Papa o “grijesima medija”

Katolički mediji imaju vrlo zahtjevnu misiju u pogledu društvene komunikacije: pokušati je zaštititi od svega što je izobličuje i okreće drugim ciljevima, poručio je Papa

Vatikan, (IKA) – Katolički mediji imaju vrlo zahtjevnu misiju u pogledu društvene komunikacije: pokušati je zaštititi od svega što je izobličuje i okreće drugim ciljevima, poručio je papa Franjo u obraćanju čelnim ljudima i zaposlenicima televizijske postaje Televisione TV 2000 koje je u ponedjeljak 15. prosinca primio u audijenciju.
Često se komunikaciju podvrgavalo propagandi, ideologijama, političkim ciljevima ili kontroli gospodarstva i tehnologije. Za komunikaciju je od primarne važnosti parresia, to jest hrabrost govoriti odvažno i slobodno. Ako doista vjerujem u ono što želim reći, riječi će doći same od sebe. Ako smo međutim zaokupljeni taktičkim aspektima naš će govor biti izvještačen, nekomunikativan, bez duha, govor nastao u “laboratoriju”. A time se ništa ne priopćava. To je sloboda također u odnosu na modu, klišeje, unaprijed oblikovane sheme, što na kraju poništava sposobnost komuniciranja. Probudite riječi: svaka riječ ima u sebi iskru vatre, života. Probudite tu iskru, da izbije van. Probudite riječi – to je prva zadaća komunikatora, pozvao je Papa.

Sveti Otac upozorio je kako je hrliti odmah prema rješenju, ne ulažući napor da se predstavi svu složenost stvarnog života, česta pogreška u sve bržoj i nepromišljenoj komunikaciji. Komunikator, dodao je Papa, će biti to plodonosniji u svome radu što se više bude prepustio vodstvu Duha Svetoga, jedinom koji je kadar izgraditi jedinstvo i sklad.

Komunikator, nastavio je Papa, mora izbjegavati “grijehe medija a to su dezinformacija, klevete i ocrnjivanje”. Dezinformacija, na poseban način, dovodi do nemogućnosti da se dadne točan sud o stvarnosti jer ne prenosi cjelovitu, već samo djelomičnu sliku. Od ta tri grijeha, primijetio je Papa, čini se da je kleveta najozbiljniji, no u komunikaciji najteža je dezinformacija, jer dovodi ljude u zabludu; navodi ga da vjeruje samo u dio istine, rekao je Papa.

Na kraju je poručio da je u današnjem ozračju označenom sve većom pluralnošću potrebno odjelotvoriti kulturu susreta. Sukobi nas neće nikamo dovesti. Potrebna je kultura susreta. Eto lijepog posla za vas. To traži da budete spremni ne samo darivati, nego i primati od drugih, zaključio je Papa.

Izvor: IKA

Odgovori

Skip to content