SVE NJEGOVE AFERE: Linić najavljuje obračun!

SVE AFERE NAJPOZNATIJEG SDP-ova ODBAČENIKA: Linić najavljuje obračun! Kada će se institucije obračunati s njim?

Slavko Linić od politike ne odustaje, unatoč tome što je u karijeri oko sebe nagomilao mnoštvo afera.

Političari se povlastica koje uživaju preko pleća hrvatskih građana teško odriču, a da je to doista tako svjedoči i posljednja najava bivšeg ministra financija Slavka Linića. Pola godine od izbacivanja iz SDP-a Linić je potvrdio da ostaje u politici te najavio da će se na parlamentarnim izborima suprotstaviti bivšoj stranci. Ovom najavom Linić je nametnuo cijelu paletu pitanja. Među ostalim, zapitati se valja koliko je vjerodostojna njegova najava za političkom aktivnošću kada je nedavno tvrdio da se povlači iz politike? Nije li pored mora afera koje mu se stavljaju na teret u redu da se istima pozabave nadležne institucije?

Da je Linićeva najava neozbiljna svjesni su i bivši kolege u Partiji. Oni koji su ga u vrijeme izbacivanja iz stranke podržavali ne kane poći za njima, a drugi dio koji od početka nije bio uz njega ne vjeruje u svjetlu političku budućnost bivšeg ministra. Ipak, ni njihova vjerovanja nisu pretjerano relevantna, jer malo je onih koji su vjerovali u političku budućnost Mirele Holy, koja trenutno članove svoje bivše stranke drži u šaci. Kada već govorimo o Linićevoj političkoj putanji, valja se dotaknuti njegovih afera. Privođenje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koje je nedavno uzburkalo političku scenu u Hrvata u prvi je plan iznijedrilo upravo Linića. Pipci njegove hobotnice sve su kraći, kažu dobro upućeni dodajući da se istraga proteklih nekoliko tjedana vrti i oko njegova prijatelja kontroverznog riječkoga poduzetnika Joze Kalema. Krimen koji se Bandiću stavlja na pleća, kada je u pitanju financiranje predsjedničke kampanje pomalo je nejasan.

Javna je stvar da je Bandić na posebnom računu u Zagrebačkoj banci primio donaciju u visokom iznosu od 24 milijuna kuna i nakon službenog okončanja kampanje, ali nejasno je zašto ga se pet godina nakon toga sumnjiči za utaju poreza. O utaji poreza moglo bi se raditi samo u slučaju da donatori posjeduju dokaze o nenamjenskom trošenju donacija, a s tim informacijama javnost još uvijek nije upoznata. Ako tužiteljica nema dokaza o takvom trošenju donacija, onda je nejasan Bandićev progon. Odmah nakon Bandićeva uhićenja Državno izborno povjerenstvo na svojim je internetskim stranicama hitro objavilo priopćenje u kojemu su objasnili pravila financiranja izborne kampanje na izborima za predsjednika, kada je i Bandić vodio svoju utrku. Iz priopćenja se da naslutiti da kandidati za predsjednika nisu imali dužnost objave izvješća, što je intrigantno jer DIP nije imao nadzorne niti revizijske obveze. Nije stoga jasno kako se sada gradonačelnika tereti za utaju poreza kada zapravo nigdje nije definirano da ne smije skupljati donacije nakon izbora da bi pokrio troškove financiranja.

Ako je kojim slučajem u ovoj priči do utaje poreza došlo, tada je s time moralo biti upoznato i Ministarstvo financija kojemu su dostavljeni podatci o svim transakcijama s računa pri Zagrebačkoj banci s kojih su financirani Bandićevi troškovi. Drugim riječima, Bandić je sa svojim računima upoznao Poreznu upravu pa se stoga postavlja pitanje tko je i zbog čega zažmirio na ove malverzacije te ih aktivirao tek sada? No, na stranu igre s poreznom, teško je nabrojiti afere u zadnjih četvrt i više stoljeća u koje je Linić bio upleten. Manje je bilo onih u kojima se njegovo ime ne spominje, a prozivke na njegov račun datiraju još od prvih dana Linićeva političkoga života, u kojoj je opstao više od 20 godina kao primjerak riječkoga lobija, najagresivnijeg dijela SDP-a. Svoju sigurnu mrežu Linić je kreirao godinama, a fotelju ministra izgubio je jer nije mogao objasniti premijeru zbog čega je njegovo ministarstvo dalo 33 milijuna kuna za oranicu koju su i porezna uprava i Erste banka procijenile na oko šest milijuna kuna i zašto je naredio da se napravi nova znatno viša procjena. Usprkos procjenama, Linić je za zemljište iz proračuna isplatio 33,6 milijuna kuna, odnosno za oranicu nelogičnih 637 kuna po metru, oštetivši pritom proračun za oko 27 milijuna kuna. U jeku predizborne kampanje na sve optužbe za svoju i Obersnelovu upletenost u kriminal u Riječkim tržnicama kojima je grad oštećen za oko 80 milijuna kuna, odgovarao je:

“Špijunčina Karamarko izvršio je politički pritisak na pravosuđe”, tvrdio je Linić dodajući da ga neće zastrašiti netko zato što ima značku. U priču se uključuje drugar mu Bajić pa stoga afere oko Riječke tržnice padaju u drugi plan. Stradala je tek jedna sitna riba Doris Hrast, za koga je Linić ustvrdio kako tog gospodina jedva poznaje. No, od njegova povratka na vlast 2011. popis njegovih prijatelja, kumčadi i suradnika upletenih u afere se svakim danom sve više širio pa se pokazalo da Linić ipak poznaje jako mnogo ljudi, uglavnom moćnih i bogatih. U skladu s tim afere oko njega nicale su kao gljive nakon kiše. Ipak, kako je u Hrvatskoj sve moguće, tako je moguće da Linić neokrznuto ponovno zasjedne u saborske klupe.
Autor: Iva Međugorac/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content