Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina već mjesecima laže i obmanjuje hrvatsku javnost

Sad je i službeno: Uzrok su krize političke čistke!
Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina već mjesecima laže i obmanjuje hrvatsku javnost po pitanju programa ruralnog razvoja.

Hrvatski poljoprivrednici mogli bi u 2015. godini ostati bez 300 milijuna eura. Ova vijest pogodila nas je samo par dana nakon što je potpredsjednik Vlade Branko Grčić izjavio kako je izuzetno zadovoljan dinamikom povlačenja sredstava i jedva dva tjedna nakon što smo saznali da nam BDP pada 12 kvartala ili 36 mjeseci za redom. Povjerenik Europske komisije za ruralni razvoj Phil Hogan izjavio je da nisu istinite tvrdnje ministra Jakovine da je s njim razgovarao o hrvatskom programu ruralnog razvoja koji je za EU potpuno neprihvatljiv.

Na sastanku članova Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta iz redova Europske pučke stranke (EPP) te povjerenika Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phila Hogana, povjerenik je izvijestio da se Hrvatska nalazi među tri zemlje koje ozbiljno kasne s izradom za EU prihvatljivog programa ruralnog razvoja.

Zastupnica HSS-a Marijana Petir na tom je skupu rekla da je hrvatski ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izvijestio hrvatsku javnost o svojim navodnim razgovorima s povjerenikom Hoganom. Jakovina tvrdi da je Komisija imala određenih primjedaba na hrvatski program ruralnog razvoja, ali da su uspješno riješili više od dvije trećine primjedaba. Povjerenik Hogan to je jasno demantirao. Ako je vjerovati informaciji za medije koja je stigla iz Europskog parlamenta, Hogan je bio vrlo rezolutan u tome jer se u tom teksu koristi izraz da je povjerenik „uvjeravao“ zastupnicu Petir, pri čemu se dade naslutiti i da se uskoro ne očekuje prihvaćanje hrvatskog programa ruralnog razvoja. U dijelu informacije za medije kaže se i ovo: „Dijeleći njenu zabrinutost za hrvatske poljoprivrednike ako se Program ruralnog razvoja ne usvoji, Hogan je rekao da države članice moraju same dovršiti posao, a Europska komisija je spremna pomoći.“ Ovaj je program prvi dokument kojim Hrvatska može značajno popraviti situaciju u svom ruralnom prostoru, rekao je Hogan.

Stvari su, dakle, više nego jasne. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina već mjesecima laže i obmanjuje hrvatsku javnost po pitanju programa ruralnog razvoja o kojemu, recimo to otvoreno, ovisi opstanak hrvatske poljoprivrede. Uz ovako veliku krizu i obvezu države da smanjuje proračunski manjak, ova sredstva bila su jedina šansa za nadomjestak subvencija, za što Republika Hrvatska u 2015. nije ni predvidjela sredstva. Dapače, proračun za 2015. godinu kreiran je kao da je program ruralnog razvoja prihvaćen u EU. Sad vidimo da ga po svemu sudeći neće ni biti.

Kako je došlo do ove nove krize koju će na svojim leđima osjetiti hrvatski građani?

Kao i u većini drugih ministarstva, državnih ureda i javnih poduzeća, provedena je potpuna kadrovska čistka. Kriterij za dolazak novih kadrova bila je samo partijska podobnost. Stanje s političkim kadroviranjem bilo je posebno teško baš u resoru ministra Jakovine. Prva afera izbila je u Hrvatskim šumama kad je prvi put u višestoljetnoj povijesti postojanja te institucije na njezino čelo došao čovjek koji nije šumar. Ministar Jakovina doveo je svog sumještanina iz Slavonskog Broda koji je po struci matematičar. Upućeni kažu da je prvotno za tu funkciju bio predviđen šumar, ali on je imao određene kritike na program ministra Jakovine vezan za šumarstvo. Ministar navodno ne trpi prigovore, pa je suradnja pukla i prije nego je počela. Da ima nečeg istinitog u toj priči svjedoče i kasnija zbivanja u samom ministarstvu.

Tijekom pregovora o pristupanju Europskoj uniji baš je ministarstvo poljoprivrede prednjačilo po uspješnosti obavljenog posla, iako je on bio najteži i najkompliciraniji. Formirala se tamo ekipa ljudi koja je u potpunosti svladala europske zakone, kvote i sve drugo što je bilo potrebno i u jednom trenutku posao je počeo teći po inerciji. Možda su u nekim situacijama trebali malo čvršće pregovarati, ali Sanaderova politička odluka bila je jasna. Pregovori su se morali okončati što prije. Dolaskom Kukuriku koalicije počela je čistka tih kadrova. U ministarstva su dolazili podobni partijski kadrovi koje se nije previše pitalo što znaju i koliko su sposobni. Čistka se najbrže provodila baš u Ministarstvu poljoprivrede. Međutim, ni ti novi kadrovi nisu mogli baš najbolje surađivati s Jakovinom, pa je već u drugoj godini njegova mandata došlo do ostavki nekoliko njegovih pomoćnika. To je, naravno, značajno usporilo sve poslove u Ministarstvu poljoprivrede. Rezultat svega čuli smo danas u Europskom parlamentu.

Mjesecima su mediji brujali i upozoravali da hrvatski program ruralnog razvoja nije prihvatljiv Europskoj uniji. Jakovina nas je cijelo vrijeme uvjeravao u suprotno. Grčić nas je uvjeravao da nećemo znati kud ćemo s novcima iz EU, a onda je iz Strasbourga stigla porazna vijest. Novac ćemo teško dobiti jer smo među tri zemlje „koje ozbiljno kasne u izradi programa ruralnog razvoja“.

U svakoj drugoj normalnoj situaciji postavio bih pitanje kad Milanović misli smijeniti nesposobnog Jakovinu i na njegovo mjesto staviti osobu koja zna i može spasiti situaciju. Naravno, ovo nije normalna situacija. Milanoviću je draži njegov prijatelj ministar od sudbine države i nacije. Šanse da on Jakovinu pozove na odgovornost ravne su šansi da se premijer ozbiljno zainteresira za bilo koji problem u državi, osim ako se radi o puknuću vodovodne cijevi u njegovu stanu dok traju poplave u Posavini.

Koliko su hrvatski ministri zainteresirani za svoj posao te za sudbinu države i nacije govori nam i primjer ministrice Vesne Pusić, predsjednice HNS-a, stranke koja je oborila sve rekorde u klijentelizmu. Već sam pisao o osnivanju sasvim nepotrebne Agencije za legalizacije, u koju je zaposleno 150 uglavnom HNS-ovih kadrova. Ministrica Mrak Taritaš tvrdila je da bez te agencije neće na vrijeme biti proveden cijeli proces. Ovih dana Agencija županijama i gradovima na rješavanja vraća predmete koje su im uzeli radi brže provedbe jer Agencija radi višestruko sporije nego službe u gradovima i županijama. Milanoviću, naravno, ne pada na pamet ugasiti nepotrebnu Agenciju i proračun rasteretiti za 150 nepotrebnih plaća. Ipak, ovo s Agencijom za legalizacije nije najgore što nam stiže iz HNS-a.

Ministrica Pusić otputovala je u Beograd na sastanak kineskog premijera s čelnicima država jugoistočne Europe. Tamo se razgovara o kineskim ulaganjima. Na pitanje jednog hrvatskog televizijskog kolege o čemu je razgovarala s kineskim premijerom, ministrica Pusić kaže da je razgovarala o režimu slobodnog putovanja koji imaju kineski građani. Neupućenim ovo može biti čudno. Samo neupućenima.

Ministrica Vesna Pusić odavno lobira za mjesto Glavnog tajnika UN-a. Ona je cijelu hrvatsku vanjsku politiku podredila tome. Zato nije niti jednom rječju kritizirala puštanje Vojislava Šešelja iz pritvora i njegove ispade. Kako bi Vesna Pusić mogla otputovati u Beograd i lobirati za svoje mjesto u UN-u u izravnom kontaktu s čelnicima čak 16 država, ali i premijerom Kine, jedne od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti, u Hrvatskoj je izveden pravi mali igrokaz. Milanović je odglumio prosvjed protiv Šešeljevih izjava i zbog toga odbio otputovati u Beograd, iako verbalno divljanje četničkog vojvode nije osudio niti jednom svojom izjavom. Napravio je to kako bi otvorio prostor za odlazak Vesne Pusić, koja na gospodarskom skupu uopće ne razgovara o gospodarskim ulaganjima. Ništa čudno. Koga je u ovoj koaliciji briga za budućnost države i nacije? Da jest, Jakovina bi još danas popodne bio smijenjen.
Autor: Ante Gugo/politikaplus.com

 

 

Odgovori

Skip to content