SIVA EMINENCIJA: Tko je ‘treći čovjek’ Rusije, Putinov prijatelj i tajni izaslanik u Srbiju?!

Pitanje je samo ima li “Kirurg” vlastitih političkih ambicija ili mu je dovoljno biti u Putinovoj sjeni. Kako su političke spletke sastavni dio života Kremlja, ništa nije sigurno osim da je bi ovaj čovjek mogao biti sljedeće lice ruske politike!

Vladimira Putina svjetski mediji po mnogočemu svrstavaju u redove pravih muškarčina, a on radi sve da održi svoju titulu. Dok se njegova potuteža na zapadu, Barack Obama, opušta igrajući golf u drečavim polo-majicama, Putin puca iz pušaka, ubija medvjede, jaše konje i, po najnovijem, vozi bijesne motore. Nije ni čudo da usprkos financijskoj krizi u državi koju je sam prouzročio napadom na Ukrajinu, i dalje uživa povjerenje većine ruskih građana.

Jednostavno izgleda kao jedan od onih akcijskih junaka iz američkih filmova koji “znaju što rade”, iako iza njegova pohoda ostaju milijunske štete, eksplozije, krvoprolića i sve ostalo što je obilježilo njegovu vlast (baš kao i u akcijskim filmovima). Putin je otkrio savršenu formulu za pridobivanje naklonosti svojeg naroda, pa se dijelom koristi starom narodnom “s kim si, takav si”. Ruski predsjednik okružio se karizmaticima koje narod gotovo slijepo voli. Među takve spada i vođa motociklističkog kluba “Noćni vukovi”, Aleksandar Zaldastanov, čiji počasni član je i Putin.

Zaldastanov, poznat kao “Kirurg”, jedan je od najkarizmatičnijih političkih aktivista u Rusiji i među najboljim Putinovim prijateljima. Narod ga jednostavno voli, a mnogi ga teatralno nazivaju i “trećim čovjekom Rusije”. Kolika je njegova politička moć u Rusiji najbolje govori podatak da je Obama stavio njega i sve članove njegovih “Noćnih vukova”, koji, usput kazano, imaju podružnice po svim bivšim državama SSSR-a, na crnu listu ljudi koji ne smiju putovati na zapad. Međutim, mračna strana ove priče je da tih 5000 ‘bajkera’ na čelu sa Zaldastanovom imaju gotovo militaristički pristup svom društvenom angažmanu. Što su Titu bili pioniri, to su Putinu “Noćni Vukovi”, a morate priznati da veliki bradati muškarci u kožnim jaknama i istetovirani do grla, izgledaju opasnije od “balavaca” u bijeloj košulji i s crvenom maramom oko vrata.

“Kirurg” ima obilježja pravog diktatora

Kako smo uspjeli doznati, vukovi propаgirаju zdrаv život, njegovаnje prаvoslаvnih trаdicijа, аktivni su u pomoći djeci bez roditeljа i u borbi protiv nаrkomаnije. Kakav god stav imali o njima, nekako su iritantno slični Hitlerovoj mladeži. Za one koji ne znaju, Hitler je prvi organizirao kampanju protiv pušenja, tvrdio da promiče kršćanske vrijednosti, a djecu bez roditelja novačio je u vojnike i tako im davao “smisao”. Za Nijemce je on u jednom mračnom trenutku povijesti bio junak.

Naravno, to ne znači da Zaldastanov ima iste planove kao spomenuti diktator, ali možemo biti sigurni da je sličnih političkih stavova kao i Putin. Osim što je njihovo prijateljstvo odavno poznato, na sankcije zapada Zaldastanov je izjavio da je “polaskan što mu je Obama dodijelio takvo priznanje” i da mu je drago da se o njemu, običnom kirurgu, priča i u Bijeloj kući”, što se savršeno poklapa s Putinovom doktrinom. Neki već pričaju da je “Kirurg” zapravo Putinova produžena ruka u Srbiji. Osim što Zaldastanov redovito slavi pravoslavni Uskrs u Svetoj Gori u Srbiji, ruski ‘bajker’ je blizak i sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem. Štoviše, Nikolić je prije godinu dana pričao o tome kako će ga pozvati da nazoči potpisivanju ugovora i početku radova na plinovodu “Južni tok”.

Pitanje je samo ima li “Kirurg” osobnih političkih ambicija ili mu je dovoljno biti u Putinovoj sjeni. Kako su političke spletke dio života Kremlja, ništa nije sigurno osim da je bi ovaj čovjek mogao biti sljedeće lice ruske politike!
Autor: Leo Buljan/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content