PAD KORUPCIJSKE HOBOTNICE: Jakovčića omča sve više steže!

Mnogi su uvjereni da bi ukidanje imuniteta Jakovčiću bio prijelomni trenutak u ovoj priči te da će i drugi onda biti voljni progovoriti o reketarenju u Istri. Ovo bi bio dosad nezabilježen slučaj u Europskom parlamentu, ali možda već u ožujku ili veljači sljedeće godine budemo imali nešto u čemu smo prvi u Europi.

Glava tema jučerašnjeg sastanka Odbora za pravna pitanja Europskog parlamenta nije bio nitko drugi nego li hrvatski europarlamentarac i bivši istarski župan Ivan Nino Jakovčić. Točnije, tema je bio njegov imunitet od kaznenog i privatnog progona koji bi uskoro mogao postati stvar prošlosti. Podsjećamo, ovog istarskog moćnika je austrijski poduzetnik George List prozvao da je od njega tražio pola milijuna eura za pokretanje polo-projekta kraj Motovuna i u privatnoj tužbi preko svog odvjetnika predao zahtjev da mu se skine parlamentarni imunitet. Kako doznajemo od izvora bliskoga priči, Jakovčić je tužio Lista za klevetu i izvrijeđao ga, na što je ovaj podigao protutužbu i tražio ukidanje imuniteta.

Odbor za pravna pitanja trebao bi donijeti svoju odluku u veljači ili ožujku sljedeće godine, a ukine li mu se imunitet, DORH bi Jakovčiću uskoro mogao pokucati na vrata. Kako smo već pisali, mnogo je afera koje su se proteklih godina zavrtile oko njega, ali dosad je ovaj istarski megaloman uživao političku zaštitu. Jedna od najpoznatijih afera u kojoj se spominje ime Ivana Jakovčić je ona na Brijunima. Kako smo već pisali, članovi Uprave Hypo banke iz te ere Gunter Stridinger i Wolfgang Kulterer kupili su milijun kvadratnih metara priobalja nacionalnog parka Brijuna, gdje se ništa nije moglo graditi, za oko šest eura po kvadratnom metru. U hitroj urbanbističkoj promjeni namjene u turističku zonu s mogućnošću gradnje, cijena metra kvadratnog penje se na 200 eura po metru kvadratnom. Čista zarada od oko 480 milijuna kuna!

Slično je bilo i s golf terenom u aferi Dajla koji je prije nego što se upleo Jakovčić bio veliki komad šume. Kako se priča po Istri, opet je netko zaradio oko pola milijarde kuna! Naravno, ne bi to bila prava istarska priča da se negdje ne spominje i bivši ministar turizma Veljko Ostojić. Bivši ministar je, uz navodni blagoslov Jakovčića, kupio zemljište kod Rovinja za 900 tisuća kuna, na kojem se nije moglo graditi. Tu po starom običaju dolazi do još jedne promjene urbanističkog plana gdje gotovo bezvrijedan komad zemlje postaje turističko zemljište od velikog interesa za lijepu našu. Bivši ministar prodaje zemlju za 25,6 milijuna kuna poduzetniku Dragutinu Biondiću, a za to u džep spremna 24,7 milijuna i nikome ništa sumnjivo. Zar je nakon takvih cifri toliko nevjerojatno da je Jakovčić od Lista tražio mito?

Napokon prvi u Europi!

Da to nije nikakvo iznenađenje, uvjeren je i nezavisni saborski zastupnik Damir Kajin koji tvrdi da je slučajeva podmićivanja bilo puno. “Georg List prošao je detektor laži i uvjeren sam da govori istinu jer sam sličnu priču čuo i iz drugih istarskih tvrtki. Pouzdano znam da je Jupiter fond trebao platiti 200 tisuća eura mita, a od lanca Kampinski su tražili dva milijuna kuna, ali oni to nikad neće priznati. Još jedan slučaj je i Marija Kapetanka kojoj je Grad Rovinj deurbanizirao zemljište čim je došlo u njene ruke, a dok je bilo u vlasništvu države moglo se tamo graditi. Tražili su od nje 600 tisuća eura da to promijene i da ona može prodati svoje zemljište bratu izraelskog predsjednika Shimona Peresa. Kad usporedim uhićenje Merzelice ili Bandića, to što DORH radi po Istri je marginalno. Ovdje se ništa ne može bez blagoslova lokalnih moćnika. Ljudi su u Istri u politiku ušli goli i bosi, a sad imaju milijune i kao da to nitko ne vidi. No, možda se nešto promijeni. Ne znam koja je procedura u Europskom parlamentu, ali čini se da bi Jakovčiću mogli skinuti imunitet i zbog privatne tužbe. Možda se tada nešto pomakne”, smatra Kajin.

Mnogi su uvjereni da bi ukidanje imuniteta Jakovčiću bio prijelomni trenutak u ovoj priči te da će i drugi onda biti voljni progovoriti o reketarenju u Istri. Ovo bi bio dosad nezabilježen slučaj u Europskom parlamentu, ali možda već u ožujku ili veljači sljedeće godine budemo imali nešto u čemu smo prvi u Europi.

Autor: Leo Buljan/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content