kružio još 2002. godine.

Srušeni helikopter i ”insiderska” knjiga

Film je išao dalje. Nije mi mogla ne privući pažnju vijest objavljena 6. kolovoza 2011: “Helikopter u Afganistanu: Poginula 22 pripadnika jedinice koja je likvidirala Bin Ladena”. Zanimljiva podudarnost i sasvim logična ako se žele zamesti tragovi. Jer bi neki “tuljani” mogli i progovoriti, te ispričati da zapravo ni u kakvoj akciji ubojstva Bin Ladena nisu bili. Pisalo je: “Američki vojni helikopter srušio se sinoć na istoku Afganistanu, a u nesreći je poginuo 31 američki specijalac i sedam afganistanskih vojnika. (…) Službeni Washington potvrdio je kako su za pad helikoptera odgovorni teroristi. (Mo’š mislit’ – op. K.M) Od ubijenih čak 22 pripadnika bili su iz jedinice SEAL koja je ubila Osamu Bin Ladena. (…) Današnji incident je najsmrtonosniji zasebni događaj za američke vojnike u Afganistanu još od početka njihove misije 2001. godine.” Jednom kad su počistili svjedoke, mogli su u miru nastaviti s učvršćivanjem mita. Krajem kolovoza 2012. naše su novine prenijele vijest šaljivog naslova: “Član ekipe koja je ubila Bin Ladena objavljuje knjigu”. Podnaslovi: “Autor se skriva iz pseudonima”; “Bijela kuća i CIA tvrde kako ne znaju što će u knjizi otkriti komandos iz Navy Seala”. Odmah je bilo vidljivo da knjiga spada u žanr humoristične fantastike. I sam članak spadao je u isti žanr. Pisalo je da je tu knjigu pod naslovom “Nimalo lak dan” napisao “komandos koji je sudjelovao u ubojstvu Bin Ladena” i koji je bio “među prvima koji je ušao kroz vrata na trećem katu kuće u kojoj se Bin Laden skrivao i bio je prisutan kada je ubijen.” Pisalo je da je tom knjigom “došao kraj tajnosti misije tima Navy Seal što bi moglo ugroziti i samog predsjednika Obamu”.

Kako li će ga ugroziti kad je knjiga potvrđuje njegove laži? Pokušalo se ovako: “Američka administracija silno se trudila da svi detalji ostanu strogo čuvani od javnosti, te da akteri misije koja je imala toliko odjeka zašute”. To sigurno, zato su srušili onaj helikopter. Ali “sada će se Obama sigurno naći pod rafalom optužbi da sve pikanterije iz njegova mandata cure u javnost”. Postajalo je sve smješnije. Kakav bi tek rafal optužbi bio da se obznani da je cijeli događaj obična izmišljotina? I misli li doista netko da se ovdje radi o “curenju podataka”, a ne o namjernom plasiranju laži? Pisalo je da “CIA nije provjerila sadržaj knjige, što je uobičajena praksa kada bivši špijuni ili pripadnici elitnih jedinica žele objaviti detalje o operacijama u kojima su sudjelovali.” Ma nemojte reć’? Kakav propust. Pisalo je da će knjiga “razotkriti pikantne pojedinosti jedne od najvažnijih tajnih misija u američkoj povijesti”, a “većina zarade od prodaje ići će u dobrotvorne svrhe za obitelji stradalih iz tima Navy SeaL” Tu sam već počeo tražiti svoju vrećicu za povraćanje. Pisalo je da glasnogovornik izdavačke kuće nije htio dati nikakve druge informacije u vezi autorova identiteta i neka od Vladinih agencija stavila veto na izdavanje knjiga”. Jednostavno i efikasno, poput trikova šibicara s Hrelića – još jedna pobjeda slobodnog tiska u demokratskoj Americi, zemlji slobodnih ljudi. Američki dužnosnici reldi su da nije poznato hoće li CIA ili netko drugi poduzeti korake da se spriječi distribucija knjige”. Do danas to nisu učinili.

Terorizam kao isprika za širenje državnog terora

Barack Obama je za medije pročitao s blesimetra sljedeće, ali na sreću pri ruci mi je bio rječnik za prevođenje s novoorvelovskog, inače ne bih ništa shvatio: “Smrt Bin Ladena označava najveće dostignuće u našoj borbi protiv Al Qa’ide. (Prijevod s novoorvelovskog: Lažiranje smrti Bin Ladena je veliko dostignuće u našoj borbi protiv čovječanstva – op. K.M). Njegova smrt ne znači kraj naših napora. (Prijevod: Izmišljeni rat protiv terorizma se ne može okončati, pa ćemo i dalje haračiti po svijetu u skladu s planom mojih šefova – op. K.M). Nema sumnje da će Al Qa’ida nastaviti s napadima na nas. (Prijevod: I dalje ćemo stvarati ničim izazvanu atmosferu straha koja nam treba da biste prihvatili uvođenje svjetske policijske države – op. K.M). Moramo i bit ćemo budni, kako kod kuće tako i u inozemstvu. (Prijevod: I dalje ćemo vršiti nasilje na drugim zemljama i vlastitim građanima).” Lažna smrt Bin Ladena poslužila je i kao razlog za pritisak na Pakistan i njegovo daljnje demoniziranje. Obama je bio pozvan da s blesimetra pročita optužbe prema Pakistanu i kaže da moraju odgovoriti na pitanje zašto nisu znali da se krije tamo gdje se zapravo nije krio.

Zbog toga i danas američke bespilotne letjelice siju užas s pakistanskog neba i ubijaju civile. Bivši pisac govora za Busha mlađeg, David Frum, rekao je: “SAD djeluju prema svojoj proglašenoj doktrini, koju je artikulira administracija Georgea W. Busha, a od nje nije odustala Obamina: Prema onima koji kriju teroriste ponašat će se kao i prema teroristima samima.” Itd, itd… Sve je to dio šire strateške priče kuhanja svjetskog rata između Kine i SAD-a (jer Pakistan graniči s Kinom), ali to je već druga tema. Cilj je bio na primjeru pokazati kako izmišljotine postaju stvarnost Kad nadzirete glavne svjetske medije, sve što vam treba su: nekoliko slika; nekoliko lažnih video-snimki; jedno do dva lažna svjedočanstva; lažna knjiga; nešto ponavljanja dok inercija i prethodna naučenost ljudi na određene slike u stvarnosti ne učine svoje. Naravno, ne zaboravite ubiti onih nekoliko izmanipuliranih nesretnika koji nešto doista znaju iz prve ruke. Gledajući kako je lako stvorena lažna povijest ispred mojih očiju, ozbiljno sam se zapitao uvezi autentičnosti svih povijesnih “činjenica”. Doista, kako je napisao Orwell: “Tko kontrolira prošlost, kontrolira budućnost. Tko kontrolira sadašnjost, kontrolira prošlost”.
Autor: Krešimir Mišak / 7Dnevno

 

Odgovori

Skip to content